Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 6 серпня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/08/06/vechir-pam-jati-viktora-pogribnogo-zgurtuvav-tvorchu-inteligentsiju-oblasti.htm
новини, 6 серпня 2020

Вечір пам’яті Віктора Погрібного згуртував творчу інтелігенцію області


5 серпня у відділі популяризації книги та змістовного дозвілля молоді відбувся вечір пам’яті з нагоди 85-річчя від дня народження письменника-земляка Віктора Погрібного.


Разом із нашою бібліотекою та молодіжним літературним клубом «Ліра», співорганізаторами заходу стала обласна організація Національної спілки письменників України, літературне об’єднання «Парус» та обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М.Л. Кропивницького.


Директор обласної юнацької книгозбірні Лариса Савенко наголосила, що захід невипадково проходить у стінах бібліотеки, адже тут впродовж майже 15 років проходили засідання літературного об’єднання «Степ» під керівництвом Віктора Погрібного.


Під час заходу письменника згадували друзі по паперу, знайомі та рідні, декламували його поезію. Учасники заходу мали можливість подивитися відеопрезентацію про Віктора Погрібного, прослухати музичні твори на слова поета у виконанні творчого дуету барда Андрія Шульги та Тамари Алдошиної, а також ознайомитися з книжковою виставкою «Син степу: В.Погрібний – поет, письменник, журналіст».


Без перебільшення, вечір пам’яті згуртував усіх, хто пам’ятає і шанує Віктора Олексійовича, а його добрі справи продовжують жити. Зокрема, присутня на вечорі пам’яті керуюча справами Кіровоградської обласної ради Тимофієва Наталія підкреслила, що можна перелічувати багато заслуг Віктора Погрібного, але найголовніше – це збереження, відкриття, узаконення та надання статусу природно-заповідного музею «Батьківщина Карпенка-Карого» в селі Арсенівка.


Багато добрих слів було сказано і Сергієм Михидою – відомим літературознавцем, доктором філологічних наук, проректором і з наукової роботи Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені В.Виниченка. За словами Сергія Павловича, якщо на інші зустрічі студентів ще треба було добре зацікавити, то творчі зустрічі із Віктором Погрібним завжди проходили дуже емоційно, не залишаючи байдужими нікого.


Не дивно, що і вшанувати пам'ять великого земляка зібралося чимало друзів та однодумців. Була присутня на заході і донька Віктора Погрібного – Ольга Вікторівна. Вона подякувала присутнім за добрі слова, сказані на адресу батька, адже таких лунало немало. На заході згадували Віктора Погрібного як свого першого видавця і редактора Василь Левицький, Антоніна Корінь і Надія Гармазій. Як доброго і мудрого наставника згадали письменника Світлана Ніколаєвська, Елеонора Бельська, Олена Надутенко, а Валентина Кондратенко-Процун та гостя з Олександрії – поетеса Світлана Лантух зачитали власні вірші-присвяти.


Також на заході були присутні представники музейної та архівної справи Кіровоградщини – директор обласного краєзнавчого музею Наталія Агапеєва та Олег Бабенко - архівіст, краєзнавець, літературознавець, музеєзнавець та громадський діяч.


Надзвичайно приємно, що на вечір пам’яті завітав видавець літературного журналу «Степ» Віктор Лисенко, який розповів про знайомство і співпрацю із Віктором Олексійовичем, а також Василь Бондар – голова обласного осередку Спілки письменників України.


843Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: