Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: сайт Кіровоградської ОДА
Дата: 9 квітня 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2015/04/09/oblasna-vlada-zoseredzhuvatime-uvagu-na-sotsialnomu-zahisti-demobilizovanih-uchasnikiv-ato.htm
суспільство, 9 квітня 2015

Обласна влада зосереджуватиме увагу на соціальному захисті демобілізованих учасників АТО

сайт Кіровоградської ОДА


В облдержадміністрації відбулось громадське обговорення змін і доповнень до обласної комплексної програми соціальної підтримки сімей загиблих учасників АТО, військовослужбовців і поранених учасників АТО та вшанування пам'яті загиблих на 2014-2015 роки під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації Віти Атаманчук. В обговоренні взяли участь представники влади та громадських організацій, а також демобілізовані учасники АТО і члени сімей військовослужбовців, які загинули на сході.


Зазначену програму було прийнято у вересні минулого року, розрахована вона на 2014-2015 роки. За інформацією директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександра Догарова, на реалізацію заходів, передбачених програмою, з обласного бюджету було виділено 1,5 мільйони гривень. Таким чином, минулого року 243 особам (пораненим учасникам АТО та членам сімей загиблих військовослужбовців) було надано матеріальну допомогу. З інших джерел фінансування, а це місцеві бюджети та благодійна допомога, надійшло 1,3 мільйони гривень.


Програма продовжує діяти в 2015 році. На її реалізацію було заплановано з обласного бюджету 500 тисяч гривень, проте депутати обласної ради додатково виділили ще 500 тисяч гривень. Уже цього року матеріальну допомогу отримали 15 сімей загиблих, а також 60 поранених учасників АТО.


У межах цієї ж програми за рахунок коштів державного бюджету придбано 7 квартир для сімей загиблих військовослужбовців, прийнято рішення щодо надання 141 земельної ділянки учасникам АТО. Окрім цього, діти мобілізованих військових та із сімей загиблих безкоштовно харчуються в школах та дитсадках.


Переглядається та уточнюється програма, оскільки вийшов Указ Президента України "Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції" та надано певні рекомендації АПУ, зокрема, запропоновано зосередити увагу на соціальному захисті демобілізованих військовослужбовців-учасників АТО.


Озвучуючи під час наради узагальнені пропозиції стосовно змін і доповнень до обговорюваної програми, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації запропонував насамперед змінити її назву, виклавши в такій редакції: «Обласна комплексна програма соціальної підтримки учасників антитерористичної операції і членів їх сімей, сімей загиблих учасників АТО та вшанування пам’яті загиблих на 2014-2020 роки». До того ж, програму буде доповнено новим розділом «Соціальна адаптація демобілізованих учасників антитерористичної операції», до якого внесено заходи із соціального супроводу, медичної та психологічної реабілітації, соціальної адаптації, професійної підготовки або перепідготовки демобілізованих учасників АТО.


Зокрема, у новій редакції програми передбачено створення телефонної «гарячої лінії» за принципом «єдиного вікна» для консультування демобілізованих учасників АТО. Їхні потреби також будуть вивчатися за місцем проживання, згідно чого визначатимуться і види соціальної допомоги, яких вони потребують. Таким чином соціальними працівниками будуть укладені соціальні паспорти потреб демобілізованих військовослужбовців.


Також до програми внесено заходи із організації сімейного відпочинку (з наданням оздоровчих послуг) демобілізованих військовослужбовців, які проходили військову службу в районах проведення АТО, та забезпечення санаторно-курортним лікуванням. Передбачено і проведення їхньої диспансеризації та організацію психологічної реабілітації. Одним із пунктів нової редакції програми передбачено надання методичної та практичної допомоги в оформленні необхідних документів для подальшого безкоштовного протезування (ортезування).


Кілька пунктів обговорюваного документу стосуються вжиття заходів із поліпшення житлових умов учасників АТО та членів їх сімей, які цього потребують, і надання їм земельних ділянок із державної (комунальної) власності.


Програмою передбачено і сприяння поновленню на попередньому місці роботи або працевлаштуванню демобілізованих військовослужбовців, які проходили військову службу в зоні проведення АТО. Також документом передбачено в разі необхідності організацію професійного перенавчання цієї категорії, а також зарахування на навчання до вищих навчальних закладів на пільгових умовах (поза конкурсом).


Заслухавши усі зауваження стосовно внесення змін і доповнень до програми, Віта Атаманчук зазначила, що всі бажаючі мають змогу ознайомитись із проектом цього документу, який розміщено на сайті департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації (у розділі "Актуально. АТО"), і до кінця тижня подати свої пропозиції в письмовому вигляді, які будуть включені до програми.


4078Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: