Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 25 вересня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2017/09/25/scho-vidbuvaetsja-pri-vipaljuvanni-suhostoju.htm
суспільство, 25 вересня 2017

Що відбувається при випалюванні сухостою

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Значне зниження родючості ґрунту, викиди в повітря разом із продуктами згоряння пестицидів, якими кроплять рослини, вплив викидів вуглекислого газу в атмосферу на зміну клімату на планеті, задимлення і смог, що надовго зависає у повітрі, не дає нормально дихати, погіршує видимість на дорогах і спричиняє ДТП, — усе це наслідки спалювання сухостою. 


Дим при горінні сухостою їдкий, темний, густий, алергіки від нього дуже страждають. При спалюванні трави в місті, уздовж автодоріг у повітря потрапляють солі важких металів, які осіли на траві та листі. Такий дим, зазначають фахівці, є отруйним. А якщо уявити, скільки з травою згорає викинутих у неї пластикових пляшок і поліетиленових пакетів, то страшно уявити, чим ми дихаємо. Учені довели, що в димі від багаття міститься у 350 разів більше бензапірену, ніж цигарковому димі. І що з димом у повітря вивільняються діоксини — одні з найотруйніших для людей речовини. 


Під час пожеж гине багато комах, їхніх личинок, які вкрай необхідні для нормального функціонування екосистеми, живності. Не буде цієї дрібноти — земля стане мертвою, а шкідники, якими харчуються різні корисні жучки, знищать наші культурні рослини й плоди (і ми це вже бачимо). Адже все в природі взаємопов'язано.


Під час випалювання сухої трави у ній гинуть гнізда та кладки яєць різних птахів. Із випалених місць пернаті йдуть назавжди, а значить — і від нас, людей. Відлітають подалі й пташки, яким, через випалення їхньої здобичі, не вистачає їжі. А ми дивуємося, чому яблука та сливи поїли черви, а споконвічно українські калину та мальву знищила тля, чому вже нічого не можна виростити без обприскування хімікатами!


Під час сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту (зайці, їжаки, плазуни, земноводні). Одні згорають, інші задихаються від диму. Біда в тому, що людська спільнота перетворилася на суспільство споживачів. Ми звикли брати від природи все і абсолютно про неї не піклуватися. Ми перестали розуміти, що в природі все пов'язано, що природа — це наше повітря, наша вода і наш хліб. І якщо ми знищимо ці найголовніші складові нашого життя, то теж загинемо.



1924Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: