Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор:
Дата: 21 грудня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2021/12/21/dorogi-prirodni-zapovidniki-i-vodogin-jurii-drozd-rozpoviv-pro-pershii-rik-roboti-v-oblradi.htm
політика, 21 грудня 2021

Дороги, природні заповідники і водогін – Юрій Дрозд розповів про перший рік роботи в облраді



Депутат Кіровоградщини Юрій Дрозд уперше отримав мандат у 2020 році, коли був обраний до обласної ради від партії «Слуга Народу». Проте зізнається, що у політику пішов не заради статусу, а заради реальних справ для людей. І свою відповідальність перед виборцями демонструє вчинками: наприклад, за рік депутатства він не пропустив жодного пленарного засідання обласної ради, провів 10 виїзних особистих прийомів у різних громадах області. Протягом року роботи депутат написав 48 депутатських запитів, активно головує у постійній комісії обласної ради з питань ЖКГ, будівництва та використання природних ресурсів. Так, під головуванням Юрія Дрозда комісія розглянула близько 70 питань як профільного напрямку, так і дотичних, проконтролювала виконання п’яти профільних обласних програм. Також депутат є членом комісії з питань екології при облдержадміністрації та входить до складу регіональної комісії по відбору проєктів регіонального розвитку для фінансування з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР).


Юрій Васильович Дрозд здобув наукову ступінь кандидата юридичних наук, свого часу отримав звання полковника міліції, а до 2011 року працював проректором з економічних питань та матеріально технічного забезпечення в юридичному інституті. Після закриття інституту він пішов на пенсію і відкрив ТОВ «АПС-Кіровоград», яке надає послуги з пожежної та охоронної безпеки.


– У вас є успішне підприємство. Що ж спонукало взяти участь у виборах до обласної ради у 2020 році?


– На сьогодні є багато несправедливості, і мені справді хочеться допомогти людям у вирішенні їхніх питань. Я вважаю, якщо робити щось, то на відмінно і з повною віддачею. Після уходу на пенсію створив підприємство ТОВ «ГК АПС», але коли воно вже розрослося до 260 співробітників і механізм роботи налагодився, то в мене з’явився час на депутатську діяльність. Я розумію, що іноді для вирішення проблеми достатньо підказати людині, допомогти з документацією, звернутися до місцевих чи державних органів влади – і я хочу використати свої знання і вміння на благо людей, бути корисним. Тому і балотувався.


– За перший рік депутатства ви встигли провести 10 виїзних прийомів. З якими проблемами звертаються під час таких зустрічей?


– Під час поїздок я зустрічаюся не лише з виборцями, а й з керівниками громад, головними лікарями, освітянами. Неможливо дізнатися про ситуації на місцях, сидячи постійно в кабінеті. Людям іноді не вистачає компетентної інформації, не знають, до кого можна звернутися, як написати проєкт для отримання фінансування. З головами громад я постійно на зв’язку, вони приїжджають до мене на зустрічі в Кропивницький, або я до них.


Щодо виборців, то на місцях часто звертаються щодо матеріальної підтримки, землевпорядкування, вирішення пенсійного забезпечення та  багато іншого. Наприклад, в Ганнівській громаді до мене звернулися власники паїв – там проблема з територією у майже 600 га. Працюю над цим: хоч питання складне, але є можливості вирішити його у правовому полі. 


Іноді людина має право на пільги чи виплати, але не знає про це, то тут теж мої знання стають в нагоді. Після низки зустрічей, що ми провели на територіях у мене з’явилась ініціатива, щодо об’єднання  зусиль усіх депутатів обласної ради у питанні лобіювання інтересів мешканців Новоукраїнського району на різних рівнях. Я не втомлююсь повторювати колегам, що вибори завершились рік тому і зараз не треба дивитись від якої партії обирався. Ми маємо спільні зобов’язання перед нашими виборцями. Я говорив і ще раз наголошу, що не справедливо, коли на один регіон є кошти в бюджеті, а на інший немає.


Ми вже провели засідання ініціативної групи з створення міжфракційного об’єднання (ред.- МФО) депутатів  обласної ради «Новоукраїнщина». Згоду співпрацювати в МФО на даний час надали шість представників різних фракції: Володимир Арсірій, Олександр Головань, Валентина Снісаренко, Павло Сорока та Владислав Шаповалов, якого обрано головою МФО. Повноваження секретаря об’єднання делеговано Валентині Снісаренко. Тож , переконаний, що наступного року ми зможемо максимально використати можливості для розвитку громад, які дає ухвалений Верховною Радою Бюджет-2022.


– А бували курйозні випадки?


– Знаєте, в мене немає правила, що, наприклад, після 19:00 я вже не депутат: я постійно на зв’язку, адже я взяв на себе цю відповідальність. І якось близько 12 ночі телефонує мені жінка з Малої Виски. Каже мені: «я ось за вас голосувала, а в мене електрика пропала – розберіться». А що робити? То я набираю «Обленерго», потім телефоную жінці і звітую – все дізнався, відключення аварійне, обіцяють ввімкнути через чотири години (сміється).


– Ви працюєте в двох комісіях, які опікується екологією – в облраді і при ОДА. Які заходи втілили у цій сфері за рік роботи?


– Тут своя специфіка. В заповідному фонді Кіровоградщини нараховується 229 об’єктів, більшість з яких були на балансі райдержадміністрацій. Тепер вони перейшли до територіальних громад, то ми працюємо з місцевими головами, щоб природу не чіпали, не розорювати на поля та не закатувати в асфальт. Наприклад, в цьому році вдалося до природно-заповідного фонду місцевого значення занести території парку-пам’ятки Тобілевичі. Ухвалили створення шести нових територій цього фонду: йдеться про ландшафтні заказники Бобринківська, Варламівська, Олексіївська балки, Миколин яр, Людвінські скелі та Балка Репетуха. В Злинці є відоме урочище Каскади, яке можна зробити туристичним магнітом – тож працюємо над створенням інфраструктури для відпочинку мешканців області.  


– А як щодо річок?

– Цьогоріч ми виділили з обласного бюджету кошти на виготовлення проєктно- кошторисної документації для проведення робіт з очистки річок Вись, Березівка в Олександрії, річки Бешка в Новій Празі,вони вже в розробці. Але питання води – це не тільки річки, а й водопостачання. Проблемною є ділянка водогону між Новоархангельськом і Смоліним Це 42 кілометри мережі, заміна якої коштуватиме орієнтовно 250 мільйони гривень. Нині вдалося знайти кошти в облбюджеті на 4 км, де зараз старі 50-річні труби замінюють на пластикові. Але проблеми з водою є і в Малій Висці, і в Добровеличківці, в інших громадах. Тут обласного бюджету не вистачить, потрібна підтримка з державного. Тож ми підготували проєкт, щоб у 2022 році взяти участь у держпрограмі «Питна вода» та отримати кошти на реконструкцію водогону та  очисних споруд. Сподіваюся, завдяки оновленню та модернізації мережі зможемо зменшити тарифи для населення.


– А у сфері будівництва, які проєкти в області вдалося підтримати за рік вашого депутатства?


– Вдалося залучити 22 мільйона гривень з державного бюджету і фактично побудували центральну дорогу в Новомиргороді, яку років 20 ніхто не ремонтував, тепер працюємо над можливостями провести  реконструкцією стадіону в Новомиргороді. Це програма Президента «Велике будівництво», який буде фінансуватись з державного бюджету і орієнтовно коштуватиме 70 мільйонів гривень. 


Якщо брати роботу в комісії по ДФРР, то тут пройшло в цьому році 49 проєктів. В ДФРР на 2022 рік нам виділили 186 мільйонів, з яких близько 100 млн – на завершення вже розпочатих проєктів. Так, в Смоліному реконструюють школу за 25 млн грн за умови співфінаснування, в Добровеличківці вже завершили ремонт дитячого садка, а з обласного бюджету профінансовано закупівля двох шкільних автобусів для Новомиргорода та по одному для Маловисківської й Новоукраїнської громад. У Малій Висці завершуємо реконструкцію та утеплення опорної школи – це 14 мільйонів гривень з ДФРР.


У Новоукраїнському районі є ряд проблем щодо доріг, які зачіпають і інші сфери.


Наступного року вже заплановано кілька масштабних ремонтів, які дозволять значно покращити стан доріг в районі. І зрештою, буде зручно всім доїхати і до Ганнівської громади і до інших території.  Окрім того, ми щільно працюємо над питанням фінансування ремонтів місцевих доріг. Це актуально для всіх районів. Тож хоч я обраний депутатом  від Новоукраїнського району (другого виборчого округу), але робота моя не обмежується лише моїми виборцями – я працюю над вирішенням питань в усій області. Наприклад, працюємо над проєктом ремонту комунальної дороги у Знам’янці, що фінансуватиметься з бюджету розвитку комунальних доріг – і це є відповідь на мій депутатський запит, яка підтримано головою Кіровоградської ОДА Марією Чорною. 


– Завершується перший рік вашого депутатства і попереду новорічні та різдвяні свята. Що побажаєте мешканцям Кіровоградщини?


– Насамперед – мирного неба і здоров’я. Вірю, нам скоро вдасться подолати пандемію, завершаться воєнні дії в нашій країні. Кіровоградщина є аграрною областю, тож побажаю мешканцям наснаги і гарного уражаю, добра, достатку. І головне – щоб з вами завжди поруч були рідні і близькі вам люди. Шануймося!


5400Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: