Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: "Кіровоград24"
Дата: 25 травня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/05/25/mihailo-bezhan-pro-gromadskii-bjudzhet-kropivnitskogo.htm
суспільство, 25 травня 2021

Михайло Бєжан про Громадський бюджет Кропивницького

"Кіровоград24"



У Кропивницькому 1-го червня розпочнеться прийом проєктів громадських ініціатив для участі у конкурсі «Громадський бюджет-2022», триватиме він протягом місяця до 30 червня. Про це розповів Михайло Бєжан – заступник міського голови Кропивницького, член фракції «Слуга Народу».


«Конкурс проєктів «Громадський бюджет-2022» – це можливість кожного жителя міста долучитися до освоєння коштів на користь громади, запропонувавши свої ідеї. І у разі перемоги, обрана проєктна пропозиція буде реалізована за кошти громадського бюджету у наступному році», - розповідає Михайло Бєжан.


Так, цього року проєкти поділяються за двома категоріями: малі та соціального спрямування із обсягом фінансування 85% та 15% відповідно, від загальної суми громадського бюджету у 5 мільйонів гривень. Відсутня цього року категорія проєктів «Великі», яка була протягом всього існування конкурсу проєктів в Кропивницькому.


Справа в тому, що проаналізувавши проблеми, які виникають на шляху реалізації проєктів-переможців категорії «Великі», основною з яких є те, що після виготовлення кошторисної документації вартість реалізації проєктів в 3 і більше разів перевищувала заявлену, Координаційна рада вирішила внести пропозиції щодо змін в Положенні про громадський бюджет міста Кропивницького. Ці зміни підтримав депутатський корпус міськради, так і визначились з двома категоріями проєктів на 2022 рік.


Учасниця «Громадського бюджету» Яна Вічірко сказала, що нереалізовані проєкти підривають довіру громадян до самого конкурсу. На 2021 рік на сайті міськради, з її слів, зареєстрували 50 малих та 5 соціальних проектів: «Проблема нереалізованих проєктів у тому, що виконавці недобросовісно проаналізували ці проекти. Громадяни не знають, де виготовляти проєктно-кошторисну документацію. Проводиться дуже велика агітаційна робота щодо проєктів, а в результаті нічого не робиться. 300 тисяч – цілком нормальна сума на реалізацію невеликого проєту. Це може бути якийсь фестиваль або дитячий майданчик».




Хто може подати проєкт?


Автором проєкту може бути особа від 16 років, яка є громадянином України та місце проживання якої зареєстроване у місті Кропивницькому.


Тематика проєктів: соціальний захист; благоустрій міста; культура та туризм; освіта; здоровий спосіб життя; охорона здоров’я та інші.


Як подати проєкт?

У першу чергу потрібно сформулювати ідею та розрахувати орієнтовний бюджет проєкту, зібрати 15 підписів в його підтримку та подати проєкт до міської ради. Важливо, що через карантинні обмеження заявки приймаються виключно в електронному вигляді. Тож, подавайте проєкт, заповнивши спеціальну форму на сайті міської ради, або ж надсилайте його на електронну адресу департаменту з питань економічного розвитку.


«Бюджет проєктів громадських ініціатив, які подаються на участь у конкурсі, не повинен перевищувати 300 тис. грн., спрямовані вони можуть бути на благоустрій території, медицину, освіту тощо. Якщо реалізація проєкту передбачає використання земельної ділянки, приміщення чи іншого об’єкта, вони повинні належати до комунальної власності», - пояснює Михайло Бєжан.


Що ж до розгляду проєктів, то протягом 5 днів з моменту завершення прийому заявок містян, проєкти  для аналізу отримують профільні управління міської ради, саме вони за 20 робочих днів повинні надати експертний висновок, щодо можливості реалізації проєкту та дотримання всіх вимог конкурсу.


Лише після цього проєкти допустять до голосування, яке відбудеться з 13-го по 26 вересня 2021 року. 


3122Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: