Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 27 лютого 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2015/02/27/sergii-kuzmenko-stan-napovnennja-mistsevih-bjudzhetiv-e-vidobrazhennjam-ekonomichnoi-situatsii-v-regioni.htm
новини, 27 лютого 2015

Сергій Кузьменко: стан наповнення місцевих бюджетів є відображенням економічної ситуації в регіоні

Відбулося засідання колегії обласної державної адміністрації, на якій розглянули питання підсумків виконання бюджетів області за 2014 рік. Провів засідання голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко.


Починаючи розгляд питання порядку денного, Сергій Кузьменко наголосив на його важливості та актуальності в контексті розвитку кожного міста і району зокрема та області в цілому


- Ми повинні із урахуванням результатів роботи за 2014 рік спільно визначити конкретні завдання щодо виконання місцевих бюджетів у поточному році, - підкреслив очільник області. – Це потрібно зробити для жителів Кіровоградщини, для того, щоб вони отримували своєчасно зарплати, пенсії і соціальні допомоги.



За словами Сергія Кузьменка, стан наповнення місцевих бюджетів є відображенням економічної ситуації в регіоні. Завдяки розвитку на Кіровоградщині реального сектору економіки в останні роки, збільшувалися і надходження до бюджетів області. За цими показниками ми увійшли до регіонів-лідерів і зуміли утримали стабільну ситуацію у 2014 році.

Минулого року аграрії області зібрали вагомий урожай зернових – майже 3,5 мільйонів тонн, що вплинуло на зростання рівня доходів населення на 7 %. Як результат, надходження до місцевих бюджетів зросли на 8,3%. А це дало змогу вчасно здійснити соціальні виплати, розрахуватися за спожиті енергоносії та комунальні послуги, реалізувати цільові обласні програми. Таким чином, у 2014 році область отримала майже на 100 мільйонів гривень надходжень більше, ніж планувалося.

Сергій Кузьменко подякував усім працівникам підприємств промисловості, аграріям, представникам малого і середнього бізнесу за внесок у розвиток Кіровоградщини, а також за патріотизм і громадську позицію, які вони демонструють у цей непростий період.

За словами голови облдержадміністрації, з перших днів 2015 року ми маємо принципово нові підходи до формування місцевих бюджетів, згідно зі змінами до Бюджетного та Податкового кодексів. Відтепер регіони будуть працювати в рамках фінансової децентралізації. Зважаючи на це, місцеві бюджети затверджено у максимально стислі терміни. У нових умовах буде працювати і бізнес, який є основним наповнювачем цих бюджетів. Тому на сьогодні завданням влади є створення максимально сприятливих умов на місцевому рівні для наповнення бюджетів усіх рівнів.


За січень 2015 року надходження до місцевих бюджетів зросли на 6%, порівняно із січнем минулого року, проте держбюджет недоотримав майже 27%, оскільки в січні традиційно досить складно працює економіка. Сергій Кузьменко висловив сподівання, що цей показник буде покращено.


– Не в простий час нам доводиться жити і працювати – фактично в стані війни знаходиться країна, і безумовно, значна частина наших ресурсів іде на підтримку наших військових та їхніх родин, - зазначив голова облдержадміністрації. – Щоб ми могли допомагати їм і надалі, треба створити умови для роботи нашого бізнесу: щоб аграрії виростили і зібрали хороший урожай, щоб ми мали позитивні показники роботи наших підприємств, які матимуть змогу сплатити податки до всіх бюджетів. Це буде запорукою того, що ми зможемо виконати свої завдання перед громадянами.


Про підсумки виконання бюджетів області за 2014 рік голову та членів колегії поінформувала заступник директора департаменту фінансів облдержадміністрації Анжела Анісімова. За її словами, минулого року надходження до загального та спеціального фондів бюджетів усіх рівнів у цілому по області склали 3832,4 млн. грн. У тому числі до місцевих бюджетів надійшло 2042,2 млн. грн., до державного – 1790,2 млн. грн. Порівняно із 2013 роком надходження до бюджетів усіх рівнів збільшились на 546,9 млн. грн., або на 16,6%.


Виконали та перевиконали заплановані місцевими радами обсяги доходів 371 місцевий бюджет (84,5%) із 439. Найбільша кількість місцевих бюджетів, що не виконали плани по доходах, у Голованівському, Олександрівському та Вільшанському районах.


Трансферти з державного бюджету місцевим бюджетам області у 2014 році склали 3351 млн. грн. Дотацій отримано 1835,6 млн. грн., субвенцій –1515,4 млн. грн. З місцевих бюджетів області у 2014 році проведено видатків на загальну суму 5289,3 млн. грн.


Переважна частина коштів місцевих бюджетів спрямовувалась на соціально-культурну сферу та соціальний захист населення – 4557,1 млн.грн., або 86,2%.


Заслухавши інформацію, учасники засідання обговорили питання порядку денного колегії та прийняли відповідні рішення.


Підсумовуючи результати засідання колегії, голова облдержадміністрації акцентував увагу на кількох ключових моментах.


За його дорученням керівники районів і міст найближчим часом повинні зустрітися з керівниками основних бюджетоформуючих підприємств, щоб з’ясувати, які у них є проблеми, і сприяти їх вирішенню. Зважаючи на те, що нове законодавство дає право місцевим бюджетам мати нові види доходів, зокрема, від акцизу чи нерухомості, Сергій Кузьменко закликав підійти до їх збору зважено. Малий і середній бізнес не треба обтяжувати непомірними податками, потрібно дати можливість таким підприємствам виживати і розвиватися.


Очільник області звернув увагу керівників територій також на можливість реалізовувати соціальні програми за кошти Фонду регіонального розвитку, який має значні резерви. Він закликав підготувати необхідні документи і скористатися фінансовими можливостями фонду.


1865Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: