Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 16:56
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/09/20/u-kropivnitskomu-govorili-pro-nasilstvo-i-gender.htm

У Кропивницькому говорили про насильство і гендер


Кожна людина незалежно від віку має особисті права. Але інколи знаходяться ті, хто їх пору¬шує.Коли це трапляється, людина не завжди може звернутися по допомогу й розраховує в таких ви¬падках тільки на власні можливості. Проте не завжди вистачає знань і вмінь, як поводитися в ситуаціях насильства. Про це повідомила ІринаРєзнік,відділ обслуговування користувачів.


У відділі обслуговування користувачів бібліотеки Чижевського відбувся інформаційний захід на тему «Запобігання домашньому насильству, як різновиду гендерно зумовленого насильства» для курсантів Донецького державного університету внутрішніх справ.Провели захід партнери бібліотеки, представниці громадської організації «Десяте квітня» офіцерка з питань протидії гендерно зумовленого насильства Юлія Головченко та психологиня Ірина Козир.


Як зазначила пані Юлія, проблема вчинення домашнього насильствазалишається розповсюдженим явищем і боротьба з ним не втрачає своєї актуальності.


Пані Ірина допомогла учасникам розібратися в чому різниця між поняттями «стать» і «гендер» та які їхні головні ознаки. 


Зазначимо і ми, що стать визначає, чи є людина чоловіком або жінкою. Вона зумовлена структурою генів і є поняттям біологічним. Від статі залежить будова статевих органів, можливість стати матір’ю чи батьком, а також деякі інші ознаки. А гендер — поняття культурне і соціальне. Воно визначає риси характеру та особливості поведінки, які вважають характерними для чоловіків і жінок у певному суспільстві. 


Говорили про термін «гендерно зумовлене насильство», його види, причини виникнення.Гендерно зумовлене насильство — це насильство, спрямоване проти особи через її гендерну належність, або насильство, яке непропорційно впливає на осіб певної статі. Воно є одним із найпоширеніших порушень прав людини у світі. 


Курсантів ознайомили із законодавством у сфері протидії домашньому насильству та його проявами. Розповіли, як діяти у разі вчинення домашнього насильства або його загрози, про спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству та передбачену для кривдника адміністративну і кримінальну відповідальність. Акцентували увагу на основному меседжі «розірви коло насильства», «не мовчи та звернися по допомогу».


На завершення заходу на учасників чекали арттерапевтичні вправи, які допомагають профілактувати стресові стани та формувати ресурси.



562Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: