Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Бюлетень з репродуктивного здоров'я, що видається БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї»
Дата: 6 квітня 2014
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2014/04/06/udoskonalennja-sistemi-planuvannja-sim-i-ta-ohoroni-reproduktivnogo-zdorov-ja.htm
суспільство, 6 квітня 2014

Удосконалення системи планування сім’ї та охорони репродуктивного здоров’я

Бюлетень з репродуктивного здоров'я, що видається БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї»

 Наказ МОЗ України від 29.11.2013 № 1030/102 «Про удосконалення системи планування сім’ї та охорони репродуктивного здоров’я в Україні», реєстрація в Міністерстві юстиції України 20.12.2013 за №162/24694, прийнятий в рамках реалізації Державної програми "Репродуктивне здоров'я нації" на період до 2015 року.

В Наказі визначені основні завдання служби планування сім’ї та охорони репродуктивного здоров’я, організація діяльності служби планування сім’ї, обов'язки спеціалістів з питань планування сім’ї, затверджені положення про центри/кабінети планування сім’ї.

Згідно Наказу, в кожній адміністративно-територіальній одиниці має бути створено центр або кабінет планування сім'ї та репродукції людини. При цьому професійна підготовка медичного персоналу для надання консультацій з питань планування сім'ї є однією з ключових гарантій високої якості надання медичної допомоги в цій сфері.

Окрім надання консультування та медичної допомоги з питань планування сім'ї до завдань служби планування сім’ї входить і здійснення просвітницької діяльності, спрямованої на забезпечення населення необхідною інформацією про сучасні методи контрацепції та формування засад здорового способу життя, в тому числі безпечної статевої поведінки.

Відповідно до Наказу, медична допомога з питань планування сім'ї може надаватися як лікарями-акушерами-гінекологами та підготовленими з цих питань акушерками, так і лікарями загальної практики - сімейними лікарями та підготовленими молодшими спеціалістами з медичною освітою.

В Наказі також описано особливості організації надання допомоги з планування сім'ї різним цільовим групам та у відповідності до періодів життя. Окрім того, описано структуру системи планування сім'ї та репродуктивного здоров'я в Україні та особливості надання медичної допомоги з планування сім'ї на різних її рівнях. Додатково подається класифікація категорій медичних критеріїв прийнятності використання методів контрацепції, а також порядок проведення консультування з питань планування сім'ї і репродуктивного здоров'я.

Повний текст Наказу - на сайті Верховної Ради В зв’язку із процесами швидких змін в законодавчій та нормотворчій діяльності, авторський колектив бюлетеню рекомендує звертати увагу на першоджерела.

3334Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: