Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Вікторія Семененко
Дата: 15 вересня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/09/15/hvorii-na-tuberkuloz-mene-viklikali-v-kabinet-i-skazali-pisati-zajavu-na-zvilnennja-.htm
суспільство, 15 вересня 2021

Хворий на туберкульоз: «Мене викликали в кабінет і сказали писати заяву на звільнення»

Вікторія Семененко


Коли людина дізнається про важку хворобу, логічно її підтримати. Втім, наше суспільство не настільки толерантне, як ми цього прагнемо. Віталій працював водієм на одному з великих підприємств у місті Кропивницький. Та коли на роботі дізналися, що в чоловіка виявили туберкульоз, йому поставили умову.


- Під час огляду я дізнався, що в мене туберкульоз. Я ще сам не міг це усвідомити, як інформація вже долетіла до керівництва. Мене викликали в кабінет і сказали писати заяву «за власним бажанням». Я так і зробив. Тому що не готовий був суперечити, не готовий був, щоб про мою хворобу шепталися за спиною. Розумію, що порушили мої права, але…, - розповідає свою історію Віталій.


Чоловік розпочав складний шлях лікування туберкульозу. Звернувся за соціальним супроводом до благодійної організації «100 відсотків життя. Кропивницький», де його підтримали і надали допомогу.


- Люди бояться відстоювати свої права, адже вони отримують нерозуміння, осуд… Ми підтримали Віталія, допомогли повірити у те, що він зможе пройти лікування, що туберкульоз виліковний. Віталій став вчасно в центр зайнятості. Зараз завершує оформлення пенсії. Під час лікування у клієнта була дуже сильна побічна реакція - ноги боліли, німіли. Через це він був змушений перервати лікування на місяць. У цей час у Національному інституті фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України йому знімали побічну реакцію. Потім він продовжив лікування, - розповідає Анна Шевченко - соціальна працівниця проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», який фінансується USAID, впроваджується РАТН.


Подібні випадки щодо звільнення через хворобу не поодинокі. Законодавство, звісно, на боці хворих. Про це повинен пам’ятати роботодавець. 


- Часто роботодавці звільняють працівників з різних так би мовити «законних» підстав. Зокрема, вимагають написати заяву про звільнення за власним бажанням. І якщо заява про звільнення за власним бажанням вже подана, то оскаржити таке порушення з боку роботодавця буде вкрай складно. Як правильно вчинити, коли працедавець просить написати таку заяву? Відповідно до чинного законодавства України за працівником, який хворий на туберкульоз, місце роботи зберігають на увесь період лікування, який може тривати до 10 місяців з дня початку основного курсу лікування. Якщо протягом цих 10 місяців працівник був на роботі хоча б один день або взяв відпустку, то цей строк переривається і має бути відлікованим спочатку. Отже, не рекомендую писати заяву «за власним бажанням». Тим паче на час відкриття лікарняного листка непрацездатності у пацієнта є можливість отримувати допомогу по тимчасовій непрацездатності від Фонду соціального страхування України, - коментує юрист БО «100 відсотків життя. Кропивницький» Арсен Арутюнян. 


Наразі Віталій завершує лікування, та будує плани на майбутнє. 


1215Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: