Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 5 жовтня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2023/10/05/v-kropivnitskomu-govorili-pro-arhitekturnu-vishukanist-budinkiv.htm
новини, 5 жовтня 2023

В Кропивницькому говорили про архітектурну вишуканість будинків


В рамках традиційних Краєзнавчих студій, що проходять вОбласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського,відбулася презентація новогопроєкту Володимира Поліщука«Автентичний, оригінальний або єдиний». Він присвячений архітектурним елементам, які залишились на фасадах будинків з часів їх спорудження.Вони або ж унікальні для архітектури міста, або ж такі, що залишились на фасадах старих будівель Кропивницького у невеликій кількості.


Металеві вироби з ініціалами власників будівель та датою їх виготовлення, автентичне дверне полотно, еркер з вікном другого світла, колони зі шведськими коронами та багато інших архітектурних прикрас можемо побачити на будинках міста, уважно до них придивившись. З розповіді краєзнавця дізнаємося, що заможні єлисаветградці були дуже вибагливі до будівництва своїх будинків. 


Архітектура Єлисаветграда не поступалася архітектурі Києва. Збереглися будинки, елементи яких перегукуються з київськими. Атлантів, каріатид та скульптури в інтер’єрі будівель можемо побачити і донині. 


Володимир Васильович любить наше місто, його цікавить історія, вабить архітектура. І тому він щиро ділиться з читачами своїми спостереженнями та дослідженнями. Можливо нова книга краєзнавця надихне містян у вихідний відкласти в бік рутинні справи і прогулятися старими вулицями Кропивницького, щоб в реальності побачити, те, про що написав Володимир Поліщук.


А книгу можна буде почитати, завітавши до відділу краєзнавства бібліотеки.

   

358Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: