Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 19 жовтня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/10/19/minsotspolitiki-spilno-z-mintsifri-vpershe-na-praktitsi-realizujut-printsip-edinogo-sotsialnogo-vikna-dlja-kozhnoi-ljudini-marina-lazebna.htm
суспільство, 19 жовтня 2021

Мінсоцполітики спільно з Мінцифри вперше на практиці реалізують принцип єдиного соціального вікна для кожної людини - Марина Лазебна


Впровадження Єдиної інформаційної системи  соціальної  сфери (ЄІССС) забезпечує прямі, прозорі, партнерські відносини між владою та громадянами. Про це заявила Міністр  соціальної політики  України Марина Лазебна під час спільного брифінгу Мінсоцполітики та Мінцифри: «Цифрова трансформація соціальної сфери».


За її словами, найближчими роками до ЄІССС увійдуть всі види соціальних виплат – від пенсій та субсидій до виплат по малозабезпеченості і допомоги по безробіттю. До неї також будуть включені всі 125 адміністративних послуг соціального характеру, які сьогодні передбачені. 


“Система, яку ми презентували сьогодні, це справжня революція у сфері соціального захисту – адміністративна, фінансова, ідеологічна. Її Інформаційне ядро – Єдиний соціальний реєстр, створений замість десятка не пов’язаних між собою реєстрів та інформаційних систем. Ми вперше на практиці реалізуємо принцип єдиного соціального вікна для кожної людини, зручного та позбавленого корупції”, – підкреслила Марина Лазебна.


Вона зазначила, що за оцінками до 10% соціальних видатків держави через корупцію чи помилки витрачаються неефективно. А це мільярди гривень щороку, які можуть бути спрямовані на підвищення розмірів соціальних допомог. 


«Гасла, які десятиліття залишались пустими словами, тепер будуть реалізовані: соціальна справедливість, адресність, людина у центрі уваги. Всі, хто справді потребує допомоги держави, отримають її швидко – за один-два дні замість півтора місяця, зручно, у повному обсязі і за однаковими правилами. Ми прибираємо принизливі та довготривалі процедури подачі заявок та очікування допомоги», – підкреслила  Марина Лазебна. 


Довідково


Єдина інформаційна система соціальної сфери (ЄІССС) надасть можливість кожному громадянину, який потребує соціальної підтримки, швидко отримати будь-який вид допомоги через фронт-офіс в територіальній громаді та ЦНАПі, або через електронні сервіси Порталу "Дія". Основою ЄІССС є Єдиний соціальний реєстр (ЄСР), в якому сконцентрована інформація про кожного, хто має право, отримує чи колись отримував будь-який вид державної соціальної підтримки.


У чотирьох територіальних управліннях соціального захисту населення (УСЗН) та п’яти територіальних громадах Київської та Житомирської областей вже успішно протестовані основні технології ЄІССС.


Перша черга Системи та її технологічне ядро – ЄСР створене за рахунок міжнародної технічної допомоги в рамках пілотного проекту, реалізованого спільно Мінсоцполітики, Мінцифри та Пенсійним фондом.


У 2022 році Мінсоцполітики планує запровадити ЄІССС на території усієї країни та більше 80% соціальних послуг перевести в електронну форму.


1025Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: