Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 12 листопада 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/11/12/na-kirovogradschini-tsina-kilograma-tsukru-zroste-na-10-.htm
новини, 12 листопада 2021

На Кіровоградщині ціна кілограма цукру зросте на 10%


Ціна кілограма цукру наприкінці року зросте у магазинах та на ринках Кіровоградської області на 10 відсотків. Про це Суспільному розказав кандидат біологічних наук, завідувач кафедри загального землеробства технічного університету Микола Мостіпан. Підвищення ціни на цукор на дві-три гривні за кілограм прогнозує і головна технологиня Олександрійського цукрового заводу Катерина Михайлин. Суспільне дізнавалось, чим пояснюють подорожчання виробники та представники торговельних мереж.


В Кіровоградській області цукрові буряки вирощують 15 господарств. На сьогодні вони зібрали 88 відсотків врожаю, каже начальник відділу обласного департаменту агропромислового розвитку Григорій Арсірій.


"Цього року посіяли 10,4 тисяч гектарів цукрових буряків. Урожайність складає 386 центнерів з гектара. Найвищий показник у нас був у 2019 році – 484 центнери з гектара, найнижчий – минулого року. В цілому прогнозуємо, що зберемо 380 тисяч тонн цукрових буряків".



В Олександрійському районі цукровий буряк нині збирають на полях біля села Дівоче Поле. Це врожай місцевої аграрної компанії. За словами інженера Олега Павленка, компанія посіяла 5500 тисяч гектарів цукрових буряків, з них в Олександрійському 5200 га і 300 га в Новоукраїнському районах.


Цукрові буряки закінчать збирати за 10 днів. Зібраний врожай привозять на цукровий завод у село Приютівка Олександрійського району.


За словами технологині Катерини Михайлин, цукровий завод обробляє до 3500 тисяч тонн буряків за добу, цукру – 300-320 тонн за добу. Каже, оптова ціна за один кілограм сьогодні – 25 гривень. Прогнозує, у грудні ціна зросте.


"Ціна на цукор зросте на дві-три гривні, а може й більше. На це вплинуло підняття ціни на газ і енергоносії, які затрачені на виробництво цукру".


На ринках Кропивницького ціна кілограма цукру – від 23 до 26 гривень, у супермаркетах – від 24 гривень до 39.


 

"Пів року назад цінник у нас стояв 22,99 за кілограм цукру, на даний час – 23,99 грн. Ми моніторимо всіх постачальників і завжди беремо там, де дешевше", – сказала менеджерка супермаркету Олена Ковсун.


Кандидат біологічних наук Микола Мостіпан працює завідувачем кафедри загального землеробства технічного університету. Він пояснив, які чинники, на його думку, вплинуть на підвищення ціни цукру.


"Паливо коштувало 28-29 гривень, нині 32, це вже 10 відсотків від складу ціни. Цукрові заводи використовують величезну кількість газу, якщо ціна на нього зросте, то, відповідно, і на цукор. Від ціни на паливно-мастильні матеріали залежатиме вартість транспортування цукру".


За його оцінкою, ціна цукру підвищиться наприкінці грудня.


1566Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: