Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор:
Дата: 29 липня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2016/07/29/-ukrop-rivnjaetsja-na-evropeiski-partii-udoskonaljue-statut-i-propague-demokratichni-tsinnosti-v-svoih-oseredkah.htm
політика, 29 липня 2016

«УКРОП» рівняється на європейські партії: удосконалює Статут і пропагує демократичні цінності в своїх осередках


Політична партія «Українське об'єднання патріотів – УКРОП» реформується на всіх рівнях. На осінь партія планує прийняти та затвердити новий Статут, що буде побудований на демократичних засадах, які дадуть можливість кожному партійцю вільно висловлювати власну думку, претендувати на керуючі посади та впливати на рішення партії. 


Про це під час прес-конференції у прес-клубі розповіли народний депутат України, голова політради партії «Українське об'єднання патріотів – УКРОП» Тарас Батенко та народний депутат України Олександр Дубінін.


Так, зокрема, Тарас Батенко повідомив: «Ми хочемо запозичити європейські принципи побудови партії, але не нав’язувати їх нашим однопартійцям, а разом обговорити під час обласної конференції аби мати можливість прийняти новий Статут партії на з’їзді. Наразі ніхто не знає, коли точно відбудуться наступні вибори, але кожен політик, звичайно, намагається відслідковувати ті процеси, які відбуваються в державі. Нині ступінь недовіри громадян до влади суттєво зростає, а рейтинг провладних партій суттєво знижується. Зрештою, я помічаю це спілкуючись також і з політиками Кропивницького, які розповідають, що не прості процеси відбуваються нині в депутатському корпусі міської ради. Це ми, до речі, теж будемо обговорювати на обласній партійній конференції, адже маємо серйозне представництво у міськраді. Партія, яка не готується до виборів, потім неефективно візьме в них участь. А не варто забувати, що наступні вибори починаються з того моменту, коли відбулися попередні. Це, так би мовити, класика жанру». 


Тарас Батенко також нагадав, що на минулих виборах партія «УКРОП» була представлена в семи виборчих округах, які показали чи не найкращий результат: «Наш середній показник по Україні склав 17,5 %. Навіть такі партії, як «Батьківщина», «БПП – Солідарність» та «Сапомоміч» отримали менше голосів. А це означає, що виборці нам довірились, відчули, що ми партія, яка не тільки виступає з критикою влади, а й пропонує реальні шляхи вирішення проблем». 


Що стосується специфіки роботи партійних осередків, тут Тарас Батенко зауважив: «Ми не маємо окремої політики для кожного регіону, є лише загальні для всіх месиджі. Нині от об’їжджаємо регіональні осередки, вивчаємо проблематику і специфіку їх роботи на місцях. Потім цю проблематику озвучуємо на загальнонаціональному рівні. Проблеми регіону потім можуть бути внесені в нашу програму і озвучені на сесії міської ради. Ми, як народні депутати, фіксуємо це в своїх депутатських зверненнях, потім відстоюємо та намагаємося вирішити ці питання. А загалом же мета наших візитів у регіони, показати партійцям, що в «УКРОПі» зараз відбуваються демократичні процеси. До речі, на минулих виборах ми не призначали жодного кандидата, області самі визначалися. Тепер обласні організації також самостійно визначатимуть кандидатів, які представлятимуть регіон на з’їзді партії. Ми також не виключаємо того, що на посаду голови партії претендуватимуть 5-7 кандидатів. Тож обрання відбудеться шляхом рейтингового таємного голосування. Головне, щоб партійці самі відчули, що беруть участь у демократичних процесах. Звісно, коли починаєш запускати такі процеси, не всі вірять, що це можливо. Деякі дивляться на голову обласної організації, як він на це відреагує. Так не повинно бути, бо як показує досвід, часом, призначених голів осередків могли підтримати лише 20 осіб, а це сором, це означає, що там панує тоталітаризм». 


Тарас Батенко зауважив, що «УКРОП», за останній рік, серйозно утвердився в загальноукраїнському політику мі завдяки місцевим виборам. Ось його аргументи: «Минулого року ми отримали 7% загальноукраїнських голосів. Ми піддавалися репресіям з боку влади. Як ви знаєте, одразу після завершення виборів, був затриманий і заарештований голова Політради партії Геннадій Корбан. Це, безумовно, відобразилося на становищі партії. Але ми гідно пройшли цей етап боротьби. Більше того, наслідком таких репресій, став результат проміжних виборів до Верховної Ради по семи округах, в результаті яких «УКРОП» отримав два депутатські мандати. Ми показали, що ми дієва політична сила, яка здатна перемагати діючу владу». 


Важливою метою свого візиту в Кіровоградську область Тарас Батенко називає презентацію нового Статуту партії, який містить в собі три ключові ідеї: 


«Перша ідея– демократизація процедури прийняття в партію, прийняття рішень по виконавчих органах партії, просування по органах влади, обрання лідера партії, праймеріз, під час яких партійці самі зможуть визначати, хто достойний стати лідером, хто може претендувати на місце кандидата у Верховну Раду чи інші структури. 


Друга ідея – децентралізація. Ми даємо більше прав місцевим партійним осередкам. Вони отримують право на критику, на представлення в наших керівних органах. 


Третя ідея – девождизація. Це своєрідний термін, який говорить про те, що ми відмовляємося від поняття вождизму чи лідерства. Адже багато українських партій є прив’язаними або до імені свого лідера, або в основі своїй мають одну людину, на якій тримається вся політична сила. Раптом з цією людиною щось стається, партія може просто зникнути, а це неправильний підхід, не європейський. Тому в основі нашого статуту є запозичення засад континентальних європейських партій, які вибудовують свою структуру знизу догори. Саме це ми хочемо обговорити зі своїми партійцями. Так ми отримаємо оновлену політичну структуру». 


Разом з тим Тарас Батенко не приховує того, що партія готується до дострокових парламентських виборів, займається аналізом діяльності своїх осередків на місцях, їхніми електоральними можливостями. 


«У вашому місті наші однопартійці на виборах показали непоганий результат. Нині це впливові фракції, які нагадують про себе конкретними рішеннями і знаходяться в демократичній опозиції до місцевої влади. Ми будемо й далі працювати та підкріплювати ті надії виборців, які вони на нас покладали», - додав Тарас Батенко.  


Його колега, нардеп Олександр Дубінін підсумував: «Після подій, що сталися з Геннадієм Корбаном, діяльність нашої партії на півроку призупинилася, аже більшість часу ми проводили в судах, відстоюючи гідність не лише однієї людини, а й усієї політичної сили. З часом багато хто почав заявляти, що «УКРОП» «засох» і більше не «проросте». Однак, останні вибори показали, що багато мешканців України є нашими прихильниками і вірять в те, що ми принесемо користь суспільству. Це дає нам змогу більш упевнено демократизувати партію. Окрім цього, ми починаємо формувати «тіньовий уряд», тож шукаємо кваліфікованих спеціалістів для створення пакету реформ. Бо нині наша влада лише декларує реформи, але насправді нічого не робить. Минуло 100 днів нового уряду, а у них немає ні бачення, ні бажання, ні професійного підходу в розробці програми стратегії розвитку економіки України. Не відчувають їх підтримку підприємці, місцеві виробники і громадяни, які чекають підняття рівня життя». 


Нардепи від «УКРОПУ» також розповіли, що партія дуже правильно підійшла до підбору делегатів на з’їзд. 


«Ми застосували просту математичну формулу. Кожна обласна організація делегує по 10 осіб. А далі додатково має буди один делегат від п’яти тисяч виборців, які повірили в цю партію і віддали свій голос за виборчий список партії в обласну раду. Таким чином, Кіровоградська обласна організація отримує ще додаткових п’ять мандатів на з’їзд партії», - додав Тарас Батенко.  


Нагадаємо, що у четвер, 28 липня, у Кропивницькому відбулася конференція Кіровоградської обласної регіональної парторганізації політичної партії «Українське об'єднання патріотів – УКРОП».

   


3283Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: