Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Суспільне Кропивницький
Дата: 18 липня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2022/07/18/protopresviter-sergii-chudinovich-ukraina-mae-buti-ukrainskoju-a-ne-malorosiiskoju-.htm
суспільство, 18 липня 2022

Протопресвітер Сергій Чудинович: «Україна має бути українською, а не малоросійською»

Суспільне Кропивницький


З початку широкомасштабної російської агресії, Суспільне Кропивницький записує інтерв’ю з людьми різних професій та сфер діяльності. Вони розповідають про свою боротьбу, діляться думками про можливості й підтримку. Цього разу авторка проєкту Вікторія Колосова запросила до розмови протопресвітера Сергія Чудиновича, настоятеля Свято-Покровського храму ПЦУ м. Херсона. Відео розмови можна знайти на сайті Кропивницької філії Суспільного. У телевізійному ефірі регіональні інтерв’ю транслюють у міжрегіональному марафоні «Суспільне. Спротив»


Отець Сергій родом із Кропивницького, живе у Херсоні, з початку війни росії проти України, з 2014 року, — капелан, у 2022-му був у російському полоні, зміг виїхати на підконтрольну Україні територію. Він вважає, що церква має реалізовувати те, про що написано у Євангелії. У Свято-Покровському храмі ПЦУ м. Херсона готувались допомагати людям — організували медичний кабінет, перукарню. Парафіяни навіть на відстані використовують свої можливості, щоб забезпечити потреби нужденних. 


Ось кілька цитат із розмови.


— Справжня наша війна, справжнє наше протистояння із гріхом прокляття і смерті, бо це призводить до смерті фактичної, — це мовні питання, це релігійні питання, це культурні питання. Я за чіткість визначення пріоритетів, що Україна має бути українською, а не малоросійською. Чому я так вважаю? Тому, що у нас наслідком надто делікатності у мовному питанні сьогодні є смерть.


— Церква не може не займатися речами, про які написано в Євангелії. Якщо у тебе є можливості, ти не можеш їх не реалізовувати. Церква — це не клуб хороших людей, які відфутболюють від себе погане. 


— Мені хочеться, щоб церковні спільноти перестали бути храмами, в які заходять люди купляти свічки і ставити їх на підсвічники. Я хочу, щоб церква була тим тілом Христовим, про яке з самого початку люди мали уявлення. Нам треба повернутися до коріння, подивитись чим ми займаємось.


— Якщо буде бажання внутрішньо змінитися, перестати бути малоросами, кацапами... Якщо ми зможемо перестати бути меншовартісними — тоді нам і можливості, тоді й вольності нам треба. Тоді є смисл їх захищати.


Також протопресвітер розповів про перші дні російського наступу в Херсоні, як росіяни змушують до співпраці та поділився думками про впровадження християнства на Русі.


Нагадаємо, міжрегіональний марафон «Суспільне. Спротив» виходить щобудня вранці з 7:00 до 11:00 та ввечері з 17:00 до 21:00 на регіональних телеканалах Суспільного. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні поради, як виживати та жити під час війни. 


Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.


У Кіровоградській області це телеканал Суспільне Кропивницький і Українське Радіо Кропивницький.


1396Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: