Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Олена Єфімова, НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 31 жовтня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2023/10/31/nebezpeka-himichnoi-zbroi.htm
суспільство, 31 жовтня 2023

Небезпека хімічної зброї

Олена Єфімова, НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Нещодавно стало відомо, що на Куп’янському напрямку росіянє використали хімічну зброю, тож це не перший випадок воєнного злочину та порушення міжнародної «Конвенції про хімічну зброю».


На жаль, факт застосування хімічної зброї не завжди вдається швидко визначити і підтвердити самостійно, не маючи відповідної кваліфікації. Саме тому важливо слідкувати за повідомленнями офіційних джерел та чітко дотримувати інструкцій, які вони надають.


Хімічна зброя — це отруйна речовина (ОР), що використовується для завдавання умисної смерті або шкоди через свої токсичні властивості.


Алгоритм дій в разі хімічної атаки може залежати від того, де перебуває людина. Якщо ви на вулиці, потрібно залишити територію ураження і знайти безпечне приміщення. Важливо рухатись швидко, але не бігти, щоб зберегти повільне дихання. Якщо ви у приміщенні, мінімізуйте потік повітря ззовні всередину. Якщо ви в автомобілі, з’їжджайте на узбіччя та закрийте всі вентиляційні отвори, які втягують зовнішнє повітря.


Як захиститися?


- Сигнал хімічної тривоги в теорії має дещо відрізнятися від сигналу "Повітряна тривога", до якого ми, на жаль, вже звикли. Про хімічну загрозу повідомляють чергуванням довгого і короткого звуку сирени.


- Сигнал хімічної тривоги в теорії має дещо відрізнятися від сигналу "Повітряна тривога", до якого ми, на жаль, вже звикли. Про хімічну загрозу повідомляють чергуванням довгого і короткого звуку сирени.


Тримайте у місці свого постійного сховища запаси питної води, їжі і ліків на дві доби, елементарних засобів гігієни та змінного одягу ретельно упакованими у плівку.


- Якщо хімічна тривога заскочила на вас на відкритій місцевості, спробуйте негайно знайти прихисток у найближчому приміщенні або в автомобілі з піднятими вікнами.


- Відчуваючи бодай натяк на незвичний запах, не гайте часу на те, щоб його проаналізувати і не принюхуйтеся – ви встигнете це зробити пізніше, пригадуючи свої враження.


- Не виходьте на вулицю одразу після завершення обстрілу, якщо відбулася атака хімічною зброєю.


- Стійкість більшості бойових отрут сягає кільканадцяти годин, і ви ризикуєте отримати ураження. Дочекайтеся рятувальників ДСНС або сповіщення про те, що хімічна загроза минула, та про безпечні шляхи евакуації.


- Якщо атака сталася в приміщенні, то необхідно якомога швидше вибратись на свіже повітря. Якщо атака трапилась на вулиці, то варто сховатись у приміщенні.


- Якщо ви зазнали дії газу – якомога швидше позбудтесь одягу – він продовжує виділяти пари і становить небезпеку. Якщо ви в одязі, який варто знімати через голову – уникайте такого методу знімання, краще розріжте його ножицями.


- Після того, як ви позбулися одягу, промийте великою кількістю води всі ділянки шкіри, які мали контакт з газом. Найкраще – водою з милом. Якщо мила немає в наявності, використовуйте велику кількість води.


- Зашторте вікна вдома мокрою ковдрою.


- Якщо людина поряд з вами не показує ознак життя, важливо розуміти, що штучне дихання методом рот в рот – категорично неприпустиме.


- На жаль, треба розуміти, що навіть вчасно проведені реанімаційні заходи і детоксикація все одно не гарантують виживання. Адже отруєння мають і віддалені наслідки: уражуються нирки, печінка тощо.


Сподіваємось, що вам ніколи не доведеться користуватися даним матеріалом. Бережіть себе!



940Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: