Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 20 лютого 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/02/20/pishov-z-zhittja-vidomii-kobzar-i-pismennik-z-kirovogradschini.htm
новини, 20 лютого 2020

Пішов з життя відомий кобзар і письменник з Кіровоградщини


Сьогодні вранці, на 77 році життя, помер відомий український кобзар, композитор, письменник, журналіст Микола Степанович Литвин. Про це  з посиланням на його дружину Олександру Литвин повідомила прес-служба Національної спілки письменників України - інформує Українська літературна газета.


Микола Степанович народився 4 березня 1943 року в с. Федорівка Новоукраїнського (нині Добровеличківського) р-ну Кіровоградської області.


Талановитий митець, він все життя боровся за національне відродження України, був заарештований за участь у напівлегальній націоналістичній організації (м. Тернопіль) та звинувачений у проведенні «антирадянської пропаганди».


Як кобзар виступав у всіх областях України, у Польщі, Словаччині, Литві, США. У його репертуарі були думи, козацькі, стрілецькі та пісні на слова українських поетів, власні твори. Свого часу репортаж про Миколу Литвина та його брата зробив Василь Симоненко.


В літературному доробку Миколи Степановича збірки поезій, оповідань та повістей. «Лети, павутино!» – збірка повістей, присвячена видатним українським композиторам (1990), «Струни золотії» – повість-есе, присвячена дослідженню витоків та історії українського кобзарства (1994), книги музичних творів.


Василь Степанович був лауреатом Літературно-мистецької премії імені Івана Нечуя-Левицького (1993), Літературно-мистецької премії імені Олени Пчілки (1995), Літературно-мистецької премії імені Володимира Косовського.


У 1993 році Тернопільська обласна рада встановила стипендію імені М. Литвина для студентів-бандуристів, які навчаються у Тернопільському музичному училищі та студентів-тернопільців, котрі студіюють гру на бандурі у вишах України.


1127Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: