Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: таблоїд
Автор: Бджола
Дата: 22 квітня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/tabloid/2016/04/22/velikden-ta-traditsii-svjatkuvannja-velike-svjato-guchni-guljannja.htm
таблоїд, 22 квітня 2016

Великдень та традиції святкування: велике свято, гучні гуляння

Бджола


Зовсім скоро світ святкуватиме велике свято – Воскресіння Господнє. Це особливе свято варто святкувати правильно, дотримуючись традицій, обрядів і канонів. Саме про це ми сьогодні і розповімо.


Великдень - найбільше свято усіх християн, але мало хто знає, що за традицією відзначають Воскресіння Господнє не один, а багато днів.


Після Світлого Воскресіння святкування тривають вісім днів - останній з яких називається Фомин понеділок. Служба в церквах триває весь тиждень і Богослужіння практично нічим не відрізняються від тих, що проходили в день Великодня.


Всю Світлу седмицю прийнято не відмовляти собі в їжі і вині. Столи в будинку завжди накриті кращими стравами, і люди ходять один до одного в гості. Після Великого посту для багатьох це найсмачніший тиждень, коли будь-які частування набувають неймовірний смак.


За традицією святковий стіл повинен бути застелений красивою білою скатертиною, по можливості з вишивкою на святкову тематику. У центрі столу на блюді завжди стоїть Паска, а навколо неї - найкрасивіші крашанки. На окремі тарілки для першочергового вживання викладаються інші яйця, наші предки обов'язково встеляли ці тарілки паростками вівса і пшениці.


Починати кожну трапезу необхідно з освячених продуктів, а після продовжувати бенкет іншими стравами. Наші предки в ці дні пили тільки вино, але зараз можливі і інші, більш міцні, напої.


Після і в перервах між трапезами прийнято обмінюватися крашанками, розважатися різноманітними іграми, танцювати і постійно вітати один-одного. Раніше всім дозволялося в ці дні бити в дзвони, тому звідусіль лунав святковий дзвін.


Крім розваг, в дні святкування Великодня  раніше було прийнято здійснювати обряд «Зелені святкування». Так само як і на колядування-щедрування кілька людей співаючи великодні пісні ходять від хати до хати і вітають господарів, які їх пригощають. Вечорами скрипалі також ходили по дворах і грали Великодні мелодії.


Під час Великоднього тижня прийнято допомагати бідним і немічним - подавати милостиню, роздавати освячену їжу біднякам, допомагати хворим.


Після понеділка Фомина в церкві продовжують святкувати Воскресіння Господнє протягом 32 днів, але в цей час пишних застіль вже немає. За переказами в ці дні Спаситель разом з апостолами ходив по світу. Вважається, що і досі вони відчувають людські якості - людей добрих і не жадібних вони винагороджують, а злих і жорстоких карають.


Багато традицій до наших днів так і не дожили, але головне залишається: після Великого воскресіння, необхідно пронести в своєму серці радість від цього світлого свята ще як мінімум тиждень.


Бджола


4761Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: