Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 16 лютого 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2015/02/16/v-oblderzhadministratsii-obgovorili-pitannja-sotsialnogo-zahistu-chornobiltsiv-.htm
новини, 16 лютого 2015

В облдержадміністрації обговорили питання соціального захисту «чорнобильців»


Відбулася нарада з питань соціальних виплат постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС. Засідання провела заступник голови облдержадміністрації Віта Атаманчук. У нараді взяв участь директор департаменту соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Міністерства соціальної політики України Сергій Подорожній, а також ліквідатори, посадовці та представники громадських організацій, які займаються вирішенням проблем «чорнобильців».


Основна проблема, яка обговорювалася під час наради, - скорочення пільг та компенсацій постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС (згідно змін до законодавства), що викликало багато скарг і нарікань. Засідання, за словами Віти Атаманчук, мало на меті пошук шляхів співпраці та порозуміння між органами влади і громадянами, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, а також пошук конструктивних рішень.



На Кіровоградщині проживає 11407 осіб, постраждалих від аварії на ЧАЕС. Минулого року з державного бюджету на виплати компенсацій цим громадянам було виділено 17 мільйонів 500 тисяч гривень та 160 тис. грн. – на медико-санітарне забезпечення. 1 мільйон 10 тисяч гривень – з обласного на забезпечення безкоштовними ліками за пільговими рецептами. Усі видатки використані стовідсотково. На 2015 рік, за словами директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександра Догарова, з державного бюджету на соціальний захист «чорнобильців» на компенсації передбачено суму на 1 мільйон більшу, порівняно з минулим роком, з обласного – на минулорічному рівні.



Нещодавно внесено зміни до законодавства стосовно виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян цієї категорії. Зокрема, придбання санаторно-курортних путівок для «чорнобильців» буде здійснюватись не за рахунок державних коштів, а з місцевих бюджетів. Частково знімаються пільги для постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС другої та третьої категорії (при наданні пільг буде враховуватись загальний рівень доходів), для «чорнобильців» четвертої категорії взагалі знімаються всі пільги. Найбільше нарікань викликають зміни до статті 60 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», згідно якої надання пільг та компенсацій відбуватиметься лише відповідно до одного із законів (раніше мали змогу користуватися кількома). До того ж, внаслідок змін до пенсійного законодавства пенсії розміром понад 3654 гривні оподатковуються на 15 %, включаючи також і пенсії «чорнобильців».


Коментуючи зміни до законодавства Сергій Подорожній зазначив:


- Нововведення сприймаються не дуже добре. Але в державі проводяться реформи, відбуваються воєнні дії, тому пільги потрібно переглядати. Реформи – це завжди боляче.


За його словами, сума виділена цього року на соціальний захист «чорнобильців» менша, ніж минулого року. Проте є й хороші новини – на медичне забезпечення виділено більше ніж у минулому році.


Запитання, які учасники наради адресували директору профільного департаменту Мінсоцполітики, стосувалися мізерних сум, що виділяються на лікування та продукти харчування, обмеження надання пільг і компенсацій лише одним законом, занижених виплат солдатам-строковикам, які брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС. Також було висловлено пропозицію змінити формат таких нарад: спочатку вислуховувати пропозиції місцевих осередків громадських організацій, які займаються вирішенням проблем «чорнобильців», враховувати їхню думку, а вже потім вносити зміни до законодавства, а не навпаки.



Завершуючи нараду, Віта Атаманчук запропонувала учасникам записати всі пропозиції і питання, які буде узагальнено профільним департаментом і передано до центральних органів влади. За її словами, наради з питань соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, будуть проводитись значно частіше. «Ми хочемо вам допомогти. Для вас двері мого кабінету завжди відкриті», - підсумували заступник голови облдержадміністрації.


2209Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: