Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 8 жовтня 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2015/10/08/sergii-kuzmenko-neobhidno-provesti-sche-odnu-potuzhnu-informatsiinu-kompaniju-i-pojasniti-ljudjam-hto-mae-pravo-na-zhitlovi-subsidii.htm
новини, 8 жовтня 2015

Сергій Кузьменко: Необхідно провести ще одну потужну інформаційну компанію і пояснити людям, хто має право на житлові субсидії


Таке доручення надав голова обласної державної адміністрації директору департаменту соціального захисту населення Олександру Догарову на апаратній нараді за результатами обговорення питання про стан призначення населенню області цієї державної допомоги. За словами керівника області, ми маємо достукатись до кожної родини, пояснити людям, що в них є механізм захисту від зростання тарифів і що цю функцію бере на себе держава, навіть в умовах такої складної економічної ситуації як нині. Тим більше, що умови отримання субсидій у цьому році стали дуже доступні.


На тому, що система призначення субсидій на сьогодні максимально спрощена, наголосив і Олександр Догаров. Заявнику, за його словами, необхідно подати разом із заявою лише декларацію про доходи, причому без зазначення їх розмірів, потрібно лише вказати, що це за доходи (заробітна плата, соціальна допомога, пенсія) і звідки вони отримані. Всю іншу роботу виконують управління соцзахисту, обмінюючись інформацією із фіскальною та іншими службами.

Чергове спрощення умов надання субсидій відбулось нещодавно. Тепер право її отримання визначено за будь-якою сім’єю, навіть не власником житла, чого раніше не було.


Олександр Догаров зазначив, що за кількістю охопленого цією допомогою населення Кіровоградська область має досить високий показник на рівні держави. На сьогодні за призначенням субсидій звернулися 124 тисячі сімей. Якщо порівнювати з показниками минулого року, то їх чисельність збільшилась майже втричі. Призначено субсидії майже 90% тих, хто звернувся із заявами.

Керівник департаменту не оминув і певні проблеми, що є в містах обласного підпорядкування, особливо це стосується Кіровограда, де є великі черги і нарікання на тривалий процес призначення субсидій.


– Ми працюємо над тим, щоб виправити ситуацію, – зазначив Олександр Догаров. – Зараз відбувається заміна програмного комплексу у Кіровському управлінні соцзахисту: переходимо зі старого, який уже своє віджив, на новий. На роботу такого комплексу переводимо всі міста, а в перспективі – до 1 квітня – плануємо перевести на новий програмний і всі райони.

Зрозуміло, що, у зв’язку зі збільшенням кількості заявників, хотілось би і більш чисельного кадрового забезпечення управлінь соцзахисту населення. Департамент вдячний обласній службі зайнятості за підмогу. На сьогодні близько 150 осіб за направленням ЦЗ додатково працюють у системі. Але вони зайняті на чорновій, так би мовити, роботі – це прийом документів, відправлення призначень, доставка їх населенню, а от фахівців, які безпосередньо працюють на призначенні субсидій, дуже не вистачає.


Тим більше, що із жовтня, з початком опалювального періоду, проводитимуться нові перерахунки і очікується суттєве збільшення призначення субсидій.

Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко поцікавився, чи можна наглядно продемонструвати, як змінився, порівняно з минулим роком, розмір призначеної субсидії у сім’ї, приміром, пенсіонерів, що мають пенсію у розмірі 1200 гривень, чи 1500, чи 2000 гривень. Скільки вони сплачували за комунальні послуги торік і скільки платять нині.


Олександр Догаров, у зв’язку з цим, зазначив, що просто взяти і сказати, що сім’я ось із таким доходом матиме ось таку субсидію на житлово-комунальні послуги – на жаль, неможливо, тому що процес нарахування субсидій досить-таки складний. При їх обрахуванні застосовуються дві формули з двома коригуючими коефіцієнтами. Тобто, якогось загального для всіх відсотка взагалі немає. Для кожної сім’ї він визначається індивідуально (залежно від доходів та розміру плати за житлово-комунальні послуги) і може бути від 0% до 30% і вище.


Якщо ж говорити безпосередньо про цифри, зокрема, про середній розмір призначених субсидій, то він різний в опалювальний і неопалювальний періоди. У серпні, приміром, середній розмір цієї житлової допомоги в області склав 282,2 гривні, тоді як у минулому році становив 29,3 гривні. Таким чином розмір субсидії на одну сім’ю зріс у середньому майже в десять разів. Якщо взяти у розрізі районів, то ця різниця ще відчутніша: було 10 гривень, стало 216,8 гривні.


Щодо загальної кількості населення Кіровоградщини, яке користується субсидіями, то з урахуванням членів родин заявників, це складає майже 30%. Після жовтневих перерахунків, з настанням опалювального періоду, за прогнозом Олександра Догарова, показник може зрости до 35%, і навіть вище. Тим більше, що й зараз люди мають право подавати заяви, тому в управліннях соцзахисту чекають нової хвилі звернень.


– Нам необхідно провести ще одну потужну інформаційну компанію і вчергове пояснити людям, хто має право на житлові субсидії, – зазначив голова облдержадміністрації. – Аби ті, хто поки що не оформив їх, подав документи. Зрозуміла річ: якщо дорожчають енергоносії, то зростатимуть і тарифи. Але ми маємо донести до людей, що навіть у такій скрутній для держави ситуації, як нині, коли дуже великі кошти витрачаються на військові потреби, уряд виділяє мільярди гривень, аби підтримати населення і видатки людей на оплату житлово-комунальних послуг не зростали. Цей тягар бере на себе держава.


2645Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: