Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 7 травня, 11:59
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/05/07/ponad-4-tisjachi-meshkantsiv-kirovogradschini-skoristalis-bezoplatnimi-poslugami-z-rannogo-vijavlennja-onkologii-za-programoju-medichnih-garantii.htm
новини, 7 травня, 11:59

Понад 4 тисячі мешканців Кіровоградщини скористались безоплатними послугами з раннього виявлення онкології за Програмою медичних гарантій


За перші місяці 2024 року 4 369  пацієнтів у Кіровоградській області пройшли безкоштовне обстеження для раннього виявлення раку. Серед процедур: мамографія, гастроскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія та колоноскопія. Ці медичні дослідження є пріоритетними  у Програмі медичних гарантій. Їхню вартість покриває Національна служба здоров'я за умови наявності відповідного договору з медичним закладом. Загалом, за ці обстеження НСЗУ вже виплатила закладам області 6 917 574  гривень.


«У Кіровоградській області 30 закладів охорони здоров’я уклали договори з НСЗУ на відповідні послуги. З них 8 медзакладів мають договори за пакетом «Мамографія», 18 – за пакетом «Колоноскопія», 8 – за пакетом «Бронхоскопія», 17 – за пакетом «Гістероскопія», 26 – за пакетом «Езофагогастродуоденоскопія» та 12 – за пакетом «Цистоскопія». Серед них як комунальні, так і приватні лікарні. Саме ці шість досліджень є для пацієнтів безкоштовними. Мамографія та колоноскопія, рекомендовані людям віком 40+. Гастроскопію, бронхоскопію, цистоскопію та гістероскопію лікарі радять регулярно проводити після 50 років», - зазначила Наталія Шуліка, заступниця директора Східного міжрегіонального департаменту НСЗУ.


В межах пакетів пацієнту безоплатно гарантується:


- консультація лікаря перед дослідженням з метою виявлення протипоказань або інших важливих аспектів;


- аналіз проведених раніше досліджень (за наявності);


- власне обстеження (мамографія, колоноскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія чи езофагогастродуоденоскопія);


- проведення біопсії (за необхідності);


- місцева або загальна анестезія при проведенні гістероскопії, бронхоскопії, езофагогастродуоденоскопії, колоноскопії та цистоскопії, а також консультація анестезіолога перед анестезіологічним забезпеченням;


- надання заключення результатів ендоскопічних досліджень;


- надання опису гістологічних та цитологічних досліджень (в випадку взяття біопсії);


- опис результатів досліджень лікаря-рентгенолога;


- надання результатів обстеження на плівці та/або запис на цифровий носій пацієнтів (за бажанням).


Ознайомитися з повним переліком послуг можна на сайті НСЗУ в розділі “Вимоги ПМГ 2024” (п. 1-3, 5-6, 11).


Як пройти обстеження безоплатно? 


Щоб зробити безоплатне обстеження, необхідно отримати електронне направлення від сімейного або лікуючого лікаря. Лікар має направити пацієнта чи пацієнтку на обстеження при наявності ризиків новоутворень:


- мамографія, колоноскопія – вік від 40 років;


- цистоскопія, езофагогастродуоденоскопія, гістероскопія, бронхоскопія – від  50 років.


Звертаємо увагу, що пацієнти, які не відповідають критеріям за віком, але мають направлення від лікаря можуть отримати послугу безоплатно за пакетом “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”.


Нагадуємо, що усі види медичної допомоги для пацієнтів з онкологією є безоплатними, їх покриває Програма медичних гарантій. Серед послуг - діагностика, лікування включно з ліками, а також подальша реабілітація та паліативна допомога.



Знайти адреси та телефони закладів з договором із НСЗУ можна на дашборді “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”https://cutt.ly/0eqITwGf.  Перейдіть на карту надавачів медичної допомоги і наберіть необхідну назву пакету у фільтрі “Група послуг”. Або ж зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77, оператор підкаже контакти найближчого закладу. 


Більше про безоплатні медичні послуги – в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024». Завантажити посібник можна за посиланням: https://cutt.ly/Nw5buw0b.


1060Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: