Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Народний депутат України Станіслав Березкін
Дата: 21 червня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2013/06/21/koli-mitniki-pripinjat-galmuvati-rozvitok-.htm
суспільство, 21 червня 2013

Коли митники припинять гальмувати розвиток Кіровоградщини?

Народний депутат України Станіслав Березкін

Сьогодні митна служба як структурний підрозділ – державний орган, який повинен забезпечувати виконання завдань, покладених на цю структуру: контролювати дотримання законодавства, захищати економічні інтереси регіону, здійснювати митний контроль за усіма правилами і ще багато іншого, визначеного законом. Серед цих завдань – створення сприятливих умов для розвитку економіки окремого регіону і України в цілому. Власне, ця структура повинна надавати послуги з розмитнення товарів, а не поводити себе як приватна компанія начальника митниці.

За ініціативи Президента України запроваджена Програма економічних реформ на 2010-2015 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». Вона охоплює широкий набір стратегічних перетворень за п’ятьма напрямами, одним із яких є формування режиму максимального сприяння бізнесу шляхом зменшення втручання держави в економіку, зниження адміністративних бар’єрів для його розвитку, модернізації податкової системи й поглиблення економічної інтеграції України.

Після глибоко аналізу економічного стану Кіровоградської області виникає запитання: чому сьогодні гальмуються окремі питання, пов’язані з розвитком економіки Кіровоградщини? Можливо, тому що державні структури повинні працювати в унісон із планами економічного поступу саме з метою «спрощення та гармонізації митних процедур», як зазначено в офіційних документах, а не так, як працюють кіровоградські митники.

Я як народний депутат не можу стояти осторонь цієї проблеми, оскільки мені неодноразово скаржилися роботодавці Кіровоградської області щодо роботи обласної митниці. Люди скаржаться на те, що митниця навмисно не приймає декларації і створює проблеми для розмитнення окремих товарів. Це все при тому, що існує митний кодекс, який чітко регламентує роботу.

Наприклад, митники дають добро на розмитнення окремого цілісного майнового комплексу (обладнання для заводу). Такі комплекси містять тисячу найменувань його складових, для того, щоб ви мали можливість уявити, то це орієнтовно 30-40 завантажених машин. Після того, як процес розмитнення пройшли п’ять-десять машин з вантажем, митники несподівано виносять свою внутрішню постанову про заборону розмитнення цього обладнання у вигляді цілісно-майнового комплексу. І на цьому етапі виникає необхідність розмитнення по одиницях. Це все при тому, що митниця не повинна навмисне створювати перешкоди, а навпаки сприяти швидкому та якісному наданні послуг. Для оформлення цілісного комплексного об’єкта митні органи вимагають показати майбутній об’єкт в об’ємному зображенні з відміткою усіх закуплених частин обладнання. Коли закуповують цілий завод, який складається із кількох сотень тисяч складників, то таке завдання абсолютно непосильне. Заміна протягом митного оформлення комплексного об’єкта на звичайний потребує за короткий період переоформлення усієї документації.

Виникає запитання: як можна за короткий визначений термін домовитися про повторні переговори з банком, за кілька днів переробити усі необхідні документи і змінити умови розмитнення? Це говорить про те, що з компанією, яка проходить розмитнення, хотіли спілкуватися зовсім по-іншому, не за правилами закону.

Але ж митниця – це державна структура і є визначені закони, відповідно до яких слід вести свою роботу. Сьогодні Президент України Віктор Янукович поставив чітке завдання: усі чиновники повинні працювати на розвиток економіки України. Натомість Кіровоградська митниця працює так, як буде завгодно начальнику, а не кодексу:  хоче  ‒ дає добро на розмитнення, хоче – не дає. При цьому свої рішення нічим не мотивуючи. Отже, як бачимо, накопичилося багато спірних моментів і я як народний депутат планую звернутися до губернатора з проханням втрутитися у цю ситуацію та сприяти звільненню цього чиновника.



4361Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: