Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 12:44
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/10/09/do-koalitsii-energetichnii-perehid-doednalasja-dolinska-miska-teritorialna-gromada.htm

До Коаліції “Енергетичний перехід” доєдналася Долинська міська територіальна громада


До Коаліції “Енергетичний перехід” доєдналася Долинська міська територіальна громада Кіровоградської області


Громада здійснила лише перші кроки у напрямку енергонезалежності, проте уже має позитивні результати. Про це повідомила Марія Доманська, медіа-координаторка Коаліції "Енергетичний перехід".


З початку 2024-го року у місті запрацювало кілька сонячних електростанцій потужністю від 20 до 25 кВт. Станції були встановлені для економії електроенергії у двох адмінбудівлях та для забезпечення функціонування будівель та споруд водозаборів свердловин № 5 та 7 Лозуватської дільниці Долинського водозабору. На всі комплектуючі складові та виготовлення проектно-кошторисної документації були виділені кошти із  місцевого бюджету громади у розмірі 965 824,00 грн. 


Уже за січень-серпень 2024-го року громада отримала 39 404 кВт економії електроенергії від запланованого обсягу. Найбільше економії було здійснено, звичайно, у літній період.


Окрім цього міська рада працює у напрямку стимулювання бізнесу до розвитку відновлюваних джерел енергії. Так, місцевою радою було прийнято рішення «Про надання дозволу на виготовлення детального плану території на земельні ділянки орієнтовною загальною площею 7,4885 га за межами населеного пункту під розміщення вітряних електричних станцій» ТОВ «Козак Енерджі» щодо намірів розмістити вітрові електричні станції на 15 земельних ділянках.


Громада задекларувала свої наміри й надалі розвиватися у сфері ВДЕ шляхом приєднання до Коаліції “Енергетичний перехід”.


“Насамперед це дасть змогу для зростання соціально-економічного розвитку громади  та економіки України в цілому, покращення соціальних стандартів, створення нових можливостей для молоді, підняття громади на новий рівень в енергозабезпеченості. 

Сфера ВДЕ особливо важлива для громади, оскільки основними джерелами енергії будуть вітер, сонце і біомаса, крім того, монтаж цих установок, що працюють на ВДЕ швидкий і дешевший у порівнянні з будівництвом великих теплових електростанцій. Саме це значно може  збільшити частку альтернативної енергії в громаді. Також  основною позитивною характеристикою ВДЕ є механізми стимулювання, які використовуються Урядом для фінансування розгортання ВДЕ: пільгові тарифи, податкові стимули, зелені сертифікати, інвестиційні субсидії та гранти”, – пояснила перша заступниця Долинського міського голови Наталія Терентьєва.

Коаліція “Енергетичний перехід” сподівається на плідну та активну співпрацю з новим муніципалітетом. 

Нагадаємо, що ставши учасником Коаліції ви можете отримати:

  • позачергову експертну підтримку та безоплатні консультації з питань енергетики та клімату;

  • потенційну можливість володіти об’єктами відновлюваної енергетики (на конкурсній основі).

  • супровід у написанні грантових заявок для втілення проєктів у сфері енергоефективності та для встановлення ВДЕ-установок на обʼєктах критичної інфраструктури, допомогу в пошуках коштів для таких проєктів;

  • розʼяснення щодо ухвалених(або у процесі ухвалення) законодавчих ініціатив та норм, а також законодавчо врегульованих/неврегульованих питань у сфері;

  • можливість системної участі в розробці та коментуванні національних законодавчих рішень спільно з експертами в галузі (надання пропозицій та коментарів з метою забезпечити найкращу якість прийнятих рішень). 


Якщо ви хочете стати учасником Коаліції “Енергетичний перехід” або долучитися до наших окремих активностей, заповніть форму, розміщену на сайті  у розділі “Долучитись”: https://energytransition.in.ua/doluchytysya/

Або звертайтеся на електронну адресу координаторки Коаліції – Наталії Литвин на ел. адресу: [email protected]


459Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: