Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 7 листопада 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/11/07/schoroku-na-teritorii-kirovogradschini-utvorjuetsja-ponad-170-tis-tonn-tverdih-pobutovih-vidhodiv.htm
новини, 7 листопада 2019

Щороку на території Кіровоградщини утворюється понад 170 тис тонн твердих побутових відходів


Щороку на території Кіровоградської області утворюється близько 170 тис. тонн твердих побутових відходів (ТПВ), з них більше 95% потрапляють на звалища, які перевантажені та не відповідають санітарним вимогам. Про це повідомила начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Олена Черненко на засіданні колегії Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.


Згідно з даними інвентаризації місць видалення відходів у 2016 році на території області налічувалося 403 таких місця (в 2017- 403, в 2018 - 405). За поточний період 2019 року до обласного реєстру включено (паспортизовано) 268 звали, тобто 65,8% від загальної кількості, інформує пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.


Найменший відсоток паспортизованих місць видалення відходів спостерігається в Знам’янському (10%), Петрівському (30,8%), Новоархангельському (33,3%), Благовіщенському (38,8%) та Вільшанському (42,1%) районах. Стовідсотково паспортизовані місця видалення відходів у містах Кропивницький, Знам’янка, Олександрія та Світловодськ, а також у Гайворонському, Голованівському та Новоукраїнському районах.


За результатами вибіркових перевірок місць видалення відходів 172 сміттєзвалища (42,3%) з 407 не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам (у 2017 - 52%, у 2018 - 58%). Найнебезпечніші серед порушень - хаотичне накопичення відходів та відсутність їх сортування, переробки, ущільнення, що призводить до частих випадків самозагоряння сміття. В поточному році такі загоряння траплялися в смт. Смоліне Маловисківського району та с. Павлівка Світловодського району.


Частина сміттєзвалищ функціонує з мінімальним облаштуванням для приймання, зберігання та ущільнення відходів, які надходять, а на деякі сміттєзвалища взагалі відсутні правовстановлюючі документів на земельні ділянки, що є причиною відмови в паспортизації місця видалення відходів. Однак такі сміттєзвалища продовжують функціонувати.


На виконання протокольного доручення Кабінету Міністрів України від 01 червня 2016 року №18 головою Кіровоградської ОДА видано розпорядження від 15 червня 2016 року №248-р «Про обласну комісію з проведення перевірок місць видалення (полігонів) побутових відходів, у тому числі законсервованих та несанкціонованих, щодо дотримання вимог природоохоронного і санітарно-епідемічного законодавства». Відповідно при органах влади та місцевого самоврядування були створені комісії з перевірки та інвентаризації місць видалення відходів. До складу комісій увійшли представники органів місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби області та комунальних підприємств. Однак такі комісії були створені не на всіх адміністративних територіях.


Лабораторний контроль за об’єктами довкілля навколо місць збирання та видалення відходів (сміттєзвалищ, полігонів), у тому числі тих, що знаходяться в комунальній власності, фактично не організований. З початку поточного року дослідження грунту, води, повітря проведені лише навколо 145 сміттєзвалищ (35%) з 407 (у 2018 - 15%).


З усієї кількості населених пунктів області (1030) тільки 382 (37%) мають схеми санітарного очищення територій (у 2018 - 34). Взагалі не розроблені схеми санітарного очищення територій у Бобринецькому, Вільшанському, Голованівському та Новоархангельському районах, частково розроблені - в м. Кропивницький, а також у Знам’янському, Компаніївському, Олександрівському, Новомиргородському, Олександрійському, Петрівському, Устинівському, Добровеличківському, Благовіщенському та Світловодському районах.


У містах Кропивницький, Знам’янка, Долинська, Світловодськ, Новоукраїнка, Благовіщенське, смт. Олександрівка та Новгородка частково впроваджено роздільне збирання або збір корисних компонентів побутових відходів (скло, папір, картон, пластик, ПЕТ-тара) із застосуванням спеціалізованих контейнерів. У цілому по даних містах роздільним збиранням охоплено до 43% населення та об’єм зібраних ресурсоцінних компонентів становить до 17,5% загального об’єму відходів, утворених у даних населених пунктах. Для забезпечення роздільного збирання використовується 147 спеціалізованих контейнерів.


Минулого року в області було виявлено 570 несанкціонованих сміттєзвалищ, з них 503 ліквідовано. Однак лише цих заходів недостатньо, щоб розв’язати проблему в масштабах області. Робота з виявлення та ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ є постійною, але й виникнення стихійних сміттєзвалищ також є систематичним. Тож керівники органів місцевого самоврядування мають активніше долучалися до розроблення комплексних схем санітарної очистки територій, де має бути прописано, за якими саме населеними пунктами закріплені об’єкти поводження з відходами, а також зазначено - де, коли, ким та в який час відходи збиратимуться і куди вивозитимуться. Впровадження такого механізму сприятиме зменшенню несанкціонованих та розвантаженню вже діючих місць видалення відходів.



1583Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: