Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Сергій Полулях
Дата: 16 березня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2016/03/16/za-pobut-kolishnii-zamoviti-slovo-.htm
суспільство, 16 березня 2016

За побут колишній замовити слово…

Сергій Полулях


   

20 березня «все прогресивне людство» відзначатиме День працівників ЖКГ та побутового обслуговування населення. На сьогодні тема цікава тим, що однієї галузі, тобто побутового обслуговування населення вже немає, а інша галузь – житлово – комунального господарства, невдовзі «накаже довго жити».  І все це відбувається на наших очах. Таким чином це професійне свято, як пам’ятник на могилці… 

   

А між тим Кіровоград, як і Олександрія чи пгт. Смоліно, пам’ятає часи, коли і ЖКГ, І побут працювали на повну потужність, і кому від цього було погано, не скаже ніхто. Коли під Кіровоградом будувалася Інгульська шахта(тоді вона називалася РУ-2), в самому місті було збудовано кілька житлових масивів. Найбільший – Шкільний мікрорайон з розвиненою інфраструктурою житловою інфраструктурою, яку обслуговувала ЖЕК, як структурний підрозділ Рудоуправління №2. Житлову і соціальну інфраструктуру селища Смоліно, яке звели під час будівництва Смолінської шахти, теж обслуговувала житлово – експлуатаційна контора шахти. Те саме спостерігаємо  і в Олександрії, де в на базі об’єднання «Олександріявугілля» теж  побудували кілька мікрорайонів. Це складне житлово-комунальне господарство теж обслуговувалося працівниками відомчих ЖЕКів.

   

На балансі промислових підприємств були не лише житло, але і об’єкти соцкультпобуту – школи, будинки культури, лікарні, стадіони, готелі. Іншими словами система житлово-комунального господарства була всеохоплюючою. Часи змінилися і ринкові умови(чи може таки чиновники?) почали вимагати інших джерел на утримання соціальної сфери. Систему ЖКГ відпустили у самостійне плавання, де вона і дрейфує по сьогоднішній день, наповнюючи свої паруса внесками населення за комунальні послуги. Потрібно відзначити, що жодна мережа житлово-комунального господарства від цього особливо не постраждала, тоді як про підприємства цього сказати не можна. Як про ВО, чи потім ДХК «Олександріявугілля». І непрофільних активів позбулися, і виробничі витрати відокремили від невиробничих, але факт залишається фактом. Багато колись могутніх підприємств просто припинили своє існування. Виходить, що кошти, які витрачалися на ЖКГ, були не критичними для забезпечення життєдіяльності підприємств. Можливо це був якийсь симбіоз співіснування двох систем, та і населення оплачувало комунальні послуги, несучи свою частку фінансового навантаження. Як робить це і зараз, тому ЖКГ ще і функціонує. Але от що буде, коли її остаточно реформують і за свою життєдіяльність багатоповерхівок будуть відповідати не фахова система, з своїми нормами і правилами, у тому числі і безпеки, а окремі  будинки? Можливо те саме, що стало і з галуззю побутового обслуговування.

   

Знову доведеться повернутися в не таке далеке минуле. Гордістю будь - якого міста чи райцентру, а то і великих сіл, були Будинки Побуту. В Олександрії таких було аж два, в Кіровограді офіс будинку побуту займав цілу багатоповерхівку   на площі Б. Хмельницького, але справа навіть не в офісах, а в переліку побутових послуг, які надавалися населенню. Це і пошив та ремонт одягу і взуття, хімчистки, лазні, пункти прокату, парикмахерські, пральні, ремонти побутової техніки, фото-послуги і тому подібне. Але в середині 90-х в Україні створили департамент роздержавлення, і за його допомогою, практично за одну ніч, цілісний майновий комплекс служби побуту було знищено, тобто його перетворили в сотні дрібних підприємств. При цьому, незадовго до «роздержавлення», підприємства служби побуту отримали новітню техніку, доля якої залишилася невідомою…

 

А самі  побутові послуги, особливо в селах, просто зникли, а в кращому випадку, майстри почали щось ремонтувати в приватному порядку. Це до питання створення робочих місць, інвестицій і надходжень в бюджети за рахунок цілком спроможної колись потужної мережі надання населенню побутових послуг. 

   

Дуже схоже, що і у випадку з житлово - комунальним господарством України, реорганізація шляхом ліквідації – ЖЕКів чи КРЕПів на користь створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків(ОСББ), нас чекає результат, схожий з наслідками реорганізації служби побуту. Тому не населення потрібно заганяти в ОСББ(назва ж яка підозріла, як приказка радянських часів, про те, хто кого обдурить), а ОСББ потроху вводити в систему ЖКГ. Тоді, можливо, у нас і галузь ЖКГ залишиться, і святкувати буде кому, і буде що.



2212Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: