Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: спорт
Автор: Прес-служба ФК "Зірка"
Дата: 23 вересня 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/sport/2015/09/23/sergii-lavrinenko-hotili-b-zlamati-nepriemnu-traditsiju-v-matchah-z-oleksandrieju-.htm
спорт, 23 вересня 2015

Сергій Лавриненко: Хотіли б зламати неприємну традицію в матчах з "Олександрією"

Прес-служба ФК "Зірка"


UA-Футбол поспілкувався з головним тренером кіровоградської "Зірки" Сергієм Лавриненком про першу третину поточного сезону, кадри в команді, а також майбутній матч з "Олександрією" в 1/8 фіналу Кубка країни.


- Пройдено практично третину шляху в чемпіонаті. Чи задоволені ви поточним результатом або ж розраховували на більше?


- На більше ми в принципі не можемо розраховувати. На сьогоднішній день ми знаходимося на першому місці, більшого неможливо бажати. Ми досягли тієї планки, на якій хочемо закріпитися як можна довше. І своєю грою, і результатом, думаю, команда підтверджує, що хоче вийти в Прем'єр-лігу.

- Напевно, гол "Динамо-2" був не з найприємніших, враховуючи, що забитий він виявився, по суті, в першій же атаці киян?


- "Динамо-2" команда хоч і молода, але до нашого очного матчу була на першому місці в таблиці. Ми очікували, що гра буде дуже важка. Молодь у киян дуже перспективна, зібрана, напевно, одна з кращих в Україні, і вони доводять, що не дарма знаходяться у верхній частині таблиці. Команда суперника терпіла, дочекалася свого шансу, вибухнула і забила гол. Нам було дуже важко розкрити їх оборону, вони дуже грамотно перебудовувалися, "гасили" наші атаки. Слава Богу, що нам вдалося використати ті деякі помилки, які у них були, і забили другий гол. Тепер рухаємося далі.


- У другому матчі поспіль ви міняєте Олексія Чичикова, який тільки оговтався від травми. Олексій ще не готовий проводити всі матчі повністю?


- Так, ви бачите, що ми в щадному режимі його підпускаємо: вже 50-60 хвилин на полі він може проводити. "Динамо-2" він забив, хоча і в грі з "Нафтовиком" виглядав непогано. Але все одно була дуже велика перерва - порядку 3,5 місяців - у тренувальному процесі, що не могло не позначитися на його функціональному стані. Ми знаємо, що Олексій справжній професіонал, і він буде працювати над цим. У нього очі "горять". Найголовніше, що він хоче грати. Тому ми впевнені, що найближчим часом він вийде на сто відсотків себе ж минулого чемпіонату.

- Ярема Каваців в "Зірці" вже грав на фланзі оборони, в центрі захисту, а в зустрічі з "Динамо-2" вийшов на поле замість центрального півзахисника Григорія Баранця. Чи можна сказати, що ви все ще перебуваєте в пошуках позиції на полі для нього?


- Ярема в матчі з "Динамо-2" вийшов на позицію центрального захисника, просто Олександра Кучеренка ми висунули в опорну зону. Було видно, що суперник може піти ва-банк, тому нам потрібно було підсилити центр поля гравцем оборонного плану.

Його позиція чітка і зрозуміла: він центральний захисник. На сьогоднішній день тут він себе найкраще і комфортно почуває. Просто у нього була безглузда травма. Він відновлювався після неї. На сьогоднішній день він вже близький до своїх оптимальних кондицій і в найближчих іграх, думаю, всі побачать його в основному складі.

- Бацула в порівнянні з Допілкою дуже багато часу проводить в атаці, що іноді позначається на помилках в обороні. Це рішення тренерського штабу постійно підключати Андрія до атак або дає про себе знати, так би мовити, його минуле, коли він грав переважно в півзахисті?


- Знаєте, як кажуть, "не було б щастя, та нещастя допомогло". У минулому сезоні у нас випали флангові захисники, тому від початку гравця лінії нападу нам довелося поставити лівим захисником. Андрій досить багато відпрацьовує і в обороні, і в атаці. Але нас теж суперники вивчають, і "Динамо-2" прекрасно знало, що Андрій часто підключається вперед, тому використовували цей момент, коли він трішки висунувся, а кияни з цієї зони провели швидку атаку і забили. Але, думаю, це більше виняток. Андрій разом з нами зробить правильні висновки, і більше таких помилок не повториться.


- У заявці "Зірки" на поточний сезон 37 футболістів. З чим пов'язана така велика заявка, враховуючи, що за великим рахунком у вас є певна обойма, в яку входять близько двадцяти гравців?


- Так, у нас дуже багато в заявці футболістів, але це все місцеві вихованці, які ще займаються в Академії клубу. Багато хто з них на договорах спортивної підготовки, тому ми порадилися і прийняли рішення включити їх в заявку, щоб вони самі це бачили, прагнули потрапляти в першу команду. Це більше мотиваційний момент: стимул для молодих хлопців бачити себе в загальному списку і не тільки на папері потрапляти, але й дійсно поповнювати ряди першої команди. А обойма у нас 15-16 гравців, ми в принципі ними так весь сезон і "тягнемо".

- Буквально днями "Зіркою" був дозаявлений Євген Паст...

- Так, Євгенія вже можна назвати гравцем "Зірки". Перед нами було поставлене завдання в літнє міжсезоння посилити позицію воротаря. Тоді у нас це не зовсім вийшло, але зараз ми з Женею домовилися, підписавши його. Думаю, це буде посилення воротарської лінії і створиться велика конкуренція. У нас є наші молоді воротарі, 97-98 років народження, але для вирішення завдань команди виходу в Прем'єр-лігу, їм ще зарано. Так, вони перспективні, їм потрібно ще набиратися досвіду. Женя все-таки цей досвід має: і в Прем'єр-лізі, і в Лізі Європи. Ми сподіваємося, що він якнайшвидше увіллється в наш колектив і зможе нам допомогти у вирішенні тих завдань, які ставить президент.

- На останній прес-конференції ви сказали, що зараз у "Зірки" є на лавці рівнозначна заміна тим, хто вийшов у старті. Чи не здається вам, що така користь породжує також і додаткові проблеми? Чичиков набере форму і витіснить з основи когось із пари Щедрий-Мостовий. Те ж тепер стосується й голкіперів. Адже таким чином футболісти можуть не тільки додавати, але і втрачати через відсутність постійного ігрового тонусу. А виходи на заміну в цьому плані не завжди є виходом з положення ...

- Не думаю, що це може якось позначитися. Ми намагаємося по можливості робити ротацію, щоб навантаження лягало на всіх хлопців. До того ж із кожною командою ми намагаємося грати по-різному. Тому навпаки: чим більше у тренера буде конкуренція, можливість видозмінити щось в тактичних схемах, тим легше буде і команді, і тренерському штабові. Думаю, це піде тільки на користь.


- Наприкінці минулого календарного року президент клубу Максим Березкін говорив, що "Зірка" буде робити ставку на власних вихованців. Через майже рік ми бачимо, що найчастіше результат команди визначають гравці досвідчені. Значить, результат все ж важливіший за виховання своїх гравців?


- На сьогоднішній день, думаю, ми одні з лідерів Першої ліги за кількістю власних вихованців: Фатєєв, Загальський, Льопка, Локтіонов - це гравці місцеві. Плюс є дуже багато молоді, яка вже стукає у двері першої команди. Вирішити два завдання одночасно - вийти в Прем'єр-лігу місцевими вихованцями - на сьогоднішній день не зовсім сумісно. У нас талановита, перспективна молодь. Ті завдання, які озвучив президент, - не на конкретний рік або сезон, що ми повинні грати тільки місцевими вихованцями. Це довгострокова перспектива того, що з кожним роком два-три гравці молодіжного складу будуть потрапляти в першу команду, це буде великий плюс і для президента, і для команди, і для нашої молоді.


- Нещодавно родина Березкіних продала свою компанію "Креатив". Чи розмовляли ви вже з президентом клубу про подальші перспективи футбольного клубу у зв'язку з цим?

- Навколо цього продажу було дуже багато пліток аж до того, що "Зірка" перестане існувати. Максим Станіславович перед командою сказав, що дійсно продаж відбувся. Але це бізнес: вони його побудували, продали, рухаємося далі. Зараз з'явилися якісь нові напрямки, в яких розвивається їх бізнес. Ми в структуру бізнесу ніяк вплинути не можемо, але президент нас запевнив, що ніякі продажі не вплинуть на подальше існування команди. Навпаки, для команди і клубу, це буде тільки в плюс. Ми на собі цей продаж ніяким чином не відчули: фінансування йде, як і раніше, перед нами немає заборгованостей ні по заробітній платі, ні по преміальних, ні по якимось іншим моментам. Тому, думаю, у нас немає приводу йому не довіряти. За весь час, який ми з ним працюємо, всі фінансові моменти він виконував.

- "Зірка" під вашим керівництвом неодноразово вигравала матчі з мінімальним рахунком. Навіть матч з "Динамо-2" в цьому плані є показовим. Відкрили рахунок, взяли м'яч під контроль і, напевно, так би гра і завершилася, якби не контратака киян. З чим це можна пов'язати? Із самозаспокоєнням самих гравців на полі?

- Якщо взяти матч з "Динамо-2", який почався о четвертій дня, то було досить спекотно. Тому основне завдання на установці була готувати атаку через контроль м'яча. По такій погоді дуже складно бігати без м'яча. Тому ми розуміли, що основа буде тільки у контролі. Як тільки кияни трохи зменшать оберти, ми зможемо провести швидкі атаки. І ви бачили, що в принципі, нам це вдавалося. Так, десь кульгала реалізація, але в той же час дуже добре зіграв їхній воротар, плюс поперечина рятувала суперників. Реалізуй ми всі свої моменти, рахунок був би зовсім інший. Тому контроль м'яча був тільки з тактичних міркувань.


- Чи має якесь психологічне значення той факт, що "Зірка" не виграє у "Олександрії" вже більше десяти років?


- Звичайно, ми б хотіли зламати цю традицію. Ще я грав за "Зірку", коли ми обігравали "Олександрію", яка тоді називалася "Поліграфтехніка". Після цього були або нічиї, або поразки.

Ми підходимо до матчу досить впевнено. Наш лазарет на сьогоднішній день практично порожній. Думаю, прийде дуже багато глядачів підтримати нас. Адже кіровоградське дербі завжди стояло осібно незалежно від того, чемпіонат це, Кубок або просто товариський матч. Завжди приходило дуже багато вболівальників: з Кіровограда, з Олександрії, з районів. Тому ми сподіваємося, що буде повний стадіон.


- Вам більше до душі двоматчева серія ігор або ж в один матч, як з "Карпатами", коли потрібно виходити і вирішувати результат, як кажуть, тут і зараз?


- Думаю, Кубок був би цікавіший, якщо стадія складалася з одного матчу. Тому що у команд, які грають в нижчих дивізіонах, теоретичних, та й практичних, шанси дійти до якоїсь високої стадії близькі до нуля. Командам Другої або Першої ліг грати дві гри з представниками УПЛ дуже важко. У всіх ще є свої внутрішні чемпіонати. До того ж колективи Першого-Другого дивізіонів не можуть похвалитися глибиною складу: 13-15 гравців для них - це вже добре. А грати на два фронти завжди дуже складно. Але, думаю, у представників Прем'єр-ліги кардинально протилежна думка.


- Наскільки загалом важливий для вас найближчий кубковий матч? Немає бажання зробити ставку на Кубок, відсунувши чемпіонат на другий план?


- На другий план не вийде, тому що вже за три дні нас чекає гра чемпіонату. З "Олександрією" ми граємо вдома, перед своїми вболівальниками. Тому ми будемо грати на максимумі, як і в будь-який інший грі. У чемпіонаті довга дистанція, ми ще зможемо змінити якісь моменти, а в Кубку необхідно показувати одномоментні результати. Постараємося, на скільки нас вистачить, працювати на два фронти.

UA-Футбол


4518Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: