Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: trueua.info
Дата: 14 листопада 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2023/11/14/v-ukraini-planujut-pidvischiti-ditjachi-viplati-na-skilki-i-koli-tse-stanetsja.htm
суспільство, 14 листопада 2023

В Україні планують підвищити дитячі виплати: на скільки і коли це станеться

trueua.info


В Україні у 2024 році завдяки підвищенню прожиткового мінімуму, розмір деяких видів державної допомоги зросте. Зокрема, це сприятиме покращенню соціальної підтримки сімей з дітьми.


Про це повідомила перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак в коментарі ТСН.


Прожитковий мінімум для дітей


На сьогодні установлено прожитковий мінімум для дітей віком до шести років у розмірі 2 272 гривень. Для дітей віком від шести до 18 років — 2 833 гривень.


У проекті закону України "Про державний бюджет України на 2024 рік" заплановане підвищення прожиткового мінімуму на наступний рік. Так, передбачається встановити прожитковий мінімум для дітей віком до шести років — 2 563 гривень, для дітей віком від шести до 18 років — 3 196 гривні.


Відповідно підвищення прожиткового мінімуму сприятиме соціальній підтримці сімей з дітьми та забезпечить підвищення у 2024 році розміру державної соціальної допомоги.


Виплати при народження дитини


На сьогодні розмір допомоги при народженні (усиновленні) дитини встановлено в сумі 41 280 гривень незалежно від кількості народжених дітей у сім’ї. Одноразово виплачується 10 320 гривень, решта суми — протягом наступних 36 місяців рівними частинами, по 860 гривень.


На наступний 2024 рік підвищення виплати при народженні дитини не планується. Адже сума встановлена законом і не залежить від розміру прожиткового мінімуму.


"Пакунок малюка" при народженні дитини


Батьки новонароджених дітей мають право отримати "пакунок малюка" або грошову компенсацію його вартості (6 816 гривень). Він надається на кожну новонароджену дитину. 


Допомога матерям-одиначкам


Допомога на дітей одиноким матерям надається в розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. Відповідно у 2024 році цей вид виплат також буде збільшено, адже він залежить від прожиткового мінімуму.


Максимальний розмір допомоги на даний час становить:


На дітей віком до шести років — 2 272 гривень;

на дітей віком від шести до 18 років — 2 833 гривень.


Виплати аліментів на дитину


Тимчасова допомога надається дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання (перебування) їх невідоме.


На сьогодні розмір тимчасової допомоги розраховується як різниця між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. У 2024 році розмір допомоги теж планують збільшити.


Нагадаємо, в Україні діє державна програма компенсацій за житло, повністю зруйноване внаслідок російської агресії. Власники таких квартир чи будинків отримують так звані житлові сертифікати, на які можуть придбати нове житло на ринку нерухомості. Сертифікат являє собою документ, де зафіксовано суму коштів, яку держава надасть  на придбання житла замість зруйнованого. Він видається в електронній формі, а скористатися ним потрібно протягом п'яти років з моменту отримання.


trueua.info

797Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: