Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 5 вересня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2017/09/05/nebezpeka-vid-elektrichnogo-strumu.htm
суспільство, 5 вересня 2017

Небезпека від електричного струму

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Щоб уникнути нещасних випадків від ураження електричним струмом, необхідно усвідомлювати серйозність загрози від електричного струму і не ставитись до нього легковажно, нехтуючи правилами безпечної поведінки поблизу енергооб’єктів.


Смертельно небезпечним є не тільки торкання, а й наближення до обірваних дротів та струмопровідних частин ближче ніж за вісім метрів.


Правила поведінки з електроприладами:


- не залишайте без нагляду ввімкнені в мережу електричні прилади (особливо електропраску, електроплитку і обігрівач);


- оберігайте електричні прилади від потрапляння в них вологи;


- заборонено торкатись руками оголених кінців проводки, ремонтувати вимикачі під напругою, розетки і патрони, електроприлади. Перед початком ремонтних робіт мережу необхідно знеструмити;


- знаходячись у воді або стоячи босоніж на мокрій підлозі, не можна торкатись ламп, вимикачів-перемикачів, елементів проводки голими руками;


- не торкайтесь водопровідних кранів або каналізаційних пристроїв, а також металевих предметів, якщо у вас у руках електроприлад, увімкнений у мережу;


- не торкайтесь вологими руками ввімкнених в електричну мережу приладів, вимикачів, розеток;


- небезпека ураження електрострумом може виникнути при користуванні електроприладами з порушеною ізоляцією, електроплитками з відкритою спіраллю, саморобними електронагрівачами.


Одне з небезпечних проявів електрики — це крокова напруга (електрична напруга), що виникає між двома точками поблизу струмопровідної лінії, яка торкається землі, на відстані одного кроку. Наближатись до обірваного дроту заборонено!


При потраплянні під крокову напругу виникають мимовільні судомні скорочення м'язів ніг і падіння людини на землю. Струм починає проходити між новими точками опори. Наприклад, від рук до ніг, що може призвести до смертельних уражень.


Якщо так сталося, що ви опинилися поруч з обірваним дротом, то пам'ятайте про те, що треба покинути небезпечну зону мінімальними кроками («гусячим кроком») або стрибками. У загрозливій ситуації при виході з небезпечної зони необхідно застосувати ходу «п'ята — носок» убік від місця падіння струмопровідної частини.


Перша допомога при ураженні струмом:


- насамперед слід дотримуватись правил безпеки, припинити дію електричного струму на постраждалого (вимкнути струм, перервати або відвести дріт). Усе це треба зробити дуже швидко, але обережно, користуючись предметами, що не проводять струм (палицею, сухою мотузкою). Слід надіти гумові рукавиці, взути гумові чоботи;


- при зупинці дихання потрібно провести закритий масаж серця. Надавши першу допомогу постраждалому, необхідно обов’язково доставити його до лікарні.



4308Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: