Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Ольга Гріднєва, автор лого проекту - Ігор Соломаха
Дата: 9 травня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/05/09/proekt-golosi-gromad-startue-u-tsentralnii-ukraini.htm
суспільство, 9 травня 2018

Проект «Голоси громад» стартує у Центральній Україні

Ольга Гріднєва, автор лого проекту - Ігор Соломаха
Громадська організація «Прес-клуб реформ» протягом 2018-2019 років втілюватиме у життя проект «Голоси Громад» у Кіровоградській, Полтавській та Дніпропетровській областях завдяки щедрій підтримці американського народу у вигляді гранту від Посольства США в Україні.

Метою проекту є сприяння розвитку свободи преси в об'єднаних територіальних громадах, особливо у сільській місцевості, а також підвищення активності місцевих спільнот в ході процесів децентралізації та удосконалення навичок місцевих журналістів, блогерів і медіа-активістів.

- Ми плануємо інтенсифікувати використання нових медіа місцевими журналістами задля оперативного висвітлення процесів і подій в ОТГ та встановлення стійкого діалогу між громадами та органами місцевого самоврядування, - коментує керівниця проекту Ольга Гріднєва.

Партнерами проекту виступають «Громадська Палата України» (Дніпропетровська область), громадська організація «Культурний діалог» (Полтавська область), а також громадські організації «Турбота» та «Місток» (Кіровоградська область).

Необхідність втілення проекту викликана тим, що побудова демократичної системи, заснованої на плюралістичному суспільстві, та місцевий розвиток в Україні сьогодні обтяжені суттєвими соціальними проблемами. З одного боку, суспільна свідомість і знання цінностей демократичної системи існує тільки в початковому стані, особливо в сільській місцевості та серед населення старшого віку. З іншого боку, ЗМІ є інструментом правлячої політичної еліти і використовуються для трансляції конкретних політичних повідомлень.

- У невеликих населених пунктах в Центральній Україні, які наразі об'єднуються у громади, переважно немає локальних ЗМІ та низький потенціал щодо створення нових. Ефективні місцеві медіа є важливою умовою для створення демократичних структур та суспільної активності в ОТГ, проте за межами міських центрів люди читають\слухають або національні, або обласні ЗМІ, які об'єктивно не можуть висвітлювати питання суто місцевого значення постійно, - коментує експертка проекту, радниця з комунікацій Центру розвитку місцевого самоврядування Вікторія Талашкевич.

З огляду на це, активна фаза реформи децентралізації потребує якісної інформаційної підтримки, зокрема, у частині висвітлення можливостей, які відкриваються, і ролі мешканців громад у процесах прийняття рішень. Таку підтримку можуть надати тільки локальні інформаційні майданчики, включаючи блоги медіа-активістів, яким довіряє місцеве населення.

- Цільова група нашого проекту тому і складається із локальних журналістів та медіа-активістів, які будуть підготовлені для висвітлення важливих для ОТГ питань, а також громадських організацій, що працюють в області демократичної участі у Кіровоградській, Полтавській та Дніпропетровській областях, - розповідає експертка проекту Ганна Дядечко. За її словами, учасники проекту навчатимуться побудові спроможних локальних ЗМІ та отримають менторську підтримку від досвідчених редакторів і журналістів.

Кінцевим результатом проекту стане забезпечення сприятливого середовища для створення і розвитку локальних медіа у новостворених ОТГ (переважно у сільській місцевості) у ході здійснення реформи децентралізації у центральній Україні, зокрема, у Кіровоградській, Полтавській та Дніпропетровській областях.

- Ми очікуємо, що внаслідок проекту підвищиться активність місцевих спільнот в процесі здійснення реформи децентралізації, а також зросте увага до демократичних цінностей в процесі здійснення реформи децентралізації, - прогнозує керівниця проекту Ольга Гріднєва. На її думку, будуть не тільки створені нові, але й отримають поштовх до розвитку вже існуючі медіа в ОТГ у сільській місцевості, а голоси громад Центральної України (проблеми, виклики, історії успіху) стануть більш видимими на міжрегіональному та національному рівнях.

Більше про проект можна дізнатися на сайті

2162Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

мыкола14 травень 2018 13:13
0
Идея неплохая,но все упрется в вопрос где взять деньги!А кто дает деньги тот заказывает музыку!
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: