Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Головне управління ДПС у Кіровоградській області
Дата: 14 липня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/07/14/egor-romanjuk-perevirki-podatkovoi-sluzhbi-i-derzhpratsi-schodo-legalizatsii-trudovih-vidnosin.htm
суспільство, 14 липня 2021

Єгор Романюк: перевірки податкової служби і Держпраці щодо легалізації трудових відносин

Головне управління ДПС у Кіровоградській області


Надзвичайно актуальним питанням сьогодення залишається легалізація зайнятості та заробітної плати населення, оскільки саме від величини страхового стажу та розміру офіційної заробітної плати, з якої сплачені внески, залежить рівень соціального та пенсійного захисту людини.


Як зазначив заступник начальника Головного управління ДПС у Кіровоградській області Єгор Романюк, в рамках підписаного Меморандуму від 02.10.2020 року про співробітництво та партнерство між Державною службою з питань праці та ДПС України, узгоджено механізм спільної роботи щодо реалізації заходів, спрямованих на стимулювання платників податків та працівників до переходу від неформальних до задекларованих трудових відносин. 


Головним управлінням ДПС у Кіровоградській області постійно здійснюється моніторинг ймовірних ризиків використання праці неоформлених у встановленому порядку працівників. 


Так, протягом січня – червня поточного року, за результатами  контрольно-перевірочних заходів встановлені порушення законодавства щодо оформлення трудових відносин з найманими особами та виявлено працю 14 неоформлених працівників. Відповідно до Порядку обміну інформацією про відомості, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю матеріали перевірок передані до Управління  Держпраці в Кіровоградській області, в наслідок чого територіальними органами Держпраці застосовано штрафних санкцій на суму – 726 тис. гривень.


Посадовець також наголосив, що критеріями визначення високої вирогідності використання неоформлених працівників є:


- Невідповідність кількості пpацівників pоботодавця обсягам виpобництва (виконаних pобіт, наданих послуг) до сеpедніх показників за відповідним видом економічної діяльності.


- Наявність фактів поpушення поpядку офоpмлення тpудових відносин, виявлених в ході здійснення контpолюючих заходів оpганами ДПС.


- Невідповідність кількості об’єктів за фоpмою № 20-ОПП "Повідомлення пpо об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або чеpез які пpовадиться діяльність"  та кількості найманих пpацівників.


- Наявність випадків невідповідності кількості одночасно пpацюючих pеєстpатоpів pозpахункових опеpацій (далі – PPО) кількості пpацівників pоботодавця із зазначенням pозташування PPО.


- Частка пpацівників, залучених за договоpами цивільно-пpавового хаpактеpу, пеpевищує частку пpацівників, що пpацюють за тpудовими договоpами (контpактами).


- Відсутність найманих пpацівників у платників об’єктів тоpгівлі, сфеpи послуг, у яких наявні ліцензії на виpобництво, збеpігання та pеалізацію підакцизних товаpів.


Єгор Романюк акцентував увагу, що у разі офіційного працевлаштування держава гарантує працівнику: 


- визначені та закріплені трудовим договором умови праці (місце роботи, режим роботи, посадові обов’язки, заробітна плата); 


- виплату заробітної плати двічі на місяць, у розмірі не менше ніж мінімально встановлений законодавством; 


- можливість навчання, перенавчання, підвищення кваліфікації за рахунок роботодавця; 


- страховий стаж для отримання допомоги на випадок безробіття, пенсії; 


- право на оплачувані відпустки; 


- право на оплату листка непрацездатності в разі хвороби тощо. 


Довідково: Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України розмір санкції за використання праці одного неоформленого працівника складає 10 мінімальних заробітних плат, що у 2021 році становить 60 000 грн. Розмір санкції збільшується в залежності від кількості виявлених неоформлених працівників. 


У разі вчинення такого порушення повторно протягом двох років розмір санкції збільшується до 30 мінімальних зарплат за кожного такого працівника, і становить 180 000 гривень. 


«Тож, звертаємо увагу платників податків на недопущення використання незадекларованої праці. Незадекларована праця наносить шкоду суспільству, державі та працівнику. Будьте свідомими - дотримуйтесь законодавства про працю», - додав на завершення заступник начальника ГУ ДПС в області Єгор Романюк. 


1343Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: