Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 4 березня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2013/03/04/es-vidiliv-1-4-mln-evro-dlja-vdoskonalennja-profesiinoi-osviti-v-ukraini.htm
новини, 4 березня 2013

ЄС виділив 1,4 млн. євро для вдосконалення професійної освіти в Україні


Європейський Союз та Україна розпочали впровадження нового проекту, націленого на удосконалення української професійно-технічної освіти.

19 лютого у Києві було представлено новий освітній проект Twinning*, що фінансується Євросоюзом. Його мета – допомогти Україні реформувати свою систему освіти відповідно до політики ціложиттєвого навчання Євросоюзу. Ініціативу також націлено на ефективне застосування Національної рамки кваліфікацій та розвиток елементів забезпечення якості освіти. Проект впроваджуватиметься протягом 2013-2014 років. Його бюджет перевищує 1,4 млн. євро.

Над реалізацією ініціативи Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України працюватиме разом зі своїми європейськими партнерами – Університетським коледжем Метрополітен (Данія), Технічним Коледжем м. Оргус (Данія), Федеральним інститутом професійно-технічної освіти (Німеччина), – а також українськими зацікавленими сторонами і соціальними партнерами.

Коментуючи запуск проекту, Марія Юрікова, заступник Голови Представництва ЄС в Україні, нагадала, що Порядок денний асоціації Україна-ЄС містить численні пріоритети, дотичні до професійно-технічної освіти. Проект сприятиме «впровадженню Порядку денного асоціації та відповідних реформ, а також зміцненню інституційних можливостей Міністерства та його співпраці із зацікавленими сторонами і соціальними партнерами», – переконана вона.

Борис Жебровський, заступник Міністра освіти, науки, молоді та спорту та керівник проекту з українського боку, твердить, що в Україні вже розпочалося реформування галузі професійно-технічної освіти, а тому «проект запроваджено дуже вчасно». «Поточного року у співпраці з українськими роботодавцями Міністерство планує розробити 46 сучасних державних стандартів для професійно-технічної освіти», – додає В’ячеслав Супрун, Директор департаменту професійно-технічної освіти Міністерства.

Ініціатива також надасть «конкретні пропозиції та всеохопні рекомендації щодо впровадження стратегії Національної рамки кваліфікацій», – говорить Сьорен Поулсен, міжнародний експерт з Технічного Коледжу (Данія).

Сюзан Готліб, керівник проекту від консорціуму країн-членів ЄС (Університетський коледж Метрополітен), додає, що проект матиме позитивний вплив на український ринок праці. «Молоді люди в Україні матимуть привабливу роботу; вони зможуть залишатися в країні і не їхати на заробітки за кордон», – підкреслила вона. Експерти також переконані, що удосконалена професійно-технічна освіта допоможе у підготовці висококваліфікованих працівників, здатних знайти добрі робочі місця в Україні.

Нагадаємо, що Проекти Twinning створюють умови для спільної роботи представників органів державної влади України та держав-членів ЄС. Мета цієї співпраці полягає в обміні найкращими практиками для просування погоджених реформ. Українська інституція, працюючи разом із державним службовцем з держави ЄС (місцевий радник з питань проекту Twinning, який під час проекту працює в цій українській інституції), проводять семінари, тренінгові сесії та експертні місії. Крім того, вони надають рекомендації, як поліпшити послуги для громадян, а також правові рамки, розроблені відповідно до найкращих європейських практик. Наразі в Україні на різних стадіях реалізації перебувають 52 проекти у рамках ініціативи Twinning; 22 з них вже завершилися. Цей проект – перший, у який залучено Міністерство освіти, науки, молоді та спорту.

3158Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: