Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 13 вересня, 16:26
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/09/13/u-kropivnitskomu-vidbuvsja-drugii-miskii-forum-rozvitku-gromadjanskogo-suspilstva.htm
новини, 13 вересня, 16:26

У Кропивницькому відбувся Другий міський форум розвитку громадянського суспільства

 

Вчора, 12 вересня, у Кропивницькому відбувся Другий міський форум розвитку громадянського суспільства "Сильні разом". Форум зібрав представників громадських організацій, місцевої влади та активістів, які обговорювали нові виклики та можливості для розвитку громадянського суспільства, залучення активних жителів та відкритості влади.

 

Урочисте відкриття заходу розпочалося з вітального слова секретаря міської ради Олега Колюки, який також проаналізував стан реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Кропивницькій громаді.


- Сильні, тому що боремося з ворогом, допомагаємо збройним силам, підтримуємо переселенців і дбаємо про свою громаду, – наголосив  Олег Колюка, вітаючи учасників форуму. 

 

Олег Колюка підкреслив, що реалізація Національної стратегії є невід'ємною частиною трансформації міста, спрямованою на активізацію громадянської участі та покращення діалогу між владою і суспільством, більш детально зупинився на затверджених інструментах участі у Кропивницькій громаді. 

 

- У громаді затверджені інструменти участі, які можуть використовувати громадяни, інститути громадянського суспільства, щоб долучитися до вирішення питань місцевого значення. Положення про проведення громадських слухань, внесення місцевої ініціативи, проведення зборів громадян є невід’ємною частиною статуту територіальної громади. Окремими документами затверджені положення про електронну петицію, проведення консультацій з громадськістю, проведення громадської експертизи. 

 

Секретар міської ради  також акцентував увагу на постійному зростанні кількості інститутів громадянського суспільства. За його словами, з 2019 року кількість громадських об’єднань на території Кропивницької громади зросла з 883 до 1050 у 2024 році. 

 

Він подякував усім громадським організаціям, які активно працюють у місті.

 

- Громадянське суспільство швидко трансформується під потреби сьогодення. Ми дякуємо всім громадським організаціям, благодійним фондам, релігійним громадам, які реалізовують проєкти, займаються волонтерством.

 

- Волонтерські та ветеранські хаби не лише підтримують наших захисників, а й об'єднують, згуртовують громаду, допомагають соціально незахищеним категоріям, сприяють психологічному зціленню ветеранів, родин загиблих, проводять різноманітні національно-патріотичні, інформаційно-просвітницькі заходи. Це і волонтерський простір Кропхаб, культурний центр “Задзеркалля”, молодіжний освітній простір Співдіяхаб, Гуманітарний центр ім. Святого Миколая Чудотворця. За сприяння Кропивницької міської ради виділені приміщення, на базі яких працюють волонтерський центр “Разом ми сила”, гуманітарний центр Благодійного фонду «Планета», ветеранський простір “Свої”, Центр молоді з інвалідністю «Сильні духом», центр підтримки переселенців “ЯМаріуполь”, Центр допомоги врятованим. До Дня міста планується відкриття Молодіжного простору, створеного у приміщенні Станції юних техніків громадською організацією “Слов’янський культурний центр “Задзеркалля” у партнерстві з ЮНІСЕФ. 

 

Цього року розпочала свою роботу диджитал-платформа інститутів громадянського суспільства «Громадський простір Кропивницький». З особистим кабінетом ІГС, реєстром, інформацією про діяльність громадських організацій. На даний час на платформі зареєструвалася 31 організація, розміщено 105 інформацій, що стосуються діяльності громадських організацій, їх активностей. 


Олег Колюка закликав й інші громадські організації, яких в місті налічується понад тисячу, активно використовувати нову диджитал-платформу, яка сприяє прозорості та ефективності взаємодії громадськості та міської влади. 

 

Секретар міської ради акцентував увагу учасників форуму на розробці Стратегії розвитку Кропивницької міської територіальної громади до 2030 року, до якої долучились і представники інститутів громадянського суспільства. 

 

- Серед пропозицій до Стратегії – створення громадського хабу, на базі якого можна буде проводити заходи усім громадським організація, спільні заходи з виконавчими органами міської ради. Що в свою чергу дозволить з одного боку підтримати інституційний розвиток громадських організацій, а з іншого сприятиме залученню ресурсів громадських організацій для розвитку громади.

 

Представники інститутів громадянського суспільства активно залучені до  діяльності консультативних та дорадчих органів при міській раді, зокрема Громадської ради при Виконавчому комітеті Кропивницької міської ради, Молодіжної ради, Ради з питань внутрішньо переміщених осіб, Координаційної ради з питань розвитку підприємництва, міської топонімічної комісії. 

 

Олег Колюка окреслив не лише досягнення, а й плани на майбутнє, підкресливши, що без активної участі громадян і прозорої взаємодії влади і суспільства досягти успіху буде неможливо. Ініціативи, про які йшлося у доповіді посадовця,  будуть продовжені і надалі задля розбудови сильної Кропивницької громади. 

 

Форум охопив декілька панельних дискусій. Перша дискусія, була присвячена темі "Нові виклики та можливості. Активні жителі, відкрита влада". Її учасники зосередили увагу на важливості демократії та ефективної взаємодії влади і громади, говорили про партисипацію та різні інструменти участі, як-то місцеві петиції тощо. Доповідачі ділилися своїм досвідом реалізації проектів, які підтримуються місцевою владою. Також приділили увагу розробці Стратегії розвитку Кропивницької міської територіальної громади на період до 2030 року та гендерній складовій у місцевому самоврядуванні та комплексних галузевих програмах. 

 

Особливий акцент було зроблено на другій панельній дискусії "Життєстійкість та відновлення. Зміцнення довіри", де були представлені кейси налагодження діалогу для підтримки ветеранів, волонтерського руху та ініціатив, спрямованих на допомогу постраждалим від війни. Детально обговорили також вшанування памʼяті загиблих Героїв та підтримку їх родин, волонтерський рух у громаді, роботу громадських просторів для реалізації ініціатив та їх підтримку з боку влади й міжнародних донорів. 

 

Форум завершився терапевтичною виставою  "Почуй мене" та майстер-класами на тему технік зцілення і відновлення, що стали важливим інструментом у роботі з посттравматичним синдромом.

 

Секретар міської ради Олег Колюка і начальниця відділу комунікацій з громадськістю міської ради Оксана Горбенко виконали під час форуму почесну місію – вручили найактивнішим громадським активістам Кропивницького заслужені відзнаки міської влади.

 

Форум «Сильні разом» став важливою платформою для обговорення розвитку громадських ініціатив, а також налагодження тісної співпраці між владою, громадськими організаціями та активними громадянами Кропивницького.

https://www.facebook.com/krrada.official


669Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: