Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 21 жовтня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/10/21/bezpeka-v-gromadskomu-transporti.htm
суспільство, 21 жовтня 2019

Безпека в громадському транспорті

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Уникайте в темний час доби безлюдних зупинок. Чекаючи на громадський транспорт, варто стояти на добре освітленому місці поряд з іншими людьми. Коли транспорт підходить, не намагайтесь стати в першому ряду нетерплячої юрби, бо вас можуть виштовхнути під колеса. 


Запам'ятайте розклад громадського  транспорту, щоб не стояти на зупинці занадто довго. Не засинайте під час руху: небезпечно не стільки проспати свою зупинку, скільки травмуватися при різкому гальмуванні або маневрі. 


Не притуляйтесь до дверей, за можливості уникайте їзди на сходах. Тримайте свої речі на видноті. Не задивляйтеся у вікно, якщо на підлозі стоїть ваша сумка або валіза. Найкраще тримати речі на колінах або притуливши до стінки.


Пам'ятайте, що в громадському транспорті дуже зручно діяти кишеньковим злодіям, а їхнє улюблене місце — у проходах та на сходах біля дверей. Якщо є можливість, то користуйтесь проїзним квитком, який звільняє від додаткового пересування по салону.


Якщо проїзні документи перевіряє контролер, то не соромтесь і самі перевірити документи контролера. Служба контролю підтверджує: щодня десятки молодих людей поповнюють свій бюджет під виглядом ревізорів. Уникайте порожніх автобусів і тролейбусів. Якщо все ж випадає їхати пізно, то сідати краще біля водія, причому не біля вікна, а ближче до проходу, щоб до вас незручно було підсісти. Якщо, незважаючи на це, підозрілий незнайомець хоче сісти поруч, то пропустіть його до вікна або пересядьте.


Жінкам рекомендовано сідати поруч з іншими жінками. А якщо в салон увійшов явно розв'язний пасажир, то необхідно відвернути обличчя і не зустрічатись з ним очима. При поїздках у таксі добре було б не занадто багато розповідати про себе водієві, особливо про добробут і розпорядок дня. Якщо ви садите в машину родича чи знайомого, поговоріть із водієм, подивіться на номер машини (щоб це бачив водій), а приятелеві скажіть: «Приїдеш — зателефонуй». Жінкам рекомендовано в темний час доби, приїхавши до під'їзду, попросити водія трохи почекати, поки ви не ввійдете в будинок. Уникайте сідати в машини, де вже є пасажир. 


При поїздках в електричці у вечірній час сідайте в перший вагон або в такий, де традиційно збираються постійні пасажири. Якщо ви побоюєтеся хуліганів, то сідайте ближче до пульта виклику поліції або на крайній випадок до стоп-крана (він знаходиться в тамбурі). Проте стояти в тамбурі, у проходах не рекомендовано. Якщо у вагоні, куди ви уже ввійшли, виявили п'яну компанію, то спокійно проходьте далі в інший вагон за рухом електропоїзда. Не відповідайте на репліки, не зустрічайтеся очима з розв'язними пасажирами. Будьте готові до опору, але не показуйте переляку або роздратування, будьте зовнішньо байдужі.


Якщо на зупинці разом з вами вийшла особа або група осіб, що загрожують вам, відразу зверніться до касира, чергового на станції або поліцейського. Попросіть зв'язатися з поліцією, назвіть прикмети тих, хто погрожував, не йдіть зі станції, поки не переконаєтесь, що вам ніщо не загрожує. Якщо є можливість, то зателефонуйте (або попросіть це зробити  робітника станції), щоб вас зустріли. 


1987Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: