Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 29 липня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/07/29/-nashi-i-olimpiada-tematichnii-proekt-suspilnogo-v-kropivnitskomu.htm
новини, 29 липня 2021

«Наші і Олімпіада» — тематичний проєкт Суспільного в Кропивницькому


Про історію олімпійського спорту на Кіровоградщині через учасників ігор розповідає тематичний проєкт від команди Українського радіо Кропивницький «Наші і Олімпіада». Всього заплановано п’ять зустрічей із тренерами та спортсменами в межах телерадіопрограми «РадіоДень». У студії з гостями спілкується журналіст Олександр Сметанко. До розмови запросили призера Олімпіади 2000 року в Сіднеї, триразового чемпіона світу з велогонок на треку Олександра Симоненка, тренера з велоспорту міської дитячо-юнацької спортивної школи № 1 Віталія Тесцова, арбітра Олімпіади 1980 року Олександра Березана, Світлану Куценко, яка виховала трьох учасниць Олімпійських ігор, учасника Олімпіади 2016 року Дмитра Яковенка та його тренера Геннадія Здітовецького.


«Ми ставимо собі за мету привернути увагу жителів області до Олімпіади в Токіо через місцевих героїв, зацікавити людей дивитися Олімпійські ігри та вболівати за українських спортсменів», — каже Олександр Сметанко.


Також у проєкті розповімо про систему підготовки спортсменів-олімпійців та спробуємо зрозуміти, чому вихованці спортивних шкіл Кіровоградської області виступають за інші міста. До прикладу, вихованець Вільшанської ДЮСШ Максим Прокопенко, тренер Сергій Крайтер, виступав на трьох Олімпіадах у веслуванні на байдарках і каное за різні країни (2004 року за Азербайджан, 2008 та 2012 - за Україну).   


Заслужений працівник фізичної культури та спорту, суддя з легкої атлетики на Олімпійських іграх 1980 року Олександр Березан розповів, що на Олімпійських іграх 2016 року в Ріо-де-Жанейро був дозволений консолідований залік. Можна було виступати за місто, яке тебе виховало і за місто, де з тобою наразі займається тренер. Зараз такого нема. «Ми маємо двох вихованок спорту Кіровоградщини Тетяну Мельник та Яну Качур, які багато років виступали за Кіровоградську область, тепер представляють Київ», — розповів Олександр Березан.


Він вважає, що значення фізкультури й спорту в економічному й соціальному розвитку регіону недооцінюють. 


«Треба створювати умови для молодих спортсменів, — упевнений Олександр Березан. — Досвідчені тренери знають, що таке олімпійські ігри, світові змагання, і роблять все, щоб у нас були вихованці. Але для цього потрібні умови. Не тільки моральна підтримка, а й матеріальна».


Тренер із велоспорту міської дитячо-юнацької спортивної школи №1 Віталій Тесцов зазначає: «Існує відтік кадрів. Спортсмени, які досягли певного рівня, мають звання майстрів спорту й вищі, їдуть до інших країн, де їм дають більші можливості, ліпші умови і вони залишаються у тих спортивних клубах». 


2021-го Україну на Олімпійських іграх у Токіо представляють 155 спортсменів — найменше за часів незалежності. Чому так склалося, чи потрібна Олімпіада в умовах пандемії і чи є у Токіо спортсмени з Кіровоградщини — дивіться упродовж тижня в «РадіоДні» на каналі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ о 12.10 та слухайте на Українському радіо Кропивницький о 12.15. Також програми можна дивитись онлайн на сайті UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ, або потім переглянути запис.


Нагадаємо, UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.


Стежити за всіма заходами і регіональними новинами Кіровоградщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Кропивницький у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.


560Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: