Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 20 лютого 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2017/02/20/viznacheno-prioritetni-proekti-v-galuzi-ohoroni-zdorov-ja-kirovogradschini.htm
новини, 20 лютого 2017

Визначено пріоритетні проекти в галузі охорони здоров’я Кіровоградщини


Перший заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Коваленко провів засідання робочої групи щодо розробки короткострокових і довгострокових перспективних напрямів розвитку галузі охорони здоров’я області. Під час засідання, поряд із вирішенням питання продовження контрактів керівникам обласних медичних закладів, фахівцями галузі було обговорено заходи, які заплановано реалізувати на базі медичних закладів Кіровоградщини. 


Зокрема, на короткострокову перспективу (у найближчі рік-два) заплановано реалізувати соціально важливий проект зі створення регіональних відділень планового гемодіалізу. 


Гемодіалізна зала обласної лікарні розрахована на 100 пацієнтів, разом з тим зважаючи на потребу у наданні життєвоважливої медичної послуги, зараз у ній послугу отримують 130 пацієнтів, що створює певні незручності. За словами директора департаменту охорони здоров’я ОДА Олега Рибальченка, найближчим часом гемодіалізне відділення має запрацювати в Маловисківському районі, розраховане на 30 пацієнтів. У планах також відкриття міського гемодіалізного відділення в обласному центрі для 100 пацієнтів. Наразі йде обговорення щодо перспектив створення такого ж відділення в Олександрії. 


Керівництвом обласного кардіологічного диспансеру запропоновано реалізувати ініціативу із надання сучасної кардіологічної допомоги у закладах охорони здоров?я з використанням комплексу сучасних діагностичних методів та методик лікування хвороб системи кровообігу (включаючи високоспеціалізовані технології), у тому числі гострого коронарного синдрому та інфаркту міокарду. 


Головний лікар комунального закладу «Кіровоградська обласна психіатрична лікарня» Олександр Тарасенко вніс пропозицію перепрофілювати 2 психіатричних відділення (по 50 ліжок) закладу в психогеронтологічні з палатами паліативної медичної допомоги. Він також висловив ідею організувати прийом дитячим лікарем-психіатром у дитячій міській поліклініці №1 м.Кропивницький. Ще одна пропозиція головного лікаря - удосконалити надання психіатричної допомоги хворим на первинний психотичний епізод шляхом створення на базі 2 психіатричних відділень закладу спеціалізованих палат для чоловіків та жінок. 


Серед короткострокових перспектив – створення у комунальному закладі «Кіровоградський обласний наркологічний диспансер» палат відділення інтенсивної терапії та їх оснащення. 


Головний лікар комунального закладу «Кіровоградський обласний центр профілактики та боротьби з СНІДом» Галина Божок запропонувала розширити амбулаторно-поліклінічне відділення очолюваного нею закладу та забезпечити ведення прийому в окремих кабінетах із дотриманням принципу конфіденційності. Серед інших важливих заходів, які необхідно реалізувати, Галина Божок вбачає розширення доступу до лікування вірусних гепатитів для пацієнтів, які перебувають на диспансерному обліку в обласному центрі профілактики та боротьби з СНІДом та відкриття загально-клінчного відділу і розширення послуги імунологічної лабораторії (СД4). 


Керівництвом обласної стоматологічної поліклініки внесено пропозицію розширити застосування сучасних методів терапевтичного лікування зубів (встановлення пломб, лікування кореневих каналів за сучасними методиками, художня реставрація зубів) і ортопедичного лікування (виготовлення металокерамічних та безметалових конструкцій, бюгельнгих та нейлонових протезів). 


На базі комунальних закладів “Кіровоградський обласний шкірно-венерологічний диспансер” та “Олександрійський шкірно-венерологічний диспансер” заплановано удосконалити напрям дерматоонкології та запровадити екстезиційні методи видалення новоутворень шкіри, а також продовжити впровадження апаратних методів лікування хронічних дерматозів. 


Головний лікар Кіровоградської обласної станції переливання крові Сергій Кіба запропонував запровадити централізацію закладів Служби крові в регіоні. Мета зазначеного проекту - створення керованої самодостатньої структури, яка зможе гарантувати якість і безпеку заготівельної донорської крові. 


Серед довгострокових планів, що будуть реалізовуватися протягом п’яти наступних років, учасники засідання запропонували реалізувати низку проектів, серед яких відкриття в структурі комунального закладу «Кіровоградська обласна психіатрична лікарня» відділення сестринського догляду. 


На базі обласної лікарні заплановано запровадити низку сучасних методик лікування, зокрема: уретероцистоскопію, контактну літотрипсію (урологічне відділення); стентування позапечінкових жовчних шляхів при їх непрохідності (хірургічне, ендоскопічне відділення); лазерні, аргонові методики гемостазу при кровотечах з шлунку, стравоходу та 12-типалої кишки; малоінвазивні хірургічні втручання (лапароскопічні) у відділеннях урології, судинної хірургії, хірургічне проктологічне, ЛОР; хірургічні втручання на хребті та кінцівках з допомогою «С-арка» у відділенні травматології № 1; мікрохірургічні відновні оперативні втручання в опіковому відділенні; операції на екстракраніальних судинах (на сонних артеріях при їх непрохідності), судинне відділення. 


У довгостроковій перспективі також удосконалення відділень обласної лікарні, які представлені лише на обласному рівні (опікове, нейрохірургічне відділення тощо).


1454Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: