Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Наталія Ракуленко, відділ документів з економічних, технічних та природничих наук
Дата: 11 липня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2022/07/11/konflikt-interesiv-scho-treba-znati.htm
суспільство, 11 липня 2022

Конфлікт інтересів: що треба знати

Наталія Ракуленко, відділ документів з економічних, технічних та природничих наук


В  бібліотеці Чижевського у рамках реалізації освітнього проєкту «Інформаційна платформа з питань праці» з фахівцями Управління Держпраці в Кіровоградській області відбулась чергова зустріч з головною спеціалісткою з питань запобігання та виявлення корупції Ангеліною Мусієнко. Розглядалася актуальна тема: «Конфлікт інтересів, його сутність, загрози та способи вирішення».


Конфлікт інтересів – ключова проблема у сфері протидії корупції, який є в основі більшості корупційних правопорушень. Спікерка заходу докладно зупинилась на статтях законодавства «Про запобігання корупції» та про роль НАЗК стосовно дотримання даного законодавства. В своєму виступі пані Ангеліна зупинилась на категоріях осіб, на яких поширюються вимоги щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та обмеження щодо запобігання корупції. Таких категорій три:


- перша – особи, уповноважені на виконання функцій держави, або органів місцевого самоврядування (наприклад, державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, депутати місцевих рад, військові посадові особи ЗСУ, поліцейські, судді );   


- друга – особи, уповноважені на виконання функцій держави, або органів місцевого самоврядування (наприклад, державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, депутати місцевих рад, військові посадові особи ЗСУ, поліцейські, судді );   


- особи, які постійно або тимчасово обіймають посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, або спеціально уповноважені на виконання таких обов’язків у юридичних особах приватного права незалежно від організаційно-правової форми, а також інші особи, які не є службовими особами та які виконують роботу або надають послуги відповідно до договору з підприємством, установою, організацією.


Також спікерка надала розширену інформацію стосовно складових конфлікту інтересів: потенційного, реального, приватного та які документи та відкриті бази даних можуть допомогти виявити конфлікт інтересів. Наводила типові приклади й поширені ситуації по кожному з видів цих конфліктів. Отже, як проявляється на прикладах конфлікт інтересів:

 

- фаворитизм: надання переваг, привілеїв, у зв’язку з існуванням приязних стосунків;


- непотизм: надаються переваги близьким і родичам під час прийняття на роботу (особливо на владні посади);


- кронізм: практика призначення друзів, родичів або довірених осіб на керівні посади, сприяння працевлаштуванню чи кар’єрному зростанню претендентів в обмін на їхню особисту відданість («вірність хазяїну»);


- діяльність у приватних інтересах: відповідальна особа в організації має зовнішні конфліктні інтереси і діє у своїх інтересах, а не в інтересах організації.


Фахівчиня також звернула увагу присутніх на  обов’язки осіб у зв’язку з наявністю конфлікту інтересів, а саме: вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів та у якій формі слід повідомляти про конфлікт інтересів.


Також мова йшла про особливості врегулювання конфлікту інтересів та про відповідальність за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту: дисциплінарна, цивільно-правова, адміністративна, кримінальна.


А насамкінець, пані Ангеліна навела вислів польського філософа та письменника Станіслава Єжи  Лєца: «Незнання закону не звільняє від відповідальності. А ось знання нерідко звільняє».


В ході зустрічі присутні – держслужбовці, керівники підрозділів підприємств та установ, науковці – задавали багато питань, на які спеціалістка надавала розгорнуту, кваліфіковану відповідь.


Відео заходу можна подивитись на бібліотечних сторінках у Facebook та YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=nQKTJY0eSaY 

https://www.facebook.com/ounb.kirovohrad/videos/3206024706311232



1260Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: