Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: Головне управління ДПС у Кіровоградській області
Дата: 14 квітня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2021/04/14/svitlana-kondratjuk-pro-neobhidnist-svoechasnoi-splati-ta-pogashennja-zaborgovanosti-z-esv.htm
економіка, 14 квітня 2021

Світлана Кондратюк: Про необхідність своєчасної сплати та погашення заборгованості з ЄСВ

Головне управління ДПС у Кіровоградській області


Адміністрування єдиного соціального внеску регламентується спеціальним Законом України „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, яким визначено, що платники єдиного внеску зобов'язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, а контроль за дотриманням платниками єдиного внеску вимог законодавства здійснюється органами ДПС.


Про це повідомила заступник начальник Головного управління ДПС у Кіровоградській області Світлана Кондратюк.


За її словами, єдиний соціальний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. До платників, які не виконали обов’язки щодо нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, застосовуються заходи впливу та стягнення, визначені законодавством. 


Відповідно до чинного законодавства, платнику, у якого виник борг, надсилається вимога про сплату недоїмки, яка є виконавчим документом.


Якщо вказаний у вимозі борг з єдиного внеску протягом 10-денного терміну платником не сплачується, то вимога надсилається до органу державної виконавчої служби для вжиття заходів стягнення за рахунок коштів у банківських установах та рухомого або нерухомого майна боржника.


Строк давності щодо нарахування та стягнення сум заборгованості, штрафів та пені з єдиного внеску не застосовується.


Боржникам слід пам’ятати, що одним із джерел погашення боргів з ЄСВ є особисте майно приватного підприємця. 


Також заступник начальника ГУ ДПС в області повідомила, що  станом на 01 квітня 2021 року  по нашій області мають заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску 13398 боржників з сумою боргу 244,9 млн грн, з них 12261 боржник - це фізичні особи - підприємці борг, яких складає                   206 млн грн, що становить 84 відсотки від загальної суми заборгованості.


З початку поточного року загальна сума боргу з єдиного соціального внеску зменшилась на 5,4 млн грн, темп зростання заборгованості відповідно склав 98 відсотків. 


З метою погашення наявної заборгованості з єдиного внеску органами податкової служби області здійснюються заходи до суб’єктів господарювання, спрямовані на погашення такої заборгованості.


Так, з початку року для примусового стягнення боргу до органів Державної виконавчої служби направлено на виконання 706 узгоджених вимог по сплаті єдиного внеску на загальну суму 21,8 млн грн, надходження до бюджету від органів виконавчої служби складають 6 млн гривень.


Всього за результатами проведених органами ДПС області заходів стягнення на сьогодні погашено заборгованості по сплаті єдиного соціального внеску в розмірі 21 млн гривень.


«З метою уникнення зростання боргу по єдиному внеску фізичних                     осіб - підприємців, що не здійснюють свою діяльність з різних причин (виїхали за кордон, працюють в інших підприємствах та організаціях), але не припинили державну реєстрацію як підприємця, звертаю увагу, що нарахування не припиняється. Тому, необхідно терміново звернутись до державного реєстратора із заявою про припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприєця за її рішенням. Після чого зупиняється нарахування з єдиного внеску», - додала заступник начальника обласного податкового відомства.


Переглянути інформацію щодо наявність/відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску можливо в «Електронному кабінеті платника», обравши в меню приватної частини кабінету «Стан розрахунків з бюджетом».



2054Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: