Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 12 липня, 16:29
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/07/12/729-patsientiv-otrimali-liki-proti-rozladiv-psihiki-ta-povedinki-epilepsii-u-potochnomu-rotsi-u-kirovogradskii-oblasti.htm
новини, 12 липня, 16:29

729 пацієнтів отримали ліки проти розладів психіки та поведінки, епілепсії у поточному році у Кіровоградській області


Більше 32 тисяч українців цього року отримали препарати проти розладів психіки та поведінки, епілепсії за програмою “Доступні ліки”. Це — програма, яка дозволяє пацієнтам отримувати життєво важливі ліки безоплатно, або з невеликою доплатою. Серед переліку препаратів, які можна отримати за програмою, є широкий перелік ліків проти розладів психіки та поведінки, епілепсії. Зокрема, такі медикаменти необхідні пацієнтам з: 


- шизофренією, шизотиповими станами та маревневими розладами;


- розладами настрою (афективними розладами);


- невротичними станами, пов'язаними зі стресом та соматоформними розладами.


«Українці, які мають епілепсію, розлади психіки та поведінки, можуть отримати лікарські препарати за програмою «Доступні ліки» безоплатно або з частковою доплатою. Наразі до програми реімбурсації входить 65 торгових назв таких препаратів. З них 23 – безоплатні, решта – з частковою доплатою. Потрібно лише отримати у лікаря електронний рецепт і звернутися з ним до аптеки, яка має договір з НСЗУ. Ліки підбираються не за торгівельною назвою, а за діючою речовиною», — каже Наталія ГУСАК, голова Національної служби здоров’я України.


До переліку препаратів, які пацієнти можуть отримати за програмою “Доступні ліки” входять медикаменти з такими діючими речовинами: 


- Фенітоїн (Phenytoin)

- Карбамазепін (Carbamazepine)

- Вальпроєва кислота/Вальпроат натрію (Valproic Acid/Sodium valproate)

- Ламотриджин (Lamotrigine)

- Галоперидол (Haloperidol)

- Клозапін (Clozapine)

- Рисперидон (Risperidone)

- Кломіпрамін (Clomipramine) 

- Амітриптилін (Amitriptyline) 

- Флуоксетин (Fluoxetine)


«У Кіровоградській області 170 аптечних закладів можуть відпускати пацієнтам ліки проти розладів психіки та поведінки, епілепсії. У 2023 році за програмою «Доступні ліки» було погашено 847 рецептів, виписаних на препарати цієї категорії. Цього року цифра трохи знизилась. Маємо 729 погашених рецептів», — розповідає заступниця директора Східного МРД Національної служби здоров’я України Наталія Шуліка. 


Аби отримати препарати проти розладів психіки, поведінки та епілепсії за програмою “Доступні ліки”,  пацієнту необхідно: 


Звернутися до лікаря-психіатра, який складає план лікування та випише рецепт на препарати за програмою реімбурсації. При епілепсії звернутися потрібно до невролога, пацієнтам з розладами психіки та поведінки, в яких також є діагноз Епілепсії ліки за програмою може виписати лікар-психіатр. Лікар випише електронний рецепт. Якщо медичний заклад знаходиться у зоні бойових дій або на тимчасово-окупованій території, можлива виписка і паперового рецепту.  За наступними рецептами можна звертатися вже до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Лікар зможе виписати рецепт на основі плану лікування, які раніше склав лікар-спеціаліст. 


З рецептом — звернутися в аптеку, яка має договір з НСЗУ. Дізнатись це можна за наліпкою “Тут є “Доступні ліки” на фасаді аптеки, або спитавши у працівника. 


Працівник аптечного закладу після пред'явлення рецепту пропонує ліки, які містять потрібну діючу речовину та повідомляє, який з препаратів є безоплатним, а за який потрібна доплата.


Важливо! Термін дії рецепту становить 30 днів з дати виписування.


Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ можна:


– через дашборд на сайті НСЗУ: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map. У меню зліва оберіть ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації.


– зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.


1632Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: