Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: сайт Кіровоградської ОДА
Дата: 10 квітня 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2015/04/10/oformlennja-zemelnih-diljanok-dlja-uchasnikiv-antiteroristichnoi-operatsii-mae-trivati-ne-bilshe-dvoh-kalendarnih-tizhniv.htm
суспільство, 10 квітня 2015

Оформлення земельних ділянок для учасників антитерористичної операції має тривати не більше двох календарних тижнів

сайт Кіровоградської ОДА


Під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації Віти Атаманчук відбулося засідання обласної комісії з питання забезпечення реалізації учасниками антитерористичної операції конституційних прав на отримання земельних ділянок.


Посадовець відзначила, що останнім часом найбільше звернень та скарг до обласної влади надходять щодо виділення земельних ділянок учасникам АТО. Тому, головою обласної державної адміністрації було прийняте рішення про створення відповідної комісії, що предметно опікуватиметься цим питанням.

Окрім того, за словами Віти Атаманчук, у кожному районі кількість учасників АТО та обсяги наявної вільної землі відчутно різняться, тому одні сільські ради мають можливість виділити більші наділи, а в інших сільських радах, навпаки, такої можливості немає. – Позиція обласної влади у цьому питанні є принциповою – кожен учасник АТО, незалежно від місця проживання, має отримати земельну ділянку, – наголосила Віта Атаманчук.


Перший заступник начальника головного управління Держземагенства в області Ігор Збаржевецький повідомив, що на початку березня поточного року наша область зайняла друге місце серед інших регіонів держави у питанні виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства учасникам АТО. Лише за минулий тиждень, за словами посадовця, було видано 94 накази щодо виділення відповідних ділянок. На сьогодні учасникам АТО та членам їх родин надано 905 наказів про дозвіл на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 1500 гектарів, з яких 148 проектів на загальну площу 252 гектара вже затверджені.


За словами Ігоря Збаржевецького, розміри земельних ділянок різняться в залежності від кількості учасників АТО та наявної вільної землі. Отже, по області при середньому розмірі земельної ділянки у 1,6 гектара, найменша площа зафіксована у Знам'янському районі – 1,1 гектар, та у Маловисківському районі – 1,25 гектара. Найбільші земельні ділянки для учасників АТО у Гайворонському та в Олександрійському районах – майже 2 гектари.


– На сьогодні ми опрацьовуємо 188 заяв учасників АТО щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства. Зокрема, по Кіровоградському району із такими заявами звернулися 102 бійця, які є мешканцями Кіровограда. Проте, враховуючи, що на території цього району вільні ділянки фактично відсутні, в разі погодження з боку заявників, такі ділянки вишуковуватимуться на території інших районів, – зазначив Ігор Збаржевецький.


– На сьогодні районними державними адміністраціями спільно з територіальними органами Держземагенства та органами місцевого самоврядування складений перелік земельних ділянок, які можуть бути передані учасникам АТО. Загальна площа цих земель становить майже 4,3 тисячі гектарів, у тому числі, більше 2 тисяч гектарів ріллі та 2,3 тисячі гектарів пасовищ. Найбільше вільних земель у Голованівському районі (680 га) та у Новоукраїнському районі (418 га). Найменше вільних земель у Маловисківському районі (27 га) та в Ульяновському районі (71 га).


Найбільшою проблемою, за словами посадовця, є те, що сільські ради не погоджують надання земельних ділянок тим, хто не є мешканцем громади або обмежують площу земельного наділу для учасників АТО до 1 гектара, а в деяких випадках й того менше.


У свою чергу заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко відзначив, що інформація про вільні ділянки має бути прозорою та розміщуватися на сайтах райдержадміністрацій. Відповідно, кожен учасник АТО матиме право самостійно, а не за рішенням керівників територій, обирати ділянку для ведення особистого селянського господарства. Окрім того, на переконання посадовця, лише заявник, а не сільська рада, має визначати ту площу земельної ділянки, яку йому, як захиснику Вітчизни, у межах 2-х гектарів гарантує держава. – Невмотивовані відмови сільських рад учасникам АТО в отриманні земельних ділянок мають розцінюватися виключно як антиукраїнська та антидержавна діяльність. Будь які спроби з боку місцевих депутатів коригувати розміри земельних ділянок для учасників АТО у сторону їх зменшення мають отримати належну оцінку та розглядатися правоохоронними органами стосовно їх законності, – наголосив Сергій Коваленко.


Окрім того, за словами Сергія Коваленка, керівники територій повинні контролювати терміни, визначені законодавством України стосовно прийняття сільськими радами рішення щодо виділення земельних ділянок учасникам АТО. За законом цей термін визначений у 3-5 днів. Відповідно, Держземагенство протягом 10 днів має провести відповідні процедури та оформити необхідні документи. У цілому на оформлення земельної ділянки має витрачатися не більше 2 календарних тижнів з моменту надходження до сільської ради відповідної заяви від учасника АТО, - наголосив посадовець.


На наступному тижні учасники обласної комісії вирішили розглянути зазначене питання по тих територіях, де наявні проблеми із забезпеченням конституційних прав учасників антитерористичної операції на отримання земельних ділянок.


3712Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: