Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Анна Недлінська
Дата: 27 грудня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2023/12/27/-taemnitsja-.htm
фотогалерея, 27 грудня 2023

«Таємниця»

Анна Недлінська


26 грудня 2023 року в Музеї мистецтв презентовано каталог та персональну виставку художника-земляка Ігоря Смичека під однойменною назвою «Таємниця» до 70-річчя від дня народження митця. Видавництво ювілейного каталогу до виставкового проєкту відбулося за фінансової підтримки обласного бюджету Кіровоградської області.


Ігор Володимирович Смичек народився 24 листопада 1953 року                             в місті Кіровограді (нині Кропивницький) у театральній родині, тому дитинство його тісно пов’язане з музично-драматичним театром імені                                                  М. Л. Кропивницького, де працювали батьки. В 1969 році вступив до Одеського державного художнього училища імені М.Б. Грекова, яке закінчив у 1973 році (викладач А.Г. Черняєв).  В цьому ж році став викладачем Кіровоградської дитячої художньої школи (нині – дитяча художня школа імені О. Осмьоркіна). З 1976 по 1981 рік навчався в Українському поліграфічному інституті імені І. Федорова у Львові (викладач В.С. Овчинников та                      Ю.І. Чаришников). У 1982 році відбулась перша виставка графічних творів художника в рідному місті. З цього ж часу й до 2019 року працював викладачем Кіровоградської дитячої художньої школи (з 1992 р. ім. О.О.Осмьоркіна). 


Ігор Смичек – член Національної спілки художників України та Національної спілки театральних діячів України. 

       

Творчість художника-земляка багатогранна – від мистецтва книги до монументального та станкового малярства. І. Смичеком  створено емблему Всеукраїнського свята театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти», ним розроблялось оформлення сцени театру та філармонії. Роботи художника експонувались на багатьох художніх виставках. Він є постійним учасник збірних обласних та міських тематичних виставок. Персональні виставки проходили в Кіровоградському обласному художньому музеї (з 2020 року      КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»), художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна, в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Д. Чижевського. 


В 2008 році митець брав активну участь у створенні портретів видатних земляків для Всеукраїнського музейного проєкту «Українці у світі» (ініційований Президентом України, представляв зображення найвидатніших представників української нації), що експонувався у Центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» в Києві. У 2009 році ці роботи були представлені на виставці в обласному художньому музеї до 70-річчя Кіровоградської області. За творчі пошуки у напрямку сучасного образотворчого мистецтва у 2009 році Ігор Смичек став лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «Новітні спрямування». Був одним з ініціаторів  перейменування міста Кіровоград  на честь М. Л. Кропивницького у 2016 році.


В експозиції виставки «Таємниця» представлено близько 100 робіт серед яких художня книжкова ілюстрація, графіка та живопис. Особливо бентежить уяву саме ілюстрація книг, обкладинок буклетів, адже це художній спосіб привернути увагу до текстового змісту. Митець створив серії робіт «Молдавські казки» (1981) та І. Зієдоніс «Різнобарвні казки» (1983). 


Творча атмосфера в якій зростав Ігор Смичек відобразилась в його мистецтві значною увагою до театральної тематики – «Портрет                                А.К. Тобілевича» (1985), «Портрет І. Тобілевича» (1985), «Перед виходом на сцену» (2009), «В театрі» (2009), «Сцена із вистави» (2011) та                  «Артисти UA» (2019-2023).


Художник постійно грається з формою, простором та колоритом, випробовує їх у різних поєднаннях, таким чином він знаходить свій шлях до самовдосконалення, до нових творчих звершень: «Крок до рівноваги» (1973), «Танок химер» (2010), «Закохані» (2010) «Танок прочан» (2014),                 «Артефакти» (2018), «Фізкультурник» (2010), «Симетрія поглядів» (2019-2023) тощо.


Ігор Володимирович має активну громадянську позицію, а тому болісні події російсько-української війни та боротьби за незалежність і свободу знайшли своє відображення в його картинах «Депортація» (2022), «Апокаліпсис» (2023), «Біженці» (2023), «Молитва за Україну» (2023), «Тривожна кава-2022» (2023), «Свобода» (2023), «Розірване небо (опади)» (2023), «Гегемон (Руський мир)» (2023), «Легенда про хустину» (2023) та інші.


Презентована виставка демонструє багатогранність митця, адже крім вище згаданих робіт, представлено сільські, урбаністичні і космічні пейзажі, натюрморти, портрети людей, тварини, побутові сцени, інтер’єри, а ще багато символів та знаків, що приваблюють своєю загадковістю та недомовленістю. До фондового зібрання Музею мистецтв художник передав дві свої роботи, що дасть можливість ширше популяризувати його мистецтво.


Творчість Ігоря Смичека дивовижно поєднує сучасність в різних її проявах та кращі традиції авангарду ХХ століття. У його постмодерністських мистецьких пошуках знаки та символи перетворюється в чуттєву метафору на грані живописного, театрального і літературного обрису. Центральне місце у творчості художника займає все ж таки людина. В роботах митця відчутне тяжіння до лірико-філософського осмислення людської душі. Художник свідомо уникає відвертої символіки та віддає перевагу метафорі і натяку.


Роботи художника зберігаються в українських музейних зібраннях                       та приватних колекціях Молдови, Болгарії, України, Німеччини, Ізраїлю, Японії та США. Тож вітаємо Ігоря Володимировича з ювілеєм, бажаємо міцного здоров’я, довгих років життя, творчої наснаги та сподіваємось, що попереду буде ще багато цікавих виставкових проєктів!


Анна Недлінська, старший науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи КЗ «Музею мистецтв Кіровоградської обласної ради»


969Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: