Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 27 серпня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2013/08/27/scho-chekae-na-shkoljariv-.htm
суспільство, 27 серпня 2013

Що чекає на школярів?

Першого вересня в Кіровограді за парти сядуть майже 22 тисячі 300 школярів, у дошкільних навчальних закладах буде виховуватися більше 10 тисяч дітей, пише сайт міськради.

Учням других та п’ятих класів цього року доведеться опановувати нові програми – другокласникам викладатимуть інформатику, а п’ятикласникам – другу іноземну мову. Про це, а також про інші нові напрямки роботи в галузі освіти розповіли на прес-конференції заступник міського голови Вадим Дрига та начальник управління освіти Кіровоградської міської ради Лариса Костенко.

Новизною програм другого класу є те, що вводиться такий предмет, як інформатика, він називається «сходинки до інформатики». Підготовка до впровадження нового державного стандарту проводилася дуже серйозна. Було два шляхи відбору вчителів до викладання нового предмету – або перепідготовка вчителів початкової ланки, або викладання цього предмету вчителями інформатики. Ми зупинилися на другому варіанті, аби забезпечити надалі наступність у навчанні. Подбали і про матеріально-технічну базу – за кошти міського бюджету були закуплені нові комп’ютери. При цьому варто зауважити, що в 2013 році їх завезено стільки, як у 2011-2012 разом – всього 90 комп’ютерів. Доставляли ми їх у ті заклади, які мають по декілька приміщень – там класи початкової школи навчаються окремо від основної та старшої школи, і є можливість обладнати під комп’ютерний клас окремий кабінет. 

Проводилася значна підготовка і до впровадження з 5-го класу другої іноземної мови. Необхідно було визначити, яку саме мову вводити. Кожен заклад підійшов до вирішення цього питання індивідуально. Пройшли презентації кафедр іноземної мови, вчителів російської мови, щоб і діти, і батьки визначилися зі своїм вибором самостійно. Потім тривала підготовка самих вчителів, і це вже була велика робота центру методичної і соціально-психологічної служби. Проводилися зокрема, семінари, тренінги для вчителів. Щодо предметів, то багато батьків і дітей віддали перевагу російській мові, також чимало бажаючих вивчати як другу іноземну мову німецьку, є класи, де вивчатимуть польську, французьку. 

Лариса Костенко нагадала також, що третій рік у Кіровограді діє програма «Шкільна парта», 60 відсотків нових парт уже завезено в місцеві навчальні заклади. Це дозволить зберегти здоров’я наших школярів, забезпечити комфортні умови для навчання, підкреслила начальник управління. 100-відсотково забезпечені школи підручниками, у тому числі новими – для других та п’ятих класів. 

Ще про нововведення. Як відомо, під час організованого відпочинку близько 700 кіровоградських школярів навчалися плавати в ДЮСШ «Надія». Зараз, за словами Лариси Костенко, ведуться переговори з обласною владою (вищезгадана школа є об’єктом обласної комунальної власності) про проведення з 1 вересня для всіх третьокласників Кіровограда уроків плавання. Враховуючи, що взимку важко буде добиратися до басейну, планується що ці уроки проводитимуться у першій та четвертій чверті. – Продовжуємо реалізовувати й проект щодо відкриття кадетських класів, – розповіла начальник управління. – Нагадаю, торік в НВО «Кіровоградська школа-інтернат» ми відкрили два кадетських класи – 5-ий і 7-тий, в цьому відкриємо ще один. Попит на ці освітні послуги є, діти в них навчаються із задоволенням. Особливістю цих класів є те, що навчаються у них тільки хлопчики. Особлива увага приділяється їхній спортивній підготовці – вони відвідують гуртки, секції, займаються різними видами боротьби. Крім того, посилено вивчають правові дисципліни, вчаться військовій виправці, займаються хореографією. Не обов’язково після закінчення школи всі вони вступатимуть до Суворовського училища, але ми дали їм право вибору і можливість підготуватися до майбутньої військової кар’єри. 

Також напрацюємо в напрямку розвитку інклюзивної освіти. У нас відкриті інклюзивні класи в 4-й, 29-ій, 35-ій школах, діють спеціальні класи в школах №№ 15, 26. Якщо будуть ще дітки, які потребують такої освіти, відкриватимемо й додаткові класи. Лариса Костенко повідомила також, що в цьому році для учнів сьомих класів проводитиметься експеримент в рамках проекту «Відкритий світ» в НВО ЗОШ №8. Це заклад отримав у травні нове обладнання – планшети, ноутбуки, мультимедійні дошки, обладнання для кабінетів хімії, біології, Це дасть можливість організувати більш поглиблену підготовку обдарованих дітей за новітніми технологіями. 

Щодо підготовки шкіл до навчального року, то, як підкреслила Лариса Костенко, у приміщеннях навчальних закладів проведено капітальні та поточні ремонти, вперше в цьому році значна увага була приділена ремонту фасадів дитячих будинків, також приведено до ладу мережі тепло-, водопостачання й так далі. 

А ще, зазначила начальник управління, з 1 вересня, відповідно до рішення виконкому Кіровоградської міської ради, вчителі, які підготували переможців четвертого етапу всеукраїнських олімпіад, отримуватимуть щомісячну доплату у розмірі 50 відсотків від посадового окладу. – Раніше вони отримували 15 відсотків, але на серпневій нараді міський голова і я пообіцяли, якщо переможців буде більше восьми, то доплата буде збільшена до 50 відсотків, - повідомила Лариса Костенко. – Ми завжди конкурували в цьому питанні із Олександрією, яка, як правило, готувала по 10-12 переможців, а у нас постійно їх було вісім. В цьому році було десять таких переможців від Кіровограда, і міський голова Олександр Саінсус виконав свою обіцянку. Це значний стимул для роботи з обдарованими дітьми. Лариса Костенко додала також, що урочистості з нагоди Дня знань почнуться 1 вересня в усіх кіровоградських школах одночасно – о 9.00, о 9.30 пролунає перший дзвоник, який буде освячений церковними дзвонами. Після урочистої лінійки відбудуться міські масові заходи – на площі Кірова, уже за традицією, навчальні заклади демонструватимуть свої емблеми, шкільні форми, а потім у Ковалівському парку будуть розважальні заходи для дітей, учні станцюють також шкільний вальс.


4571Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: