Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 22 липня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/07/22/u-kropivnitskomu-prodovzhujut-pidgotovku-do-perezahoronennja-nebezpechnih-vidhodiv-veselivskogo-rodovischa-.htm
новини, 22 липня 2021

У Кропивницькому продовжують підготовку до перезахоронення небезпечних відходів «Веселівського родовища»


Сьогодні, 22 липня, відбулась онлайн-нарада, де обговорювали наступні кроки реабілітації майданчика захоронення відходів дезактивації “Веселівське родовище”. Участь в обговоренні взяли заступники Кропивницького міського голови Олександр Мосін, Олександр Вергун, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Сергій Коваленко, головна санітарна лікарка області Надія Оперчук, та партнери проєкту. А це провідні спеціалісти Швеції і Норвегії, фахівці Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державної інспекції ядерного регулювання України, ТОВ «АФ Україна», інформує сайт КМР. 


Торік було домовлено про те, що у 2021-му стартує реалізація проєкту  перезахоронення небезпечних відходів «Веселівського родовища». Розрахований він на два роки. Цьогоріч кілька запланованих завдань вже виконали. Під час першого – збирали необхідну інформацію, брали інтерв’ю у людей, та систематизували її. Під час виконання другого завдання оцінювали ризики і дійшли висновку, що родовище не може знаходитись в тому стані, в якому є нині. Під час третього завдання розробляли заходи з безпеки та захисту території. За словами керівника цього завдання Юрія Ткаченка після того, як всі пункти будуть затверджені, передбачається закупівля необхідного обладнання, втілення заходів захисту та обов’язкова розробка інформаційних програм для інформування громадян.


- Всі ці завдання ми створювали, базуючись на попередніх двох. Наша головна мета – зробити цей майданчик безпечним, запобігти поширенню радіації, - прокоментував Юрій Ткаченко.


За його словами спеціалісти вже розглянули типи огорожі, з допомогою якої в майбутньому буде обгороджено ділянку родовища; опрацьовано, якими мають бути попереджувальні знаки із інформацією «радіаційна безпека», що будуть встановлені по периметру, встановлено вимоги до системи відеоспостереження.


- Для нас реалізація цього проєкту надзвичайно важлива. І ми чудово розуміємо, що місто самотужки його не виконає. Тому, від імені міського голови Андрія Райковича прийміть щиру подяку за те, що проєкт планомірно втілюється в життя. Я переконаний, що ми його повністю реалізуємо, - зазначив Олександр Мосін. - Місто хоче оздоровити цю ділянку, щоб потім мати змогу використовувати її для будівництва.


Цього року планується втілити і четверте завдання, під час якого спеціалісти розроблятимуть детальну програму обстеження майданчика і програми моніторингу. Завершити реалізацію проєкту з реабілітації майданчика захоронення відходів дезактивації “Веселівське родовище” планують в листопаді 2022 року.


831Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: