Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 6 жовтня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2016/10/06/v-kirovogradskii-oblderzhadministratsii-opisali-nevtishnii-stan-navkolishnogo-seredovischa-oblasti.htm
суспільство, 6 жовтня 2016

В Кіровоградській облдержадміністрації описали невтішний стан навколишнього середовища області



Розпорядження від 27 вересня 2016 року № 408-р під назвою "Про стан охорони навколишнього природного середовища області" за підписом С.Коваленка, першого заступника голови обласної державної адміністрації, з'явилося на сайті Кіровоградської ОДА. Воно містить наступну інформацію:


"Останнім часом стан охорони навколишнього природного середовища області потребує поліпшення. Відповідно до протокольного дорученням Кабінету Miнicтpів України від 01 червня 2016 року щодо здійснення масштабної роботи з проведення перевірок місць видалення побутових відходів у вcix регіонах, з’ясування реального стану справ у цій сфері та вжиття заходів для поліпшення ситуації видане розпорядження голови облдержадміністрації від 15 червня 2016 року № 248-р "Про обласну комісію з проведення перевірок місць видалення (полігонів) побутових відходів, у тому числі законсервованих та несанкціонованих, щодо дотримання вимог природоохоронного i санітарно-епідемічного законодавства".


Згідно з даним розпорядженням в області проведено перевірки та встановлено, що загальна кількість місць видалення побутових відходів становить 405 сміттєзвалищ, фактична кількість розміщених побутових відходів складає майже 5,5 млн.т.


До обласного реєстру місць видалення відходів включено лише 162 звалища побутових відходів, або 40% від їх загальної кількості.


Найвищий відсоток паспортизації місць видалення побутових відходів – у Гайворонському (100%), Новоукраїнському (79,2%), Голованівському (71,4%), Бобринецькому (65,5%), Компаніївському (64,7%) районах.


Найнижчий відсоток паспортизованих сміттєзвалищ – в Олександрійському (3,8%), Вільшанському (5,3%), Благовіщенському (5,6%) та Знам’янському (7,7%) районах.


У мicтi Світловодськ не паспортизоване жодне місце видалення твердих побутових відходів.


З метою розроблення заходів iз виправлення ситуації, що склалась, на загальнодержавному рівні при Мінприроди України створено робочу групу, до складу якої увійшли представники ycix областей.


Від Кіровоградщини участь у робочій групі беруть директори департаментів екології та природних pecypciв i житлово-комунального господарства облдержадміністрації.


Розділом "Поводження з відходами" Комплексної програми охорони навколишнього природного середовища в Кіровоградській області на 2016-2020 роки передбачено вирішення цієї проблеми, а саме: у 2016 році планується реалізація 5 заходів по поводженню з відходами на загальну суму 2605 тис.грн., iз них у I кварталі профінансовано 1 захід (гідрометалургійним заводом ДП "Схід ГЗК" по заходу "Забезпечення безпечної експлуатації хвостосховища у балці "Щербаківська" ГМЗ ДП "Схід ГЗК" фактично використано 223,646 тис.грн. власних коштів підприємства з передбачених Програмою коштів у сумі 500 тис.грн.).


У серпні 2016 року до Програми внесені зміни, якими передбачено виділення коштів у сумі 2000 тис. грн. на заходи по забезпеченню екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення, видалення відходів на території Кіровоградської області, що дозволить спрямувати цi кошти на ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ, звалищ промислових відходів та дасть змогу поліпшити екологічний стан регіону.


У 2015 році обсяги викидів забруднюючих речовин у повітря від стаціонарних джерел склали 14,15 тис.тонн, що майже на 10% менше порівняно з 2013 роком (15,7 тис.тонн), але на 20% більше порівняно з 2014 роком (11,8 тис.тонн).


Суттєве збільшення обсягів викидів від стаціонарних джерел мають 14 районів, у тому числі показник у Бобринецькому районі склав 766,4% порівняно з 2014 роком, у Долинському – 501,3%, Компаніївському – 368,6%, Новоархангельському – 311,2%, Благовіщенському – 306,3%, Новомиргородському – 272,6%, Маловисківському – 214,7%, Добровеличківському – 207,4%, Олександрійському – 162,0%, Новгородківському – 137,5%, у Новоукраїнському, Світловодському, Голованівському та Петрівському районах – понад 100%.


З метою забезпечення процесу згорання альтернативних видів палива упорядкованим, контрольованим та екологічно безпечним створено єдиний загальнообласний реєстр котелень, які перейшли з природного газу на інші (альтернативні) види палива.


Станом на 01 серпня 2016 року до обласного реєстру включено 144 котельні, а саме у районах: Благовіщенському – 30, Бобринецькому – 8, Гайворонському – 10, Голованівському – 10, Долинському – 4, Знам’янському – 1, Кіровоградському – 6, Компаніївському – 7, Маловисківському – 2, Новгородківському – 9, Новомиргородському – 7, Новоукраїнському – 8, Олександрівському – 5, Олександрійському – 9, Світловодському – 12, та у містах: Кропивницькому – 7, Олександрії – 9.


Протягом 2016 року продовжують фіксуватись майже щомісячні перевищення фактично допустимих концентрацій по пилу та формальдегіду у м.Кропивницькому, а також по пилу у м. Олександрії.


У 2016 році передбачається здійснення заходів з охорони атмосферного повітря на загальну суму 14940,4 тис.грн., iз них у I кварталі фактично профінансовано 3 заходи на загальну суму 1138 тис. грн., що складає 7 % від запланованої суми.


Кіровоградщина надалі демонструє тенденцію до поступового зменшення скидів недостатньо очищених стічних вод (далі – НДО) у поверхневі водні об’єкти області. У 2013 році скид НДО становив 4,8 млн.куб.м, 2014 році – 4,3 млн.куб.м, а у 2015 році– 4,17 млн.куб.м, з 2013 по 2015 рік обсяги скиду НДО зменшилися на 15,2%.


3 метою збереження природного різноманіття існуючих ландшафтів, генофонду тваринного i рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу, збереження для майбутніх поколінь природних комплексів та об’єктів, які мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність, в області постійно ведеться цілеспрямована робота з підготовки та організації заходів з питань створення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду.


За рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2014-2015 роках громадською організацією "Науковий центр еколого-біологічних досліджень" проведені наукові обстеження 6 природних територій у Гайворонському, Долинському, Олександрійському та Новгородківському районах з метою їx подальшого заповідання.


Розпочато процедуру формування матеріалів, необхідних для підготовки проекту рішення обласної ради щодо включення цих територій до мережі природно-заповідного фонду області.


Заплановано створення 4-ох регіональних ландшафтних парків, загальною площею близько 80 тис.га: Прибузького (включає території Гайворонського та Голованівського районів) – 38,8 тис.га, Онуфріївського – 21,6 тис.га, Устинівського – 16 тис.га, Новоархангельського – 18 тис.га.


Значний вплив на стан довкілля мають заходи щодо забезпечення збереження та відновлення зелених насаджень у межах населених пунктів області.


Прийняте обласною радою рішення від 21 березня 2014 року № 617 "Про забезпечення збереження та відновлення зелених насаджень у межах населених пунктів області" спрямоване на недопущення погіршення екологічного стану населених пунктів області, зменшення кількості неконтрольованих, самовільних вирубувань зелених насаджень у межах населених пунктів області та виконання невідкладних заходів у сфері їх охорони, утримання та відновлення.


Окрім того, для збереження рослинності у полезахисних смугах та лісах області було розроблено План спільних зaxoдiв департаменту екології та природних pecypciв облдержадміністрації, Головного управління Національної поліції в області, Управління захисту економіки в області, обласного управління лісового та мисливського господарства, Державної екологічної інспекції в області.


За інформацією Головного управління Держгеокадастру в області станом на 30 серпня 2016 року шляхом незаконної вирубки було знищено такі площі полезахисних смуг у районах: Добровеличківському – 477,2 га, Новгородківському – 447,01 га, Маловисківському – 167,74 га, Компаніївському – 20,07 га, Олександрійському – 9,05 га, Кіровоградському – 2,80 га, Долинському – 1,9 га, Голованівському – 1,5 га.


Питанням забезпечення належного стану навколишнього природного середовища в області займаються посадові особи, спеціалісти-екологи. У той же час у Світловодському міськвиконкомі не визначено посадову особу, відповідальну за галузь екології.


3 метою поліпшення стану довкілля в області та відповідно до законів України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про охорону атмосферного повітря", Водного кодексу України, Указу Президента України від 18 жовтня 2013 року № 572 "Про введення в дію рішення Ради національної безпеки i оборони України від 25 квітня 2013 року "Про комплекс заходів щодо вдосконалення проведення моніторингу довкілля та державного регулювання у сфері поводження з відходами в Україні":


1. Головам райдержадміністрацій, рекомендувати міським головам забезпечити:


1) вжиття дієвих заходів щодо стовідсоткової паспортизації місць видалення твердих побутових відходів, які не включено до обласного реєстру місць видалення відходів;


2) проведення щорічних лабораторних досліджень впливу відходів, розміщених на сміттєзвалищах, на стан атмосферного повітря, ґрунтів та підземних вод;


3) опрацювання з органами місцевого самоврядування питання про: 


- передбачення коштів на здійснення практичних заходів iз належного облаштування місць видалення ТПВ, приведення їx у відповідність з нормативними вимогами під час розроблення та затвердження відповідних місцевих бюджетів на 2017 рік;


- необхідність виділення коштів (у тому числі з місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища) на проведення щоквартальних та щорічних лабораторних досліджень впливу видалених побутових відходів на стан повітря, ґрунтів і підземних вод на вже паспортизованих сміттєзвалищах;


- посилення контролю за забезпеченням збереження та відновлення зелених насаджень на відповідних територіях у населених пунктах області;


4) доведення до відома місцевих громад та органів місцевого самоврядування інформації про необхідність термінового розроблення паспортів місць видалення відходів на сміттєзвалища, які на даний час не включено до обласного реєстру;


5) проведення роботи з органами місцевого самоврядування стосовно виділення коштів на розроблення паспортів місць видалення ТПВ, які на сьогодні не паспортизовані, у тому числі за рахунок коштів місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища;


6) проведення конкретних заходів з розширення мережі природно-заповідного фонду на відповідних територіях;


7) повне проведення інвентаризації зелених насаджень населених пунктів області та місць рекреації (парки, сквери, зелені зони) зi здійсненням наукового обґрунтування їx еколого-санітарних параметрів, паспортизації зелених насаджень i місць рекреації та веденням реєстрів зелених насаджень у межах населених пунктів області з розробкою відповідних рекомендацій щодо перспективного розширення зелених зон iз залучення коштів місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища;


8) поліпшення соціально-економічного розвитку територій за напрямом "Раціональне природокористування та якість довкілля";


9) проведення роз’яснювальної роботи на відповідних територіях серед суб’єктів господарювання (насамперед державної та комунальної форм власності) щодо необхідності отримання дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Особливу увагу приділити підприємствам, установам i організаціям, які здійснили переведення котелень на альтернативні види палива.


2. Звернути увагу:


1) голів Благовіщенської, Вільшанської, Знам’янської та Олександрійської райдержадміністрацій на необхідність посилення контролю за паспортизацією місць видалення відходів та оформлення дозволів на спеціальне водокористування у комунальній сфері;


2) голів Голованівської, Добровеличківської, Долинської, Кіровоградської, Компаніївської, Маловисківської, Новгородківської, Олександрійської райдержадміністрацій на необхідність вжиття заходів iз запобігання несанкціонованим рубкам та притягнення до відповідальності винних у незаконних вирубках полезахисних смуг.


3. Рекомендувати міським головам міст обласного значення:


1) розглянути питання щодо залучення спеціалізованих наукових установ екологічного спрямування для проведення відповідних досліджень та моніторингу, у тому числі з метою визначення можливих шляхів вирішення проблеми перевищення допустимих норм забруднення повітря пилом та формальдегідом;


2) вживати заходи щодо збільшення площ під зеленими насадженнями, а також проводити регулярне вологе прибирання асфальтових покриттів у містах у теплу та спекотну пору року.


4. Головним розпорядникам коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, рекомендувати органам місцевого самоврядування постійно тримати на контролі питання про використання у повному обсязі коштів фондів охорони навколишнього природного середовища місцевих бюджетів.


5. Структурним підрозділам облдержадміністрації, територіальним органам міністерств i відомств України в області, райдержадміністраціям, міськвиконкомам надати пропозиції до природоохоронних заходів, включених до Комплексної програми охорони навколишнього природного середовища в Кіровоградській області на 2016-2020 роки.


6. Рекомендувати Світловодському міському голові ввести до штатного розкладу міськвиконкому посадову особу, відповідальну за галузь "екологія".


7. Визнати таким, що втратило чинність, розпорядження голови обласної державної адміністрації від 17 листопада 2014 року № 460-р "Про стан навколишнього природного середовища області".


8. Райдержадміністраціям, рекомендувати міськвиконкомам інформувати про стан виконання даного розпорядження департамент екології та природних pecypciв щокварталу 10 числа місяця, наступного за звітним, починаючи iз січня 2017 року, протягом 2017 року.


9. Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації подавати узагальнені інформації заступнику голови обласної державної адміністрації Коломійцеву А.О. щокварталу до 15 числа місяця, наступного за звітним, починаючи з січня 2017 року, протягом 2017 року.


10. Контроль за виконанням даного розпорядження покласти на заступника голови обласної державної адміністрації Коломійцева А.О.".




6656Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: