Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Прес-служба ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області
Дата: 4 липня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/07/04/samovilne-zainjattja-zemelnoi-diljanki-osnovne-porushennja-zemelnogo-zakonodavstva.htm
суспільство, 4 липня 2019

Самовільне зайняття земельної ділянки – основне порушення земельного законодавства

Прес-служба ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області


Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області проводить заходи щодо запобігання порушенням законодавства України у сфері використання та охорони земель, своєчасно здійснює виявлення таких порушень і вживає відповідних заходів щодо їх усунення.


Одним із найпоширеніших порушень земельного та кримінального законодавства є самовільне зайняття земельних ділянок. 


Так, у ході перевірок, проведених Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у другому кварталі 2019 року, встановлено факти порушення земельного законодавства, що мають склад злочину. Зокрема:


-  с.Степове Степанівської сільської ради Устинівського району. Самовільне зайняття Товариством з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Перлина степу» земельної ділянки за межами населеного пункту площею 0,14 га. 


- Грушківська сільська рада Благовіщенського району. Самовільне зайняття ФГ «Таймень» земельної ділянки площею 50 га. 


- с. Дмитрівка Дмитрівської сільської ради Знам’янського району. Самовільне зайняття земельних ділянок загальною площею 0,7113  га. 


- с. Дмитрівка Дмитрівської сільської ради Знам’янського району. Самовільне зайняття земельних ділянок загальною площею 0,2836 га. 


- с. Дмитрівка Дмитрівської сільської ради Знам’янського району. Самовільне зайняття земельних ділянок загальною площею 0,1551 га. 


Матеріали даних перевірок направлено до правоохоронних органів.


Загалом Управлінням з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області упродовж другого кварталу 2019 року щодо суб'єктів господарювання проведено 30 планових перевірок, в ході яких виявлено порушень вимог земельного законодавства (загальна площа угідь, на яких виявлено порушень, – 45,5875 га).


Як результат, видано 21 припис про усунення порушень. Розраховано шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, на загальну суму 23,7 тис. грн, яку суб’єктами господарювання сплачено добровільно в повному обсязі. Також складено 12 протоколів по справах про адміністративні правопорушення та винесено 12 постанов про накладення адміністративного стягнення на загальну суму понад 3 тис. грн, з яких одна - про закриття справи у зв’язку з ознаками злочину, відповідальність за який передбачена ч. 2 ст. 197-1 Кримінального кодексу України.


Окрім цього складено Акт про відмову у проведенні планового заходу державного нагляду (контролю) на одному із сільгосппідприємств та матеріали перевірки направлено до Прокуратури Кіровоградської області з метою вжиття заходів реагування.



1513Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: