Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 9 липня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/07/09/moz-zapuskae-elektronni-likarnjani-v-testovomu-rezhimi.htm
новини, 9 липня 2020

МОЗ запускає електронні лікарняні в тестовому режимі


Міністерство охорони здоров'я в тестовому режимі запускає електронні лікарняні на базі сервісу Пенсійного фонду, пише lb.ua.


Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер, передає "Інтерфакс-Україна".


"В електронній системі охорони здоров'я в цей час розробляється базовий функціонал електронних медичних висновків. Це скоротить час і дозволить далі працювати з цією інформацією. Один з таких висновків - тимчасові листки непрацездатності (лікарняні). Зараз у нас у роботі підготовка нормативно-правових актів, яка забезпечить роботу лікарняних. Ми запускаємо електронні лікарняні у два етапи", - сказав він.


За словами Кучера, є дві моделі розвитку проекту. Перша - так звана спрощена система - партнери з Пенсійного фонду України розробили спеціальний вебінтерфейс на сайті фонду, де лікар за допомогою електронного цифрового підпису може вносити інформацію про пацієнта, про його тимчасову непрацездатність. Далі в автоматичному режимі всім службам ця інформація буде надаватися з бази даних ПФ. 


"Перевага в тому, що це вже розроблено, немає додаткового навантаження на основний компонент eHealth, і це дозволить запустити електронні лікарняні до кінця літа", - додав заступник міністра.


Кучер наголосив, що Міністерство охорони здоров'я до 10 липня приймає від усіх відповідних медзакладів, які хочуть брати участь у тестуванні цієї системи, форми реєстрації.


"Коли ми відпрацюємо всі технічні моменти, зберемо зворотний зв'язок - будемо переходити до фінального затвердженням нормативних документів і запуску електронних лікарняних", - підкреслив заступник міністра.


За його словами, паралельно розробляється цільова модель е-лікарняних, яка буде впроваджена в eHealth і запрацює на початку 2021 року.


"Паралельно йде процес розробки цільової моделі. Вона полягає в тому, що коли в базі даних eHealth є дані про пацієнта, лікар зможе виписувати е-лікарняні з мінімальною кількістю дій. Для підприємств обидві системи дозволять істотно економити час. Повноцінна модель буде впроваджена на початку 2021 року і буде інтегрована в будь-яку медичну інформаційну систему, при цьому не залежатиме від форми власності медустанови", - сказав він.


Нагадаємо, електронний лікарняний планували ввести з 1 квітня 2020 року, однак цього не сталося через технічні проблеми.


У 2018 році повідомляли, що електронні лікарняні повністю замінять паперові довідки вже 2019 року.


944Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: