Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 3 червня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/06/03/moloko-ne-vidajut-u-kropivnitskii-bibliotetsi-govorili-pro-atestatsiju-robochih-mists-za-vazhkimi-i-shkidlivimi-umovami-pratsi.htm
суспільство, 3 червня 2021

Молоко не видають: у кропивницькій бібліотеці говорили про атестацію робочих місць за важкими і шкідливими умовами праці


Нова  зустріч в рамках освітнього проєкту «Інформаційна платформа з питань праці», яка відбулася у головній книгозбірні Кропивницького, була присвячена атестації робочих місць за важкими і шкідливими умовами праці. 


Проєкт цього року започаткували ОУНБ імені Дмитра Чижевського та обласне управління Держпраці.


Згідно статті 7 Закону України «Про охорону праці», працівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі і таке інше.


Як наголосила начальниця відділу з питань експертизи умов праці обласного управління Держпраці Олена Хіміч, коли людину приймають на роботу, то роботодавець зобов’язаний поміж іншого під розписку проінформувати про умови праці, наявність на робочому місці небезпечних i шкідливих виробничих факторів та можливі наслідки їх впливу на здоров'я, його права на пільги i компенсації.


«Працівник повинен знати, що працюватиме в таких умовах, які несприятливо впливатимуть на його здоров’я», - пояснила експертка.


Щоб виявити робочі місця, на яких технологічний процес, обладнання, сировина чи матеріали можуть бути потенційними джерелами шкідливих та небезпечних факторів, проводять відповідну атестацію. Причому на усіх підприємствах i в організаціях незалежно від форм власності та господарювання і не рідше одного разу в п’ять років. 


Фахівчиня звернула особливу увагу на кілька моментів. 


Перший. Атестаційна комісія спочатку повинна перевірити відповідність штатного розпису (назв професій і посад) з класифікатором професій та двома списками: 


- реєстром виробництв, робіт, професій і посад, зайнятість на яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, 


- переліком виробництв, робіт, професій і посад, зайнятість на яких дає право на додаткову оплачувану відпустку.


«Коли порівняєте штатний розпис з цими списками, ви одразу зрозумієте, на яких посадах необхідно проводити атестація робочого місця», - звернулася до присутніх фахівчиня. 


Другий момент. Усі дії атестаційної комісії обов’язково повинні фіксуватися протоколами. Кожен крок. Ніхто не може одноосібно приймати будь-які рішення.


І ще одне. Молоко не видають. Воно ще згадується в законі про охорону праці, але державного переліку професій і посад, котрі отримують такий цінний продукт, на сьогодні не існує. Проте таке право залишається за власниками приватних підприємств. За їхній власний рахунок.


Подробиці про те, хто проводить дослідження, як оцінюються їхні результати, як заповнюється карта умов роботи, що саме входить в гігієнічну класифікацію праці, якими є показники та критерії, щоб людина отримувала пільги, та інше можна дізнатися, подивившись відео на бібліотечних сторінках у Facebook чи YouTube.


         


2574Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: