Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Олена Степанок - завідувач відділу науково-просвітницької роботи Музею мистецтв
Дата: 8 грудня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2020/12/08/vidkrito-ekspozitsiju-reproduktsii-kartin-rodinni-vitoki-katerina-bilokur-.htm
фотогалерея, 8 грудня 2020

Відкрито експозицію репродукцій картин «Родинні витоки. Катерина Білокур»

Олена Степанок - завідувач відділу науково-просвітницької роботи Музею мистецтв


7 грудня 2020 року музеї мистецтв розгорнуто експозицію репродукцій картин «Родинні витоки. Катерина Білокур» до 120- річниці від дня народження Катерини Василівни Білокур (1900-1961).


Донька України Катерина Білокур - українська художниця, майстер народно - декоративного живопису, представниця «народного примітивізму» («наївного мистецтва») тісно була пов`язана з рідною землею. У своїх картинах вона оповідала світові про невичерпні таланти та душевну красу українського народу. 


Мистецтвознавці ставлять Катерину Білокур в один ряд із видатними художниками-примітивістами: Анрі Руссо, Іваном і Йосипом Генералічами, Марією Приймаченко, Ніко Піросманішвілі


Білокур малювала все, що її оточувало, все те що вона любила: землю, коней, людей, але найбільше - квіти. Цікаво, що достовірно змальовуючи кожен листочок, пелюсточку, художниця ніколи не зривала квіти: вважала їх живими істотами, називала діточками. Могла далеко поїхати, аби намалювати саме ті, які їй до душі. І малювала обов’язково тільки з натури – була твердо переконана: якщо квітку зірвати, вона втратить душу, і вже така на полотні теж буде мертвою Малювання те вона нарекла «святим».


В експозиції представлені: репродукції картин  Катерини Білокур: «Автопортрет» (1950), «Квіти за тином» (1935), «Пшениця, квіти, виноград» (1950-1952), «Кавун, морква, квіти» (1951), «Натюрморт із колосками і глечиком» ( 1958–1959). Робота самодіяльної художниці із смт Помічна Добровеличківського району Кіровоградської області Надії Іванівни Падурської (1943р.н.) «Пам’яті Катерини Білокур» (полотно на картоні, олія, 56 х 40 (см))   (передано Ружанською Т.В. у 2015 році). 


Творчість Надії Іванівни співзвучна із творчістю Катерини Білокур. Надія Іванівна навіть намалювала портрет художниці. Коли до її рук потрапив альбом творів Катерини Білокур, то Надія Іванівна відчула справжнє свято квітів: ніби живі вони виростали на сторінках книги.                        Це і стало вагомим поштовхом до творчості. Відтоді і сама Надія почала пильно придивлятися до кожного стебельця, квіточки, та ще більше прагнула так малювати. У 1993 році в Яготинському державному історичному музеї була відкрита виставка робіт Надії Падурської. 


Чотирнадцять листівок з набору «Картина Білокур» Яготинського історичного музею. Картинна галерея., які передала у 2020 році до фондового зібрання Музею мистецтв внучата племінниця Катерини Білокур Ольга Василівна Безкровна (Білокур), науково-популярне видання Авраменко О.О. «Білокур» Національного музею українського народного мистецтва. Київ, 2020.


Катерина Білокур володіла рідкісним даром художника - абсолютним відчуттям кольору. Її художня манера сформувалася ще на початку 30-х                         і майже незмінною залишалася впродовж усіх років її творчості. Саморобні тоненькі пензлики художниці сприяли делікатному письму доведеному до віртуозності.: мазочок на картинах рівний, а барви на її роботах неначе світяться. Фахівці вважають, що ніхто ще не зміг повторити її стилю. 



2488Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: