Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 9 квітня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/04/09/na-kirovogradschini-visadili-4-tisjachi-sadzhantsiv-duba.htm
новини, 9 квітня 2021

На Кіровоградщині висадили 4 тисячі саджанців дуба


Чотири тисячі саджанців дуба за півтори години висадили в урочищі Оникіївського лісництва у Новоукраїнському районі Кіровоградської області. Дерева садили в рамках Всеукраїнської акції ”Створюємо ліси разом”, яка розпочалась 21 березня і триватиме до 17 квітня. Участь в акції 8 квітня взяли сто людей – розповіла начальниця обласного управління лісового та мисливського господарства Наталія Ревенко. Суспільне бачило – хто висаджував дерева.


Дерева висаджували за допомогою інструмента, який називається "меч Колесова". Як правильно висаджувати, показувала начальниця відділу лісового господарства Лариса Романська: ”Глибина – 30 сантиметрів. Робимо яму, туди кладемо сіянець дуба. Мечем Колесова знизу притискаємо корінь, видавлюємо повітря із ями. Потім зверху притискаємо сіянець до землі. Це для того, щоб він не пересихав”.


Однорічні сіянці дуба у Новоукраїнському районі висаджували на площі майже один гектар.


Створюємо ліси разом. У Новоукраїнському районі на Кіровоградщині висадили 4 тисячі саджанців дуба


Серед учасників акції – 11-класниця Мирослава Сагайдак з Великовисківського ліцею. З її слів, участь в акціях з висадки дерев бере третій рік: ”Подобається саджати дерева для майбутнього, для того, щоб нам було легше дихати, щоб дерева очищували повітря. Коли піду зі школи, продовжуватиму брати участь в таких акціях”.


Ями для дубів, серед інших учасників, копав голова Новоукраїнської районної ради Олександр Небога: ”У степовій зоні дерева – це спасіння для поля, для землі, для всього. Ліси треба підтримувати”.



Створюємо ліси разом. У Новоукраїнському районі на Кіровоградщині висадили 4 тисячі саджанців дуба


Акція тривала півтори години.


За словами Наталії Ревенко, 8 квітня садили ліс в усіх 30 лісництвах області. На площі майже 8 тисяч гектарів висадять понад 34 тисячі дерев. Сіянці висаджують на місці зрубаних дерев. Відстань між ними – 75 сантиметрів: ”Під час весняної лісокультурної кампанії маємо створити 304 гектара, висадити 1 мільйон 100 тисяч сіянців, висіяти більше 4 тонн лісового насіння. Основні лісоутворюючі породи Кіровоградської області – це дуб і ясен. На місці зрубаних минулого року насаджень дуба висаджуємо, обов’язково, дуб”.


Виростуть ці дуби за 100 років – додала Наталія Ревенко: ”Вік стиглості для дуба – 120-140 років. Тобто створюємо насадження для майбутніх поколінь”.


1644Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: