Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Кіровоградський обласний центр зайнятості
Дата: 5 липня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/07/05/pro-ekspertne-opituvannja-schodo-perspektiv-rozvitku-okremih-galuzei-regionalnogo-rinku-pratsi.htm
суспільство, 5 липня 2021

Про експертне опитування щодо перспектив розвитку окремих галузей регіонального ринку праці

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Європейським Союзом та його державами-членами Німеччиною, Фінляндією, Польщею та Естонією, задля підтримки реформи професійно-технічної освіти в Україні, реалізується спільна програма «EU4Skills: кращі навички для сучасної України». Програма підтримує реформу освіти з  метою зробити навчання таким, що відповідає вимогам ринку праці, та  допомогти молоді та дорослим  реалізувати власний потенціал.


Програма має три компоненти, у тому числі компонент «Підвищення ефективності реформи професійно-технічної освіти». У його рамках досліджуються потреби ринку праці (в контексті професійно-технічної освіти).


До реалізації заходів програми долучена державна служба зайнятості – в 10 регіонах, у тому числі у Кіровоградській області, реалізується пілотний проєкт з відпрацювання методологічних підходів щодо розробки прогнозних показників потреби в кадрах для формування регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів. 


До основних складових проєкту належать вибіркове опитування роботодавців щодо професійної структури кадрів, поточних та перспективних потреб у працівниках (за професіями, кваліфікаціями), опитування випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти, що навчались у рамках регіонального замовлення та експертне опитування щодо перспектив розвитку видів економічної діяльності області з найбільшою кількістю зайнятих, нових професій/кваліфікацій та їх потреби у розрізі кількісних та якісних показників (робота експертних фокус-груп).


Перші дві вказані складові проєкту знаходяться в процесі реалізації. 


Розпочата підготовча робота щодо проведення експертного опитування. 


За статистичними даними визначено 10 галузей, у яких в області задіяна найбільша кількість найманих працівників. Планується утворення експертних груп у декількох з цих галузей, зокрема в галузях сільського господарства та переробної промисловості (в окремих її секторах). 


Для формування експертних груп обласним центром зайнятості вносяться пропозиції до державних органів, профільних організацій роботодавців, науковців з питань ринку праці, роботодавців щодо визначення експертів. Передбачається, що в якості експертів будуть виступати керівники установ, організацій, підприємств, ейчари, працівники кадрових служб. 


Зазначаємо, що метою проведення обстеження регіонального ринку праці є підготовка комплексного звіту щодо стану та тенденцій розвитку регіонального ринку праці, його професійної структури, поточної та перспективної потреби області в працівниках у професійному/кваліфікаційному розрізі.


Результати опитування будуть спрямовані, серед іншого, на підготовку пропозицій, рекомендацій щодо формування регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів.


1271Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: