Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 5 листопада 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2015/11/05/jaka-vona-mova-miru-.htm
суспільство, 5 листопада 2015

Яка вона, мова миру?

Більш ніж три десятки журналістів та активістів кіровоградської громади два дні поспіль говорили про суспільний діалог, про те, як не конфліктувати переселенцям та місцевим жителям і про важливість виваженої позиції журналіста.


Яскраві конфлікти між кіровоградцями та переселенцями – рідкість. Але і про повне порозуміння говорити ще зарано. Бо маємо ми певні відмінності: у культурі, світогляді. А от розуміння того, що всі ми різні, проте ця різниця не залежить від нашого походження чи місця народження – ще немає. Як часто ви зустрічаєте у соціальних мережах пости на тему: “козлина з донецькими (луганськими) номерами паркується на дитячому майданчику”? А чого, до речі, немає постів щодо десятків і сотень таких самих випадків, коли це роблять водії з “рідними” літерами ВА на номерному знаку? Від такої "неявної" напруженості легко перейти до справжнього протистояння. 


Звичайно, легко поділити всіх на “наших” та “ненаших” і мати завжді готові відповіді на болючі питання. Але якщо ми говоримо про журналістів, то відповідальність за такі “висновки” стрімко зростає, адже журналістські думки краще чути і люди охоче керуються думками, що розміщені на шпальтах улюблених видань.


Проте під час семінару дискусії точились навколо питань безконфліктної поведінки, шляхів і способів пошуку спільної мови. Саме з цих засад, а ще, звичайно, із загальних принципів журналістської етики має виходити робота журналістів із складними темами, такими як конфлікт та переселенці, навіть тут, на мирній Кіровоградщині.


Справжньою родзинкою заходу був досвід Рамі Колемайнена – журналіста та спостерігача у сфері прав людини, який працював у конфліктних зонах в різних країнах.


Семінар відбувся в рамках проекту «Культурний центр. Інтеграція ВПО в соціальне життя КІровоградщини», який вповаджується на території Кіровоградщини НРГО "Турбота" за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини через Інститут міжнародного співробітництва німецької асоціації народних університетів (DVV International) та Інформаційно-дослідницький центр «Інтеграція та розвиток».


3139Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: