Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Петрівська РДА
Дата: 27 лютого 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2017/02/27/-masljani-gostini-.htm
суспільство, 27 лютого 2017

«Масляні гостини»

Петрівська РДА


В той час, коли зима ще змагається за свої права, не бажаючи передавати естафету весні, коли люди святкують Масляну, і Колодія, погода нерідко дарує всілякі сюрпризи. Не даремно ж ці свята майже збігаються в часі зі Стретінням.


Так сталося і минулої суботи, 25 лютого 2017 року. Хоча небо було вкрите похмурими хмарами, з яких летів доволі густий сніг, це не завадило проведенню районного свята «Масляні гостини». На нього прибули делегації територіальних громад, підприємств та установ райцентру, які розгорнули свої презентаційні намети, в повітрі запахло млинцями, варениками і кашею, далеко навкруги лунала весела музика.

  

Загальновідомо, що оптимістам живеться легше і веселіше, вони в кожній ситуації вміють знаходити позитивні моменти. А масові розважальні заходи і свята додають оптимізму кожному, хто бере в них участь. Та й зовсім не гріх після напруженої праці відпочити і повеселитися. Тож гарному настрою не завадило те, що розпочинати захід довелося під парасольками.


Дивним чином в сценарії свята переплелися мотиви Масляної і Колодія, корені якого сягають древніх часів язичництва. Відголосок поганських вірувань в духів та богів, які населяють навколишній світ, втілився у пісні-веснянки, з віночком яких виступив хоровий колектив Петрівської ДМШ. Відголосок древньої віри українців чувся і у словах ведучої свята Масляної:


Шановні добродії! Із щирістю нашої Петрівської гостини, із свіжим подихом весни, зі співом пташиним, із сонцем Ярилом, із колесом достатку ясним – всіх вітаю зі святом запашним!


Привітали учасників і голова Петрівської райдержадміністрації Сергій Завалій та голова районної ради Тамара Сакара, побажавши всіляких гараздів, а головне – гарного настрою.


Центральним дійством свята був виступ художнього колективу Олександрівського сільського клубу з театралізованим обрядом Колодія. Після цього учасники свята переглянули велику концертну програму за участі кращих самодіяльних колективів і окремих виконавців району, нагородивши їх щирими оплесками. В концерті взяли участь вокальний колектив «Фієста» Новостародубського СБК, солістки Петрівського РБК Юлія Рева і Юлія Біла, дует «Два куми» Олександрівського СК, солісти Володимирівського СБК Юлія Дерев’янко, Юлія Гілевічус та Ірина Бурмак, народний аматорський колектив «Джерело» Олександрівського СК, народний аматорський колектив «Тополя» Володимирівського СБК, тріо «Козаченьки» Луганського СБК, вокальний гурт «Камертон» Новостародубського СБК.


В програмі свята були конкурси в номінаціях «Славнозвісна теща району» (переможець – колектив відділу освіти РДА), «Золотий зять» (переможець – творчий тандем Петрівської РДА і Петрівської районної ради) «Петрівська смакота» (переможець Петрівська селищна рада), спортивна програма «Козацькі забави», дитяча розважальна програма «В колі друзів». Переможці всіх конкурсів отримали призи, а петрівчани й гості мали змогу безкоштовно пригощатися кашею з "польової кухні",грітися гарячими млинцями та духмяним чаєм.


Завершилося свято перемогою Весни – символічним спаленням опудала Зими.


3110Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

лепська28 лютого 2017 09:08
0
дуже було яскраво та щиро
Відповісти
лепська28 лютого 2017 09:11
0
все добре навіть погода незавадила првести це свято !
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: